Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από S&P


Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor΄s ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα) ότι υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ από ΑΑΑ σε ΑΑ+. Πρόκειται για την πρώτη υποβάθμιση στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, που κατείχαν το βαθμό ΑΑΑ για 70 χρόνια.

Με την υποβάθμιση αυτή οι ΗΠΑ κατατάσσονται χαμηλότερα από το Λιχτενστάιν και στο ίδιο επίπεδο με το Βέλγιο.

Στην έκθεση αιτιολόγησης της απόφασής του ο οίκος αναφέρει ότι η υποβάθμιση "αντανακλά την άποψή μας ότι το σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης στο οποίο συμφώνησαν πρόσφατα το Κογκρέσο και η Κυβέρνηση υπολείπεται από αυτό που, κατά την άποψή μας, θα ήταν αναγκαία για τη σταθεροποίηση της μεσοπρόθεσμης δυναμικής του χρέους."

Η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής:

"Γενικότερα, η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι η αποτελεσματικότητα, η σταθερότητα και η προβλεψιμότητα των Αμερικανών πολιτικών και των πολιτικών οργάνων έχει αποδυναμωθεί σε μια περίοδο συνεχών δημοσιονομικων και οικονομικών προκλήσεων, σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι βλέπαμε, όταν αποδώσαμε την αρνητική προοπτική στην αξιολόγηση στις 18 Απριλίου 2011.

Από τότε, έχουμε μεταβάλει την άποψή μας για τις δυσκολίες στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των πολιτικών κομμάτων σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική, κάτι που μας κάνει να απαισιόδοξους για την ικανότητα του Κογκρέσου και της Κυβέρνησης να μετατρέψει τη συμφωνία τους σε ένα πλάνος ευρύτερης δημοσιονομικής εξυγίανσης, που θα σταθεροποιούσε τη δυναμική του χρέους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η προοπτική για τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση είναι αρνητική. Θα μπορούσαμε να υποβαθμίσουμε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση σε «ΑΑ» μέσα στα επόμενα δύο έτη, εφόσον βλέπουμε μικρότερη μείωση των δαπανών από τη συμφωνημένη, υψηλότερα επιτόκια ή νέες δημοσιονομικές πιέσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, που θα οδηγούσαν σε υψηλότερα επίπεδα ο δημόσιο χρέος από αυτά που μπορούμε να υπολογίσουμε τώρα."

Αξιωματούχοι της S&P συναντήθηκαν με στελέχη από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα προκειμένου να συζητήσουν το σχέδιο για το χρέος των ΗΠΑ χωρίς να δώσουν μετά τη συνάντηση ενδείξεις για τα αποτελέσματά της.

Οι επιπτώσεις της υποβάθμισης αυτής μπορεί να είναι περισσότερο ψυχολογικές και λιγότερο πρακτικές. Οι δύο άλλοι οίκοι αξιολόγηγης, η Fitch και η Moody΄s διατήρησαν την κορυφαία αξιολόγηση για το αμερικανικό χρέος. Και μέχρι στιγμής τα αμερικανικά ομόλογια παραμένουν ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές. Η προαναγγελία επίσης της υποβάθμισης μειώνει κάπως τον ενδεχόμενο αντίκτυπό της.

Πάντως, ως αποτέλεσμα της υποβάθμισης κάποια funds αναμένεται ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους σε αμερικανικά ομόλογα εφόσον έχουν αυστηρούς κανόνες διακράτησης μόνο ομόλόγων με ΑΑΑ αξιολόγηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η FED και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλισης Καταθέσεων των ΗΠΑ (FDIC) ανακοίνωσαν ότι δεν απαιτείται οι αμερικανικές τράπεζες να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους, μετά την υποβάθμιση από την S&P.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]