Pravda: Η Τουρκία πίσω από τον εμφύλιο της Συρίας
- Όλοι γνωρίζουν, αλλά κανείς δεν μιλάει για την δράση της ΜΙΤ τόσο σε γειτονικές με την Τουρκία χώρες (όπως η Συρία, η Γεωργία, η Αρμενία κ.α.), όσο και σε απομακρυσμένες χώρες όπου η Άγκυρα θέλει να βλέπει τουρκικές "μειονότητες"...
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, στις 9 Αυγούστου.Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο υπουργός επέδωσε ουσιαστικά τελεσίγραφο προς τη Συρία. Η Τουρκία ζήτησε, να σταματήσει η Συρία αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των κυβερνητικών στρατευμάτων κατά των αμάχων. Η Άγκυρα ζήτησε επίσης να καθορίσει η Συρία την ημερομηνία για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές. Αν η Συρία δεν ακούσει τις συστάσεις της Τουρκίας, η Άγκυρα θα κηρύξει τον πρόεδρο της Συρίας παράνομο, όπως ήδη συνέβη με τον Καντάφι της Λιβύης.
Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό, ότι υπάρχουν εννέα τουρκικά μαχητικά που επιχειρούν με την «συμμαχία» κατά της Λιβύης. Έτσι, μπορεί κανείς να πει ότι η Τουρκία έχει δώσει την τελευταία προειδοποίηση προς την Συρία. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον υποστήριξε την δύσκολη αποστολή του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας.
Ωστόσο, αξιωματούχοι της Συρίας δήλωσαν ότι στο τελεσίγραφο Νταβούτογλου δώθηκε απάντηση κατά την οποία ο λόγος του προέδρου της Συρίας δεν ήταν καθόλου διπλωματικός Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν αργότερα, ότι ο Άσαντ ορίζεται την πρόθεσή του να συνεχίσει τον αγώνα κατά των ενόπλων μαχητών.
Τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ανέφεραν ότι το ΝΑΤΟ θα παρεμβει στη Συρία, εάν η χώρα συνέχισει την καταστολή εναντίον του πληθυσμού. Σύμφωνα με την Hurriyet , έγινε ειδική σύσκεψη στο υπουργείο εθνικής αμύνης της Τουρκίας μία ημέρα πριν από την αναχώρηση Νταβούτογλου για την Δαμασκό. Οι αξιωματούχοι συζήτησαν για όλα τα μέτρα (οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά) που θα μπορούσαν ενδεχομένως να ληφθούν κατά της Συρίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Πράβδα, η Τουρκία έχει κάνει πολλά για να υποκινήσει τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Τουλάχιστον 40 τοις εκατό των «ειρηνικών διαδηλωτών" που αφοπλίστηκαν από κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας, έφθασε στη χώρα από την Τουρκία. Αξιωματούχοι του συριακού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν την άνοιξη του τρέχοντος έτους, ότι η Τουρκία είχε εμπλακεί στην κρίση της Συρίας «πολύ σοβαρά».
Σύμφωνα και πάλι με την Πράβδα, το κίνημα των ανταρτών της Συρίας ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη με την βοήθεια του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν. Αυτό αποτελεί πολύ σοβαρή κατηγορία από πλευράς των Ρώσων. Ήδη εντωμεταξύ, ο ΟΗΕ προειδοποίησε την Συρίαγια τις σοβαρές συνέπιες που θα αντιμετωπίσει. Ο Μπασάρ Ασαντ, γνωρίζει πολύ καλά το γεγονός, ότι η Δύση ΤΟΝ έχει «θάψει» ήδη.
Εντωμεταξύ, αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Συρία. Αυτή είναι μια παράξενη δήλωση για την Άγκυρα, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το ζήτημα των εθνικών μειονοτήτων στην Τουρκία παραμένει μια ανοικτή πληγή. Παρ ' όλα αυτά, η Τουρκία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει την κρίση στη Συρία για να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση. Αν κρίνουμε από την αντίδραση της Δαμασκού στην ανακοίνωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από τον Αύγουστο, η Συρία είναι έτοιμη να σηκώσει το γάντι που πέταξε η Δύση και η Τουρκία.
Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας δεν ήταν ποτέ απλές. Η Τουρκία δεν έχει ως στόχο να καταστρέψει τη Συρία, φυσικά, αλλά θέλει να την αποδυναμώσει όσο το δυνατόν περισσότερο και μάλιστα με την έγκριση της Δύσης Η Τουρκία ελέγχει τις πηγές των μεγάλων ποταμών της περιοχής - Ευφράτη και του Τίγρη – που είναι οι αρτηρίες του νερού για τη Συρία και το Ιράκ.
Η Τουρκία άρχισε να εκμεταλλεύεται τους υδάτινους πόρους της περιοχής, πολύ ενεργά στο τέλος της δεκαετίας του 1980. Η Τουρκία ενέκρινε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων της επικράτειάς της κατά 1,7 εκατ. Εκτάρια. Έκτισε σειρά φραγμάτων και η απόφαση αυτή προκάλεσε σοβαρές διπλωματικές συγκρούσεις με τη Συρία και το Ιράκ.
Η Τουρκία έχει πολλά άλλα συμφέροντα στην περιοχή, και χάρη στους χαμηλούς της φόρους (σε αντίθεση με την ανεξήγητη και αυτοκαταστροφική θέση της Ελλάδας που επιβάλει παράλογα υψηλούς φόρους) πέτυχε τα τελευταία χρόνια μια σταθερή οικονομική ανάπτυξη. Θεωρεί τον εαυτό της περιφερειακή υπερδύναμη που θέλει να επανακαταλάβει τα αραβικά εδάφη που κάποτε κατείχε και γιατί όχι και τα ευρωπαϊκά.
Αυτό αποτελεί και το δόγμα Νταβούτογλου και αυτό βέβαια είναι που θα αποτελέσει και το αίτιο του διαμελισμού της.
Υπάρχουν άλλα δυο - τρία ενδιαφέροντα σημεία στην απομάκρυνση του Άσσαντ και την αντικατάστασή του με φιλοαμερικανικό καθεστώς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρώτον θα χάσουν το καταφύγιό τους οι ηγέτες των Παλαιστινίων και θα αναγκαστούν να υποκύψουν σε όλες τις απαιτήσεις των Ισραηλινών (πάνω από 200 νέες κατοικίες εποίκων χτίζονται στη λωρίδα της Γάζας, εξοργίζοντας ακόμα και τους αμερικανούς).
Δεύτερον οι Ρώσοι θα χάσουν τη μοναδική ναυτική βάση τους στη Μεσόγειο, που βρίσκεται στη Συρία ενώ οι ΗΠΑ απέκτησαν ήδη πρόσβαση στη Μαύρη θάλασσα για τα πλοία τους με τη συνεργασία της Ουκρανίας.
Τρίτον και εξίσου σημαντικό, ο δρόμος για την Τεχεράνη περνάει από τη Δαμασκό. Αν δεν εξασφαλίσουν τα νώτα τους οι ΗΠΑ δε νιώθουν άνετα να επιτεθούν στο Ιράν. Φροντίζουν να ξεκαθαρίσουν τα εμπόδια πριν την επίθεση στον τελικό στόχο.
Κάτω από αυτή την οπτική η Τουρκία δεν είναι παρά ο υπηρέτης που κάνει τη βρωμοδουλειά για να εξυπηρετήσει το αφεντικό του.