Η Μόσχα προειδοποιεί την Άγκυρα
Οι σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ μετά από ένα σύντομο διάστημα ηρεμίας, μπαίνουν ξανά σε περίοδο έντασης λόγω του αντιπυραυλικού συστήματος EUROPRO. Το σχέδιο των ΗΠΑ από το 2018 και εντεύθεν να εγκαταστήσει σε όλες τις χώρες αμυντικούς πυραύλους και αισθητήρες, όσο πάει εξελίσσεται σε ένα όχημα όχι μόνο στρατηγικής σημασίας αλλά και καθορισμού των διεθνών σχέσεων.
Αν και λέγεται ότι γίνεται εναντίον του Ιράν, η Ρωσία ξέρει ότι στρέφεται εναντίον της, για αυτό και προσπαθεί να πάρει μια σειρά από διπλωματικά και στρατιωτικά μέτρα.
Οι συναντήσεις που διεξάγονται γύρω από αυτό το θέμα τους τελευταίους μήνες ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, κατέληξαν σε αποτυχία.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «tourkikanea», η Ρωσία μετά την επέμβαση στην Αφρική ανησυχεί πως το ΝΑΤΟ δραστηριοποιείται ως μια επιθετική δύναμη ενάντια σε χώρες που αντιτίθενται στα συμφέροντα των δυτικών χωρών. Η επίθεση στην Λιβύη υπήρξε τρομακτική για την Ρωσία.
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Η Μόσχα προειδοποιεί πως σε περίπτωση που εγκατασταθεί το σύστημα, μπορεί να αποτραβηχτεί από την πρόσφατη συνθήκη για τα στρατηγικά όπλα που σύνηψε με τις ΗΠΑ (START-3), θα εγκαταστήσει συστοιχίες πυραύλων στα δυτικά της σύνορα, και ότι μπορεί να προκληθεί ένας νέος ανταγωνισμός εξοπλισμών.
Η Ρωσία δεν αρκέστηκε στις ανοιχτές προειδοποιήσεις προς το ΝΑΤΟ αλλά διεξάγει και συνομιλίες με κάθε μια από τις χώρες του ΝΑΤΟ. Τη περασμένη εβδομάδα ειδικός απεσταλμένος του Μεντβέντεφ παρέδωσε ιδιοχείρως στην Άγκυρα επιστολή, με την οποία την καλεί να ¨σκεφτεί καλά το θέμα¨, αναφέρει πως το σύστημα των πυραύλων συνιστούνε απειλή για το Ιράν και τη Ρωσία και προειδοποιεί πως η εγκατάσταση συστοιχιών πυραύλων στην Μαύρη Θάλασσα αποτελεί παραβίαση της συνθήκης του Μοντρέ για τα στενά. Επίσης ο ειδικός εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Ρογκόζιν προειδοποίησε ανοιχτά ότι η εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος στην Τουρκία, την καθιστά χώρα στόχο. Η Τουρκία παρόμοια προβλήματα θα έχει και με το Ιράν.
Αναφέρεται ότι για την επίλυση της κρίσης ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ τον Σεπτέμβριο θα μεταβεί στη Ρωσία και ο Μεντβέντεφ "το συντομότερο δυνατό" θα πραγματοποιήσει μια επίσκεψη στην Άγκυρα. Η Τουρκία όμως δεν είναι σε κατάσταση να εναντιωθεί στους στρατηγικούς στόχους του ΝΑΤΟ. Αυτό όμως μπορεί αν επαναφέρει την κατάσταση του ψυχρού πολέμου και να προκαλέσει ζημιά στις διμερείς εμπορικές σχέσεις (συμπεριλαμβανομένων της ενέργειας και του τουρισμού).
"η εγκατάσταση συστοιχιών πυραύλων στην Μαύρη Θάλασσα αποτελεί παραβίαση της συνθήκης του Μοντρέ για τα στενά."
ΑπάντησηΔιαγραφή"Διαψεύδουν ότι υπήρξε συμφωνία για αυξομείωση των χωρικών μας υδάτων σε έξι ναυτικά μίλια"
"Έκτισε σειρά φραγμάτων - στον Τίγρη και τον Ευφράτη - και η απόφαση αυτή προκάλεσε σοβαρές διπλωματικές συγκρούσεις με τη Συρία και το Ιράκ."
Πώς ήξερε γι' αυτά ο γέροντας Παϊσιος τόσα χρόνια πριν;
"Η Τουρκία όμως δεν είναι σε κατάσταση να εναντιωθεί στους στρατηγικούς στόχους του ΝΑΤΟ."
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιναι σιγουρο αυτο?
Διοτι αν υποτιθεται οτι βλαπτονται τα συμφεροντα της απο την ρωσοτουρκικη διαμαχη λογω ΝΑΤΟ, θα συνεχισει σε αυτη την πολιτικη?
Και πως θα δικαιολογηθει μετα ο ισλαμιστης Ερντογαν στους Ιρανους?
ΓΜ
@ ΓΜ
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε νομίζω να του ζητήσει να απολογηθεί κανείς διότι δε θα είναι ο μόνος μουσουλμάνος που θα προωθήσει την επίθεση εναντίον του Ιράν. Όλα τα αραβικά κράτη θα ακολουθήσουν την επίθεση. Υπάρχουν, βέβαια και κάποιοι μουσουλμάνοι που ενντιώνονται στον πόλεμο εναντίον του Ιράν. Αυτοί είναι που "τακτοποιούνται" πριν την επέμβαση (βλ. Λιβύη, Συρία, Υεμένη κλπ).
Το καραγκιοζιλίκι είναι ότι η Τουρκία κόπτεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Συρία, αλλά στο εσωτερικό της δεν έχει την ίδια ευαισθησία...
Τι ακριβώς ήξερε ο Παίσιος;
ΑπάντησηΔιαγραφή@ 16 Αυγούστου 2011 10:22 μ.μ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌτι θα υπάρξει διένεξη Τουρκίας - Ρωσίας για τη διέλευση από τα "Στενά", συγχρόνως η Τουρκία θα απαιτήσει να δεχτούμε τη μείωση των χωρικών μας υδάτων στα 6 ν.μ., ενώ θα παρακρατήσει όγκους νερού από τον Τίγρη και τον Ευφράτη εξοργίζοντας τους νότιους γείτονές της με την έλλειψη νερού.
http://www.pentapostagma.gr/2011/01/blog-post_9492.html Οι βασικες προφητειες για τον Παϊσιο.
ΑπάντησηΔιαγραφή