Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι εμίρηδες και οι κακομοίρηδες


Το θέαμα που εμφάνισαν αυτές τις ώρες ο αστικός πολιτικός κόσμος και δίπλα του η παραδοσιακή μεγαλοαστική οικονομική ελίτ αναφορικά με τους διθυράμβους που εξέπεμψαν για τη συγχώνευση-παράδοση των Alpha-Eurobank στο Κατάρ, ήταν, τουλάχιστον, θλιβερό αν όχι κωμικοτραγικό.

Δύο παραδοσιακά αστικά τζάκια έσπευδαν να εγκωμιάζουν μια συγχώνευση που άλλοτε θα γελούσαν και μόνο στο άκουσμα της.

Κωστόπουλος και Λάτσης πανηγύριζαν το προσκύνημα τους στον εμίρη του Κατάρ, στα πόδια του οποίου έπεσαν για να περισώσουν με τους χειρότερους όρους ότι μπορεί να περισωθεί από τις λεηλατημένες τράπεζες τους.

Δίπλα του σύσσωμος «ως μια γροθιά» ο παρηκμασμένος αστικός πολιτικός κόσμος, πανικόβλητος και σε πλήρες αδιέξοδο, πανηγύριζε στα ερείπια της χώρας για τα κεφάλαια του Κατάρ, θυμίζοντας τον πνιγμένο που πιάνεται από τα μαλλιά του!

Παραθέτουμε την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε σχετικά στη Βουλή ο Παν. Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Η παράδοση της χώρας στο πολυεθνικό κεφάλαιο και ο άγριος μεσαίωνας της ανεργίας και της κατεδάφισης εργασιακών σχέσεων.

Κυβέρνηση και αστικό πολιτικό κατεστημένο εξέβαλαν ουρανομήκεις ιαχές πανικόβλητου ενθουσιασμού για τη συγχώνευση Alpha και Eurobank και την ουσιαστική παράδοση του νέου ομίλου στα κεφάλαια του εμίρη του Κατάρ, εξελίξεις που, περίπου, παρουσίασαν ως σωτηρία της οικονομίας.

Απ’ αυτήν τη συγχώνευση-παράδοση των δύο τραπεζών στις πιο κερδοσκοπικές, αν όχι πειρατικές μερίδες του χρηματιστικού κεφαλαίου, όχι μόνο δεν θα προκύψει τίποτα το θετικό, αλλά και θα ενισχυθεί ο ολιγοπωλιακός έλεγχος του τραπεζικού συστήματος, ενώ θα ακολουθήσουν αθρόες απολύσεις και πιο πυκνός εργασιακός μεσαίωνας.

Την ίδια ώρα, μέσα στην κρίση, κλιμακώνονται σε όλους, σχεδόν, τους στρατηγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας οι ολιγοπωλιακές συγχωνεύσεις-συγκεντρώσεις και συχνά η παράδοσή τους στο πολυεθνικό κεφάλαιο με περαιτέρω συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ σε αυτήν τη λογική κατευθύνονται και οι απαράδεκτες εκποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και δημόσιας περιουσίας.

Επειδή ο τόπος έχει ανάγκη από μια νέα προοδευτική πορεία, στο πλαίσιο της οποίας επιβάλλεται η εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας για να λειτουργήσουν με νέους αποτελεσματικούς όρους πέρα από πελατειακές λογικές

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιο είναι το όφελος από τις ολιγοπωλιακές συγκεντρώσεις στις τράπεζες και τους άλλους κλάδους αλλά και την παράδοση της οικονομίας στο πολυεθνικό κεφάλαιο;

2. Τι πρόκειται να πράξει για να διασφαλιστούν θέσεις εργασίας, αμοιβές και εργασιακά δικαιώματα στις τράπεζες, όταν μάλιστα η τρόικα, περίπου, απαιτεί την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων;

Ο ερωτών βουλευτής

Παναγιώτης Λαφαζάνης

Πηγή: iskra.gr

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]