Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η... τζάμπα εργασία απελευθερώνει

Ένα απίστευτο «κουβάρι» συνιστούν όλες οι επίσημες δηλώσεις, οι αναλύσεις, τα ρεπορτάζ και οι προβλέψεις για την τύχη της Ελλάδας το αμέσως επόμενο διάστημα: η βεβαιότητα περί επίσημης πτώχευσης, η διαπίστωση ότι η χώρα μας είναι πρακτικά αδύνατον να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, η παρότρυνση να της δοθεί περισσότερος χρόνος, η διαπιστωμένη αναποτελεσματικότητα της συνταγής. Η συνισταμένη όλων αυτών είναι ότι... «δεν τραβάει η φοράδα».

Αυτό βεβαίως ουδόλως πτοεί είτε την κυβέρνηση είτε την τρόικα, οι οποίες, παρότι πέφτουν συνεχώς από λάθος σε έγκλημα και από αποτυχία σε καταστροφή, συνεχίζουν την εφαρμογή της ίδιας απάνθρωπης συνταγής. Όμως, όχι: αυτό δεν αποτελεί έκπληξη.

Μόλις χθες γράφαμε («Μοντέλο Κίνας και Κορέας για την Ελλάδα») για την κινεζοποίηση των εργασιακών σχέσεων προς χάριν των γερμανικών «επενδύσεων» και σχολιάζαμε πως ούτε τα μισθολογικά ούτε τα φορολογικά μέτρα ούτε η κατάργηση δικαιωμάτων για τους Έλληνες εργαζόμενους έχει φτάσει στο τέλος: άλλωστε βρισκόμαστε μόνο στον... «πρόλογο». Και χθες ήλθαν μερικές ακόμη επιβεβαιώσεις.

Κατ' αρχάς οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Ελέγχου της οικονομίας και της χώρας επέδωσαν στην ελληνική κυβέρνηση μερικά... τελεσίγραφα:

Καταργήστε πλήρως τις κλαδικές συμβάσεις, επειδή δεν είναι ικανοποιητικός ο ρυθμός μετάβασης στις επιχειρησιακές και τις ατομικές όσο ακόμη υπάρχουν κλαδικές.

● Διά της κατάργησης αυτής μειώστε τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.

Διαμορφώστε ειδικές συμβάσεις σε τοπικό επίπεδο για να διευκολυνθούν οι ξένες επενδύσεις. (Κάτι σαν Ειδικά Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, τα οποία θα εξυπηρετήσουν τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες που θέλουν οι Γερμανοί επιχειρηματίες να δημιουργήσουν στα πρότυπα της Κίνας, της Κορέας και άλλων εργασιακών Παραδείσων του πλανήτη).

Μειώστε περαιτέρω τις συντάξεις κουρεύοντας τις επικουρικές.

Φτιάξτε σύντομα εξ αρχής νέο ασφαλιστικό.

Μειώστε περαιτέρω τους γιατρούς του υπό διαμόρφωση Ενιαίου Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Υγείας και τις αμοιβές τους.

Μειώστε περαιτέρω τους δημοσίους υπαλλήλους – μείον 150.000 μέχρι το 2015.

Οι επί της αρχής «σεμνές» επικοινωνιακές ενστάσεις κάποιων υπουργών, όπως και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, εντάσσονται στον απλό κανόνα που λέει ότι, όταν έχεις συνηθίσει να καταπίνεις την κάμηλο – δανειακή σύμβαση, μνημόνιο, μεσοπρόθεσμο κ.λπ. – δεν έχει καμιά πειστικότητα το να διυλίζεις τον κώνωπα. Έστω κι αν το νέο, υπό διαμόρφωση, εφιαλτικό οικονομικό, εργασιακό και κοινωνικό τοπίο μόνο... κώνωψ δεν είναι.

Εργασιακό... Καμίνη

Όμως οι «προσαρμογές» στην απαιτούμενη περαιτέρω ευελιξία, στην πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και στην κατάργηση κάθε έννοιας δικαιώματος δεν αφορούν μόνο την κυβέρνηση.

Φωτεινό παράδειγμα επ' αυτού αποτελεί ήδη ο... Δήμος Αθηναίων, ο οποίος, με δήμαρχο τον εκλεκτό του πρωθυπουργού και της Δημοκρατικής Αριστεράς Γεώργιο Καμίνη, προχωρεί οσονούπω σε ενοικίαση εργαζομένων μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος του υπ. Εργασίας για την «καταπολέμηση της ανεργίας».

Χθες ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι έχει υπογράψει σχετική συμφωνία με εννέα ΜΚΟ για τη δουλεμπορικού τύπου ενοικίαση συμβασιούχων, ενώ, για να απαλύνει τις εντυπώσεις, είπε ότι θα στείλει τροπολογία στα κόμματα της... αντιπολίτευσης, με την οποία αυτά θα ζητήσουν την παράταση του χρόνου εργασίας τους για μια τριετία.

Ενώ λοιπόν η κυβέρνηση θα γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της το αίτημα της αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος θα έχει αποδεχθεί πλήρως μια από τις πιο εξευτελιστικές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας εργασιακές «ρυθμίσεις».

Πρότυπο τα... γκουλάγκ

Αφού, όμως, η κυβέρνηση επείγεται για γερμανικές επενδύσεις στο πρότυπο των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών – εξ ου και η βιασύνη για πλήρη αναμόρφωση του εργασιακού και ασφαλιστικού τοπίου – τότε θα πρέπει να δούμε και μια ακόμη παράμετρο: το είδος των γαιών και των περιοχών που θα παραχωρηθούν στην επιχειρηματικότητα τύπου σοβιετικού γκουλάγκ. Θα είναι μόνο δημόσιες ή θα περιλαμβάνονται και ιδιωτικές ιδιοκτησίες; Επ' αυτού μια εκτενή απάντηση θα λάβετε στο έντυπο «Π» την Πέμπτη, όπου θα βρείτε συγκλονιστικές λεπτομέρειες για το καθεστώς που θα διέπει αυτές τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες.

Ύστερα και απ' αυτές τις λεπτομέρειες πάντως – αυτό μπορούμε να το σχολιάσουμε εκ των προτέρων – το μόνο που θα απομένει να... διευκρινιστεί θα είναι το καθεστώς «προστασίας» και «ασφάλειας» αυτών των Ζωνών. Διότι τέτοια τερατουργήματα το πιθανότερο είναι ότι, με την αναταραχή που θα προκαλέσουν, θα «απαιτήσουν» μικρούς ιδιωτικούς στρατούς – κι όποιος βιαστεί να μιλήσει για υπερβολές, ακόμη μια φορά θα αστοχήσει...

Αν όμως η κυβέρνηση προετοιμάζει, σε πλήρη συνεργασία με τη Γερμανία και την τρόικα (Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ) στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα οποία προφανώς «Η (τζάμπα) εργασία απελευθερώνει», γιατί να μην σκεφτεί ακόμη πιο πρωτοποριακές ιδέες; Η αλήθεια είναι ότι τώρα τελευταία έχουν προκύψει μερικές, οι οποίες μάλιστα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται ένα βήμα πριν από την υλοποίηση, αλλά τις κρατάμε για «έκπληξη».

Σε περίπτωση πάντως η κυβέρνηση συνεχίσει να... τεμπελιάζει, θα αναγκαστούμε να τις καταθέσουμε εμείς τις αμέσως επόμενες ημέρες. Κι ας μας κακολογήσετε...

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Aν όπως λένε η ιστορία κάνει κύκλους κατά τους οποίους οι κοινωνίες, αφού βγουν από τη φάση της φεουδαρχίας/ολιγαρχίας/απολυταρχίας (όπως έγινε μετά τον Μεσαίωνα), ακολουθεί ένα είδος Διαφωτισμού/Αναγέννησης/ελεύθερης διακίνησης ιδεών και μετά πάλι πίσω στον πρώτο κύκλο για να εξακολουθήσει η αέναη αυτή διαδικασία, τότε είναι φανερό σε ποιά φάση βρισκόμαστε σήμερα. Το ενδιαφέρον ζήτημα είναι το πώς γίνεται σε μια εποχή πλατειάς διάχυσης πληροφοριών και γνώσεων και μετά από τόσα κεκτημένα (που ο κύριος Μπρεζίνσκι χαρακτήρισε ως τροχοπέδη για τον καπιταλισμό και την παγκοσμιοποίηση) να οδηγούμαστε πάλι σε αυτά τα απαξιωτικά για τον άνθρωπο καθεστώτα που θα καταντήσουν την πλειονότητα δούλους λίγων επιτήδειων τσιφλικάδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 30 Αυγούστου 2011 6:37 μ.μ.
    Γιατί απορείτε, φίλε μου, για την οπισθοδρόμηση των κοινωνιών; Η εποχή της πλατειάς διάχυσης πληροφοριών και γνώσεων δεν ενημερώνει αλλά επιφέρει σύγχυση σε όσους δεν έχουν κρίση - και πρόβλεψαν να είναι χειραγωγούμενες οι μάζες, ιδιαίτερα στα υψηλά μορφωτικά επίπεδα. Ποιός αμφισβήτησε τις ανοησίες του Αλ Γκορ για το C02 και την "υπερθέρμανση"; Με τον ίδιο τρόπο θα δεχτούν ως αναγκαστικές τις κοινωνικές αλλαγές πεπεισμένοι από τα σαθρά επιχειρήματα περί οικονομικής κρίσης. Και επιπλέον θα σαρκάζουν τους εναντιούμενους ως "αμαθείς και ανόητους".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]