Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η "Αραβική Άνοιξη" και ο ρόλος της Τουρκίας


Οι πρόσφατες εξελίξεις στη ‘λεκάνη’ της ΝοτιοΑνατολικής Μεσογείου, με την ανατροπή των καθεστώτων του Μπεν Αλί στην Τυνησία και του Χόσνι Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, τον εμφύλιο στην Λιβύη με τους επαναστάτες της Βεγγάζης και τον κλονισμό του Άσαντ στη Συρία, έδωσαν την ευκαιρία και τη δυνατότητα στους ‘πασάδες’ της Τουρκικής διπλωματίας, να διεκδικήσουν και να αποκτήσουν ρόλο.

Έτσι σε όλες τις περιπτώσεις, η Τουρκία διεκδίκησε να αποτελέσει τον προνομιακό και έμπιστο συνομιλητή, των αραβικών αυτών χωρών, ως μουσουλμανικό κράτος, αλλά και ως αξιόπιστος εταίρος των δυτικών συμμαχιών. Πρόβαλε μάλιστα το πρότυπό της, αυτό του εκκοσμικευμένου Ισλάμ, ως βέλτιστη προοπτική για τα καθεστώτα που θα αναδυθούν από τη λεγόμενη ‘Αραβική Άνοιξη’. Αλλά και ως εγγύηση προς το Δύση, για την αποτροπή του ενδεχομένου επικράτησης του Φονταμενταλιστικού Ισλάμ.

Ειδικά στην περίπτωση της Συρίας, με την οποία από ιδρύσεως του νεώτερου Τουρκικού κράτους, υπήρχαν οι έριδες για την περιοχή της Αλεξανδρέττας, δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία ασκεί την επιρροή της στην κατεύθυνση προσδιορισμού των εξελίξεων. Ο έλεγχος της ροής των νερών του Ευφράτη, εδώ και δεκαετίες έχει αποτελέσει βασικό μοχλό πίεσης προς την Συρία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επιβολή μέτρων για τον περιορισμό της δράσης του PKK τη δεκαετία του ’90 και την ουσιαστική εκδίωξη του ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Η Τουρκία με την ετοιμότητά της να αξιοποιεί ευκαιρίες και να αναζητά ρόλο σε κάθε δεδομένη ή προσδοκώμενη γεωπολιτική ανακατάταξη-δεν μπορεί να λησμονηθεί και η έντονη δραστηριοποίησή της στις μουσουλμανικές δημοκρατίες που αναδύθηκαν μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ- θέλει εν πολλοίς να αποδείξει ότι η Ευρωπαϊκή προοπτική, δεν αποτελεί μονόδρομο για αυτήν. Ενδεχομένως να μην είναι και η καλύτερη επιλογή για τα εκάστοτε συμφέροντα και σχεδιασμούς της. Παράγοντες που δεν μπορούν να παραγνωρισθούν. Πολύ περισσότερο όταν διαπιστώνεται για την Ελληνική πλευρά, ειδικά στην περίπτωση των ανατροπών στα Αραβικά Κράτη, αμηχανία -αν όχι φοβικά σύνδρομα-ως απότοκος εμμονών και συζητούμενων ‘διαδρομών’ του παρελθόντος, με πρόσωπα και καθεστώτα.

Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]