Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Hurriyet: Ο Ερντογάν ζητά από την Αρμενία να ζητήσει συγνώμη!

Τελικά καθώς φαίνεται ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει κάποια εμμονή με τις “συγνώμες”. Μετά τη γνωστή κόντρα του με το Ισραήλ στο θέμα της “συγνώμης”, πληροφορίες της τουρκικής Hurriyet, αναφέρουν πως σε χθεσινοβραδινές του δηλώσεις τόνισε πως ο Πρόεδρος της Αρμενίας, Sarkisian, πρέπει με τη σειρά του να απολογηθεί στη Τουρκία.

Αιτία της νέας παρεξήγησης αποτέλεσαν οι τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου της Αρμενίας που τόνισε πως η Τουρκία οφείλει να επιστρέψει τη Δυτική Αρμενία (τμήμα της σημερινής ανατολικής Τουρκίας) στη χώρα του γιατί βρίσκεται υπό τουρκικό καθεστώς. Ο Ερντογάν πέρα της απαίτησης από τον Αρμένιο Πρόεδρο να ζητήσει συγνώμη στη Τουρκία επισήμανε πως τέτοιες δηλώσεις δεν συνάδουν με δηλώσεις Προέδρου δημοκρατικής χώρας, ενώ “ποτίζουν” και με μίσος τις ερχόμενες γενιές.

Πέρα των όσων λέγονται και γράφονται περί “συγνώμης” πρέπει να υπενθυμίσουμε και κάποιες σημαντικές εξελίξεις στη περιοχή.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι μία περιοχή με αρμενικό πληθυσμό που κήρυξε την ανεξαρτησία του από το Αζερμπαϊτζάν ύστερα από έναν πόλεμο με 30.000 νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες μεταξύ 1988 και 1994.

Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνώρισε την ανεξαρτησία αυτή. Οι συγκρούσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας τερματίστηκαν το 1994, με την υπογραφή συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο το Μπακού και το Γερεβάν δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το καθεστώς της περιοχής που παραμένει αιτία έντασης στο Νότιο Καύκασο, μια περιοχή στρατηγικής σημασίας μεταξύ του Ιράν, της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στο ξένο τύπο στις περιοχές του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου με συνέπεια να εμπλέκονται και όλες οι γειτονικές χώρες. Πρόσφατα σημειώθηκε νέο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας με εμπλοκή και της Τουρκίας.

Η εφημερίδα Armenian Times έγραψε σχετικά με το αεροδρόμιο του Στεπανακέρτ, που βρίσκεται στον Αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και έγινε και η αιτία να προκληθεί πόλεμος μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζαν στο Νότιο Καύκασο.

Αρχές του τρέχοντος έτους η Αρμενία δήλωσε πως το αεροδρόμιο Στεπανακέρτ θα ξανά λειτουργήσει μόλις ολοκληρωθούν τα έργα ανακαίνισης που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πριν λίγους μήνες το Αζερμπαϊτζαν απείλησε ανοιχτά την Αρμενία με κατάρριψη …πολιτικών αεροσκαφών που θα πετούν στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ!

Η Αρμενία τότε απάντησε πως παρά τις απειλές των Αζέρων, το αεροδρόμιο Στεπανακέρτ θα ξανά λειτουργήσει κανονικά. Ωστόσο, το θέμα περιπλέχτηκε ακόμη περισσότερο όταν οι Armenian Times (ΕΔΩ), στις 30 Μαρτίου δημοσίευσαν πως εκτός του Αζερμπαϊτζαν και η Τουρκία απείλησε την Αρμενία με κατάρριψη πολιτικών αεροσκαφών στη περίπτωση που επαναλειτουργήσει το αεροδρόμιο Στεπανακέρτ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η απειλή της Τουρκίας διατυπώθηκε μέσω του Πρέσβη της στο Αζερμπαϊτζαν, Hulusi Kilic, ενώ η πηγή πληροφόρησης προερχόταν από το Azerbaijani Press Agency.

Στην όλη υπόθεση εμπλέκεται και η Μόσχα που αφενός επιθυμεί να τηρήσει τις συμφωνίες με την Αρμενία που περιλαμβάνουν και τη στάθμευση ρωσικών δυνάμεων στο έδαφος της, και αφετέρου να μη δυσαρεστήσει το Αζερμπαϊτζάν με το οποίο έχει βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις, με έμφαση κυρίως στον ενεργειακό τομέα.

Πηγή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Οι Τουρκοι με ποσες φορες ζητησης "συγγνωμης" θα συγχωρουντο για τις γενοκτονιες τους και για το παρανομο ψευδοκρατος τους που προηλθε απο σφαγες,λεηλασιες κ.ο.κ??

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]