Πού θα βρείτε χειρότερα;
«Αυτή την εβδομάδα, για πρώτη φορά, επέστρεψαν καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες». Το ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής. Προφανώς η σωτηριολογία των ημερών έπεισε ορισμένους κομποδεματούχους ότι στο ερώτημα « Πού θα βρείτε χειρότερα για να τοποθετήσετε τα λεφτά σας;» η σωστή απάντηση πλέον είναι «στις ελληνικές τράπεζες αδελφές μου, στις ελληνικές τράπεζες…» Πράγματι.
Μοιάζει παράδοξο αλλά δεν είναι.
Και για του λόγου το αληθές… Υποθέστε ότι έχουμε να επιλέξουμε ένα παγκάκι στην Αθήνα για να περάσουμε τη νύχτα μας. Θα την πέφταμε σε ένα ουδέτερο παγκάκι μίας τυχαίας περιοχής ή μήπως θα ήταν συνετότερο να καπαρώσουμε ένα σεσημασμένο παγκάκι που σίγουρα αστυνομεύεται επειδή βρίσκεται σε κακόφημο πέρασμα; Αν μάλιστα είχε γίνει προ ολίγου καιρού γύρω- τριγύρω και κανένας φόνος αστέγου, το μέρος δε θα ήταν περισσότερο μιλημένο; Οι περιπολίες δε θα ήτανε συχνότερες;
Αυτό ακριβώς μας λέει και ο Αντιπρόεδρος Μπένι. Βουρ για το παγκάκι που βρίσκεται στο βεληνεκές των ληστών και των φονιάδων… Λόγω των βεβαρημένων καταβολών τους οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Εντατική της «ομόβροντης» φροντίδας της ΕΚΤ του EFSF, του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης. Τζακ ποτ. Είναι σα να πεθαίνεις στα χέρια κορυφαίων χειρουργών.
Αντί λοιπόν να βγάζουμε το χρήμα μας στον τάκο αναζητώντας εύρωστες επιλογές, είναι προτιμότερο να μείνουμε στην άρρωστη που παρακολουθείται συστηματικά. Ο εύρωστος αρρωσταίνει. Ο άρρωστος γιαίνει…
Εκτός… αν η κατάστασή του επιβαρυνθεί και τον προκάμει το μοιραίο.
Οι κατσαρίδες και οι τράπεζες ωστόσο δεν καταλαβαίνουν από μοιραίο. Και πυρηνική καταστροφή να γίνει, θα επιζήσουν. Γι’ αυτό, τον επερχόμενο πυρηνικό Χειμώνα, αφήστε το χρήμα σας να θάλλει στα χρονοκαθυστερημένα χρηματοκιβώτια των ελληνικών τραπεζών. Το πολύ- πολύ να μην μπορέσετε να το ξαναπάρετε επειδή θα έχει προλάβει εσάς το μοιραίο. Δυστυχώς, τον εαυτό σας δεν μπορείτε να τον πιστώσετε στο λογαριασμό σας…
Και μην παραξενεύεστε. Όλο αυτό που ζούμε, γι’ αυτό γίνεται. Για να εκλείψουν οι καταθέτες και να επιζήσουν οι καταθέσεις. Και άρα οι τράπεζες.
Ο Μπένι έχει δίκιο.
Έχει κανείς σας ακούσει να λένε για το κραχ του '29-'30 αυτοί που το έζησαν; Ο παππούς μου μας διηγόταν, αλλά τότε δεν καταλαβαίναμε πολλά. "Ο θάνατός μας η ζωή τους, παιδιά μου" μας έλεγε. Έχει αλλάξει τίποτα;
ΑπάντησηΔιαγραφή