Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Βενιζέλος πήρε τα κλειδιά…

  • Και ο Γιώργος τα κουπιά από το κανό του...
Μια μέρα πριν από τον ανασχηματισμό που τον έφερε σε θέση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανιζόταν έτοιμος για τη ρήξη που ανέβαλε το καλοκαίρι του 2008. Τότε που, μερικούς μήνες μετά την ήττα του στις εσωκομματικές εκλογές από τον Γιώργο Παπανδρέου, δίστασε να κάνει το μεγάλο βήμα και να μετατρέψει τον «Όμιλο» που είχε δημιουργήσει σε ανεξάρτητο πολιτικό φορέα.

Κατάφερε να βρει ένα πλαίσιο συνεννόησης με τον Γιώργο Παπανδρέου, πορεύτηκαν μαζί, μετά τη νίκη στις εκλογές του 2009 ωστόσο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έμοιαζε παραγκωνισμένος στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Με την οικονομική κρίση να οδηγεί την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, και την κοινωνική ένταση να απειλεί το ΠΑΣΟΚ με διάλυση, ο Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε να «εκχωρήσει» στον άλλοτε αντίπαλό του, τα κλειδιά της διακυβέρνησης. Ή μάλλον της «πολιτικής διεύθυνσης του τόπου», έναν όρο που ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε χρησιμοποιήσει σε παλαιότερη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ρίσκαρε το προσωπικό κεφάλαιό του. Μέχρι σήμερα ωστόσο, δείχνει να βγαίνει κερδισμένος. Η Ελλάδα απέφυγε τη χρεοκοπία, τα δημοσιονομικά μοιάζουν να συμμαζεύονται, και τις θετικές εξελίξεις καρπώνεται κυρίως ο Υπουργός Οικονομικών.

Γιατί, μπορεί ο Γιώργος Παπανδρέου να είναι εκείνος που πιστώθηκε το αποτέλεσμα των σκληρών διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν της Συμφωνίας των Βρυξελλών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος όμως έχει αναλάβει την υλοποίηση των δεσμεύσεων. Και σε αυτό δίνουν σημασία, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ο παραγκωνισμός του Θεόδωρου Πάγκαλου, προκειμένου να αναλάβει ο Ευάγγελος Βενιζέλος την ευθύνη και για τις συγχωνεύσεις φορέων του δημοσίου, ήταν το θέμα της ημέρας. Όλα στα χέρια του λοιπόν. Όπως και ο λογαριασμός. Θετικός ή αρνητικός…
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "Η Ελλάδα απέφυγε τη χρεοκοπία, τα δημοσιονομικά μοιάζουν να συμμαζεύονται, και τις θετικές εξελίξεις καρπώνεται κυρίως ο Υπουργός Οικονομικών."

    Κουνια που τους κουναγε..

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]