Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παράταση μέχρι τη σωτηρία ή την επόμενη κατάρρευση;

Οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας δίνουν ανάσα μερικών μηνών στην υπόθεση της ελληνικής χρεοκοπίας. Μεταξύ αυτών των εξελίξεων υπάρχουν ορισμένες που θα μπορούσαν να αποτιμηθούν σαν θετικές και ορισμένες σαν αρνητικές, με βάση τον κοινό τόπο της σωτηρίας της Ελλάδας μέσω της δημοσιονομικής της εξυγίανσης.

Σωτηρία της χώρας κατά την άποψη της στήλης, μέσω εχθρικής στάσης πληρωμών και διεθνούς απομόνωσης σε στυλ Αλβανοποίησης, Καμποτζοποίησης ή Κουβανοποίησης, δεν αποτελούν σοβαρά εναλλακτικά σενάρια συζήτησης, καθώς το μακροπρόθεσμο κόστος είναι πολύ υψηλότερο από τα οποιαδήποτε θυμικά ή δημαγωγικά οφέλη περιθωριακών ως προς το κοινωνικό σώμα κύκλων που τα υποστηρίζουν και… θεωρητικά. Την εβδομάδα που πέρασε η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση απέδειξαν πόσο εύκολα τυχαίοι άνθρωποι μπορεί να βρεθούν σε κρίσιμες θέσεις και μάλιστα σε κρίσιμες περιόδους.

Αυτό αυξάνει σημαντικά τη βαρύτητα της παραμέτρου «εκτροχιασμός από τυχαίο συμβάν».

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης επί της ουσίας αποτελεί μια κίνηση εξασφάλισης της 5ης δόσης και παράτασης του κλίματος αβεβαιότητας που είναι ζητούμενο αν θα τερματιστεί και από το αποτέλεσμα των επόμενων, πιθανώς πρόωρων, εκλογών.

Η σύνθεση είναι κατώτερη των προσδοκιών και το γεγονός πως πολλές προσωπικότητες ευρύτερης αποδοχής, εμβέλειας και επιρροής αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτήν, καταδεικνύει τον βραχυπρόθεσμη χαρακτήρα του βίου της…

Το ζητούμενο τώρα είναι οι προϋποθέσεις που θα υπάρξουν κατά την περίοδο εκταμίευσης της 6ης δόσης. Αν δηλαδή η κυβέρνηση θα έχει καταφέρει να προωθήσει μερικές μεταρρυθμίσεις και κυρίως να μεταδώσει στην κοινωνία το πνεύμα της αναγκαιότητας να τις υποστηρίξει κάμπτοντας την αντίσταση των θιγόμενων συντεχνιών…

Προς το παρόν, πέραν της οργής και της σύγχυσης, το μόνο που ακούγεται είναι ο θόρυβος των συντεχνιών προ του τετελεσμένων απώλειας των αδίκως και σε βάρος της κοινωνίας κεκτημένων.

Η προηγούμενη κυβέρνηση στην προσπάθεια να αποποιηθεί την ευθύνη των μεταρρυθμίσεων που την έφερναν σε σύγκρουση με την θιγόμενη πολιτική πελατεία της, προσπάθησε να εμφανίσει τον εαυτό της θύμα της ανάλγητης τρόικα και υπερασπιστή κόκκινων γραμμών… Το αποτέλεσμα ήταν να διευρύνουν την επιρροή τους στο κοινωνικό σώμα διάφορες θεωρίες συνωμοσίας σε βάρος μας από ξένες πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις.

Οι ψύχραιμες απόψεις πως για το πρόβλημα ευθύνεται και το στρεβλό και παρασιτικό μοντέλο της χώρας και πως από εκεί ξεκινά η μεθόδευση της εξόδου, χάθηκαν από τους «πατριωτικούς» και «προλεταριακούς» στεναγμούς και ιαχές…

Η λογιστική, όμως, όπως και η πραγματικότητα, έχουν μια δική του υπόσταση η οποία στο τέλος της μέρας μας επαναφέρει στην πραγματικότητα του σύμπαντος όπου δεν υπάρχει δωρεάν φαγητό και όπου κανείς δεν μπορεί να ξοδεύει για πάντα περισσότερα απ’ όσα κερδίζει.

Τα θετικά

Στα συν των τελευταίων ημερών μπορεί να λογιστεί η θετική πρώτη αντίδραση της κοινής γνώμης στο ενδεχόμενο μιας οικουμενικής αποδοχής κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας που θα μεθοδεύσει την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Σαν, ακόμη, πιο θετικό στοιχείο όμως μπορεί να λογιστεί, η αντίδραση των διεθνών πολιτικών και οικουμενικών κέντρων στο ενδεχόμενο αποτροπής μιας ελληνικής κατάρρευσης.

Αυτό υποστηρίζει την εκτίμηση που είχαμε δημοσιεύσει και παλιότερα, ότι οι ξένοι είτε από συμφέρον, είτε από αίσθηση συνυπευθυνότητας είναι ακόμη πρόθυμοι να μας βοηθήσουν… Το ζητούμενο παραμένει, αν εμείς θέλουμε να σωθούμε.

Ενοποίηση όχι διάλυση…

Σαν πιθανότερο σενάριο αυτής της κρίσης συνεχίζει να φαίνεται η περαιτέρω πολιτική και οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης.

Τούτο σημαίνει πως το πρόβλημα του ελληνικού χρέους θα αντιμετωπιστεί ριζικά με ένα πλάνο μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας στα επόμενα 2-3 χρόνια στα πλαίσια ενός γενικότερου ευρωπαϊκού σχεδίου…

Αυτό πιθανό να έχει ένα συνδυασμό τεχνικών που ακόμη δεν έχουμε τα δεδομένα να τις προσδιορίσουμε και θα περιλαμβάνει ένα πολιτικό σχεδιασμό ανακατανομής πόρων εντός ευρωζώνης με γνώμονα όχι την τόνωση της κατανάλωσης των νοτίων μόνο, αλλά και την αύξηση της συμμετοχής στην παραγωγή πλούτου.

Η πορεία των αποφάσεων της ευρωζώνης από πέρυσι το Χειμώνα μέχρι τη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί την εβδομάδα που πέρασε, την εκτίμηση αυτή υποστηρίζουν.

Η επόμενη μεγάλη κρίση…

Η στήλη συμπεριλαμβάνει στα μελλοντικά σενάρια με αυξανόμενες πιθανότητες συν τω χρόνω και αυτό που θέλει και άλλη μια μεγάλη διεθνή κρίση μέχρι τα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας. Μια κρίση που όμως θα επιδράσει καταλυτικά στις κυοφορούμενες εξελίξεις στην Ευρώπη και θα αλλάξει κάποια από τα δεδομένα των γεωοικονομικών ισορροπιών.

Επειδή του συρμού έχει γίνει η ανάδειξη του ρόλου της Κίνας, ανάλογα με ό,τι συνέβαινε τη δεκαετία του ’80 με την Ιαπωνία, καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί στον ενθουσιασμό μας.

Το ασιατικό μοντέλο του καπιταλισμού, έχει σχετική ευχέρεια, γιατί συγκεντρώνει και κατευθύνει πόρους πιο εύκολα σε σχέση με το δυτικό των ανοιχτών αγορών, αλλά υποκύπτει πιο εύκολα και για περισσότερο χρόνο στις παροδικές κρίσεις που αποτελούν δομικό στοιχείο της προόδου και της σταθερότητας…

2) Θερμό χρηματιστηριακό καλοκαίρι;

Μέχρι τις επόμενες πιθανές πρόωρες εκλογές το ερχόμενο Φθινόπωρο ή Χειμώνα, για το χρηματιστηριακό χρόνο μετράει ένας αιώνας.

Όπως έδειξε και η αντίδραση της περασμένης Παρασκευής η αγορά επί εβδομάδες είχε προεξοφλήσει ακόμη και το ενδεχόμενο μιας καλοκαιρινής κατάρρευσης και πρόωρων εκλογών με την 5η δόση αμφισβητούμενη.

Η αποφυγή των εκλογών, η πιθανή ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, η συμφωνία Μέρκελ-Σαρκοζί, βοήθησαν στην αντίδραση της αγοράς την Παρασκευή.

Όπως ήταν φυσικό, της αντίδρασης ηγήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές γιατί ήταν αυτές που είχαν πιεστεί περισσότερο, καθώς πριν τη συμφωνία Μέρκελ-Σαρκοζί «έπαιζε» και το ενδεχόμενο υποχρεωτικής συμμετοχής σε μια επιμήκυνση μέρους του ελληνικού χρέους. Μετά, επικράτησε το σενάριο εθελοντικής μόνο συμμετοχής, όπερ οι Ευρωπαίοι φορτώνονται μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους…

Η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και η σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης αποτελούν τους δυο κρίσιμους επόμενους σταθμούς…

Ευνοϊκή κατάληξη σε αυτά τα δυο, θα δώσει στο ΧΑ την ευχέρεια για συνέχιση της καλής πορείας εν μέσω του θέρους και πιθανό μέχρι να προκύψει η ανατροπή του κλίματος στις διεθνείς αγορές…

Ως είθισται, κάτι τέτοιο θα συμβεί όταν θα είναι δύσκολο από αυτή τη στήλη κάποιος να το υποστηρίξει, λόγω των εχθρικών βολών από το αυτονόητο που θα επικρατεί τότε...

Πηγή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "Οι ψύχραιμες απόψεις πως για το πρόβλημα ευθύνεται και το στρεβλό και παρασιτικό μοντέλο της χώρας και πως από εκεί ξεκινά η μεθόδευση της εξόδου, χάθηκαν από τους «πατριωτικούς» και «προλεταριακούς» στεναγμούς και ιαχές…"

    ποιος δημιουργησε αυτο το παρασιτικο μοντελο??
    Και γιατι πρεπει να αποδεχθουμε "βοηθεια" απο τους ληστες του ΔΝΤ??
    Και γιατι υπονομευοταν και κατασυκοφαντουταν η πατριδα μας απο τον Γ.Α.ΠΑΠΑνδρεου και τον ΠΑΠΑκωνσταντινου???
    Αγιοι ανθρωποι!!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]