Εσείς τι προτιμάτε: Ευρώ ή Τουρκική Λίρα; – Τεράστιος ο κίνδυνος οθωμανοποίησής μας!
Γράφει ο Βασίλειος Καρατζάς
Τι θα γίνει αν διαλυθεί το ευρώ και τί θα γίνει αν επιβιώσει;
Στην περίπτωση της διάλυσης τα πράγματα θα είναι απλά: θα επιστρέψουν οι Ευρωπαίοι στα εθνικά τους νομίσματα και η εξέλιξη αυτή θα αποθαρρύνει τις φιλοδοξίες άλλων περιφερειακών οικονομιών να δημιουργήσουν και αυτές με τη σειρά τους νέα υπερνομίσματα. Αυτό υποστηρίζει σε άρθρο του στους Financial Times ο καθηγητής του Harvard Κενεθ Ρογκοφ που προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα.
Αν επιβιώσει τότε ο οικονομικός χάρτης του κόσμου θα αλλάξει καθώς άλλες ομάδες κρατών θα προσπαθήσουν και αυτές να επωφεληθούν από τα αγαθά ενός ενωμένου νομίσματος. Αργά ή γρήγορα τόσο οι χώρες της Βορείου Αμερικής όσο και αυτές της Απω Ανατολής αλλά και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τα δικά τους ενωμένα νομίσματα προβλέπει ο Ρόγκοφ.
Η ανάλυση αυτή μας γεννά αμέσως ένα ερώτημα. Ας υποθέσουμε ότι το ευρώ επιβιώνει αλλά η Ελλάδα δεν είναι μέσα σε αυτό. Τι θα σημαίνει αυτό για μια χώρα σαν και εμάς; Ο κόσμος θα συνενώνεται σε μεγάλα νομίσματα που θα χρησιμοποιούνται και ως αποθεματικά νομίσματα και εμείς θα πρέπει να επιβιώσουμε και να προκόψουμε με τη δραχμή στο χέρι;
Μα δεν θα μπορούμε να προκόψουμε με την δραχμή. Θα χρειαζόμαστε και πάλι ένα νόμισμα μεγάλο και σταθερό που θα εξασφαλίζει ευκολία και χαμηλό κόστος συναλλαγών μαζί με χαμηλά επιτόκια. Η μικροελλαδιτική προσέγγιση της δραχμής πολύ σύντομα θα αναδείξει τους περιορισμούς της. Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να προσδεθούμε στο όχημα ενός αποθεματικού νομίσματος.
Εκείνη τη στιγμή θα πρέπει να κοιτάξουμε το χάρτη. Για μια ακόμη φορά η γεωγραφία θα καθορίσει τη μοίρα μας. Αριστερά θα δούμε τη ζώνη του ευρώ από την οποία ή θα έχουμε εκδιωχθεί ή θα έχουμε μόνοι μας αποφασίσει να φύγουμε.
Από την άλλη μεριά, προς τα δεξιά του χάρτη, θα δούμε μια τεράστια χώρα, την 17η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, με αύξηση του ΑΕΠ 9% τον περασμένο χρόνο και τεράστια δημογραφική ανάπτυξη. Η οικονομία της έχει κυρίαρχη θέση στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής και η Goldman Sachs προβλέπει ότι σε μερικές δεκαετίες θα είναι η 10η μεγαλύτερη στον κόσμο. Ο στρατός της είναι σύγχρονος και ένας από τους δέκα μεγαλλύτερους στον κόσμο. Η χώρα αυτή είναι η Τουρκία και δεν είναι παράλογο να υποθέσουμε ότι το νόμισμα αυτής της χώρας θα αποτελέσει ένα απο τα περιφερειακά αποθεματικά νομίσματα στα οποία αναφέρεται ο Ρόγκοφ.
Το δίλημμά μας λοιπόν δεν είναι ευρώ ή δραχμή. Το δίλημμα μας είναι ευρώ ή τουρκική λίρα.
Στό χέρι μας είναι να επιλέξουμε. Εχουμε πολλές φορές προκόψει και προς τα δεξιά του χάρτη και πολλά από τα κτίρια και τους δρόμους της πόλης μας έχουν ονόματα Ελλήνων που πέτυχαν εκεί. Είναι όμως μια τέτοια επιλογή κάτι που ταιριάζει σε εμάς σήμερα μετά απο 30 χρόνια ισότιμης συμμετοχής στην Ευρώπη; Η μήπως μια τέτοια εξέλιξη θα είναι μια καταστροφή ανάλογη με αυτή του 1922.;
*Ο Βασίλης Θ. Καρατζάς είναι διαχειριστής επενδύσεων σε αναδυομένες αγορές.
@vaskaratzas
www.facebook.com/vkaratzas
Ενα άλλο μήνυμα είναι: Παιδιά κάνουν οι Ελληνες μεσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον αβεβαιότητας. Μην το βάζετε κάτω. Πηδάτε γιατί χανόμαστε. Κλειστε τις τηλεοράσεις. Οχι άλλα διαζύγια.
ΑπάντησηΔιαγραφή