Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Όταν ο Γιώργος λέει "φυγή προς τα εμπρός" τι εννοεί; Μήπως προς το ελικόπτερο;


«Φυγή προς τα εμπρός»; Δε νομίζω Γιώργο!
Με «ταχυδακτυλουργό» τον Ευάγγελο Βενιζέλο και με την αρωγή των «σωματοφυλάκων» της τρόικας, η νέα κυβέρνηση καλείται θεωρητικά να πετύχει τέσσερεις διαφορετικούς και δυστυχώς μάλλον αντικρουόμενους στόχους

-Να «περάσει» από τη Βουλή και στη συνέχεια να εφαρμόσει το Μεσοπρόθεσμο

-Να αυξήσει την αξιοπιστία έναντι της τρόικας (ΕΕ, ΔΝΤ,.ΕΚΤ)

-Να κατευνάσει την «Πλατεία» και γενικώς την «αγανακτισμένη»κοινή γνώμη

-Να εκτονώσει τις εντάσεις μέσα στο ίδιο το κυβερνών κόμμα.

Το ερώτημα είναι κατά πόσον θα τους πετύχει.

Σαφέστατα προϊόν εσωκομματικών ισορροπιών, με προεξάρχουσα πλέον μορφή τον θεωρούμενο και ως «διάδοχο» Ευάγγελο Βενιζέλο, η νέα κυβέρνηση παρέλειψε κάποιους «κηπουρούς» (Μπιρμπίλη, Δρούτσας) και ενέταξε κάποιους αντιρρησίες, όπως ο κ. Κουκουλόπουλος. Η προσωρινή- έστω- εκτόνωση της ρήξης που απείλησε με «ανταρσία» τον κ. Παπανδρέου, προφανώς λοιπόν επετεύχθη.

Με βάση τις ως τώρα αντιδράσεις των βουλευτών, η κυβέρνηση αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα περάσει τον «κάβο» της ψήφου εμπιστοσύνης, την ερχόμενη Τρίτη και εκτός απροόπτου, μάλλον θα επιτύχει και την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, παρότι υπάρχουν ήδη «απαιτητικές» φωνές περί αλλαγών και τροποποιήσεων, ανάμεσα στους βουλευτές.

Το δεύτερο ερώτημα είναι κατά πόσον θα κατευνάσει την «Πλατεία». Δεδομένου ότι οι αγανακτισμένοι πολίτες δεν τα είχαν προσωπικά με κάποιον υπουργό πλην ίσως του Θ. Πάγκαλου (ο οποίος παρέμεινε στην κυβέρνηση για να μην είναι εντελώς ανεξέλεγκτος, αλλά με αρμοδιότητες τις οποίες πλέον θα αναζητά επί ματαίω και ο ίδιος), η εναλλαγή των προσώπων μεταξύ υπουργείων, ουδόλως μπορεί να κατευνάσει.

Δυστυχώς για τον κ. Παπανδρέου και την κυβέρνηση του, το πρόβλημα της πλατείας αφορά τις αδικίες, την ατιμωρησία, την διαπλοκή και άλλα συναφή φαινόμενα της ελληνικής πολιτικής , συν βεβαίως τα πλήγματα της πολιτικής του μνημονίου. Οπότε το «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς», δεν φτάνει.

Σε ότι αφορά την εμπιστοσύνη των ξένων, η νέα κυβέρνηση σίγουρα κερδίζει κάποιους «πόντους». Οι υπουργοί που είχαν αντιταχθεί πιο ηχηρά στα νέα μνημονιακά μέτρα, έμειναν εκτός. Και βεβαίως, η τοποθέτηση του κ. Παπακωνσταντίνου ως υπεύθυνου υπουργού σε θέματα Ενέργειας και… ΔΕΗ, θα γίνει ευμενώς αποδεκτή.

Εν τούτοις, ο πιο σημαντικός, υποτίθεται, στόχος της κυβέρνησης, δηλαδή η εφαρμογή των νέων μέτρων που περιλαμβάνει το Μνημόνιο ΙΙ, δεν δείχνει να εξυπηρετείται ιδιαίτερα.

Τα τρία μεγάλα μέτωπα (περιορισμός του κράτους-αύξηση των φορολογικών εσόδων- αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές) απαιτούν ρηξικέλευθες πολιτικές, ικανότητες και γνώση του αντικειμένου.

Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δέχτηκε την εποπτεία του οικονομικού τομέα και την «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργού Οικονομικών, παρά τους ενδοιασμούς του, από πατριωτικό καθήκον. Ή από υπερβάλλουσα φιλοδοξία, αντιτείνουν οι άσπονδοι φίλοι του που υποστηρίζουν ότι ίσως έσπευσε να πέσει στην παγίδα της φθοράς και της «συμμετοχής» που του έστησε ο αρχηγός του.

Σε κάθε περίπτωση, οι περιορισμένες γνώσεις του σε οικονομικά θέματα και η έλλειψη εμπειρίας στο αντικείμενο, δημιουργούν ζωηρές αμφιβολίες για το αν θα καταφέρει να εκπληρώσει με τον επιθυμητό απ όλους τρόπο, το «πατριωτικό καθήκον», παρά την αδιαμφισβήτητη ευφυΐα του.

Όσο για τους υπόλοιπους που άλλαξαν θέσεις ανάμεσα σε «καυτά» υπουργεία, θα πρέπει να δεχτούμε ότι ως τώρα δεν έβαζαν τα δυνατά τους για να πιστέψουμε ότι με μια μετάθεση από το ένα υπουργείο στο άλλο, θα φέρουν πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.

Με άλλα λόγια, μέσω του ανασχηματισμού η κυβέρνηση μπορεί να «ξέφυγε από την στιγμή», αλλά σίγουρα δεν «έφυγε προς τα μπρος», σε ότι αφορά την επίλυση των προβλημάτων της χώρας...
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]