Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

WSJ: 3 + 1 δρόμοι για την Ελλάδα

Η WSJ επανέρχεται με νέο δημοσίευμα της για την Ελλάδα και κάνει λόγο για ένα συνδυασμό τεσσάρων βασικών επιλογών ως λύση για την Ελλάδα.

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την ευρωζώνη» αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα με βάση τις προοπτικές της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της αλλά και την πιθανές λύσεις που εξετάζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες.

Σύμφωνα με τον αρθογράφο υπάρχουν πολλές λύσεις για να λυθεί (ή να κοπεί) ο γόρδιος δεσμός του ελληνικού προβλήματος και σημειώνει ότι η λύση που θα επιλεγεί μπορεί να είναι ένα «υβρίδιο» τεσσάρων βασικών επιλογών. Οι τέσσερεις λύσεις είναι:

- Πρώτη λύση είναι η «επανεκκίνηση» του ισχύοντος προγράμματος που εφαρμόζεται από την ελληνική κυβέρνηση με «δώρο» τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού της χώρας. Το πρόβλημα σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι το χρέος παραμένει πολύ υψηλό.

- Δεύτερη λύση είναι η παροχή νέου δανείου από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Όμως στην πραγματικότητα τα χρήματα της βοήθειας θα διοχετευθούν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στις τράπεζες και τους άλλους κατόχους ελληνικών ομολόγων και συνεπώς δεν θα αντιμετωπίσουν το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας.

- Τρίτη επιλογή θα ήταν μια «εθελοντική αναδιάρθρωση» που σημαίνει ότι όποιος από τους πιστωτές επιθυμεί θα μπορούσε να ανταλλάξει ελληνικά ομόλογα με νέα μεγαλύτερης διάρκειας. Ο κίνδυνος προέρχεται από την πιθανότητα να μη βρεθεί ικανός αριθμός «προθύμων επενδυτών» και έτσι η κυβέρνηση θα βρεθεί προ αδιεξόδου.

- «Καμία από αυτές τις λύσεις δεν θα επηρεάσει όμως το μέγεθος του ελληνικού χρέους που αγγίζει τα 350 δισ. και συνεχώς διογκώνεται. Αυτό αφήνει ένα μόνο δρόμο ανοιχτό: το κούρεμα στα ομόλογα» αναφέρει το άρθρο της WSJ.

Ο συντάκτης του κειμένου, σε αυτό ακριβώς το σημείο επισημαίνει ότι τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ καθώς θα δημιουργηθούν νέοι φόβοι για τυχόν εξάπλωση της κρίσης σε άλλες χώρες που πιθανόν να έχουν την «τύχη» της Ελλάδας.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]