Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έρευνα στην αγορά των CDS ξεκινά η Κομισιόν

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπαίνει η αγορά των συμβολαίων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (Credit Default Swaps – CDS) με την Κομισιόν να ξεκινά ταυτόχρονα δύο αντιμονοπωλιακές έρευνες στην αγορά.

Στην έρευνα εμπλέκονται όλα τα "βαριά" ονόματα της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας και ειδικότερα οι εξής τράπεζες: JP Morgan, Bank of America Merrill Lynch, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Commerzbank, Crédit Suisse First Boston, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland, UBS, Wells Fargo Bank/Wachovia, Crédit Agricole και Société Générale.

Στην πρώτη περίπτωση η Κομισιόν θα εξετάσει αν 16 επενδυτικές τράπεζες και η Markit, ο κορυφαίος πάροχος οικονομικών πληροφοριών στην αγορά των CDS, έχουν συνεργήσει και ή κατέχουν και κάνουν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης ώστε να ελέγχουν τις πληροφορίες στην αγορά των CDS.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι αν αποδειχθεί τέτοια συμπεριφορά θα σήμαινε παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανονισμών.

Στη δεύτερη περίπτωση η Κομισιόν κίνησε διαδικασία κατά των 9 από τις τράπεζες και του ICE Clear Europe, κορυφαίο γραφείο συμψηφισμού (clearing house) για CDS.

Η Επιτροπή θα εξετάσει ειδικότερα αν οι προνομιακές χρεώσεις που χορηγεί το ICE στις 9 τράπεζες έχουν ως αποτέλεσμα την εμπλοκή τους στο σύστημα του ICE εις βάρος των ανταγωνιστών.

"Τα CDS παίζουν χρήσιμο ρόλο στις χρηματοοικονομικές αγορές και την οικονομία. Οι τελευταίες εξελίξεις ωστόσο έδειξαν ότι η διαπραγμάτευση τους υποφέρει από σειρά ανεπαρκειών που δεν μπορούν να επιλυθούν αποκλειστικά από το κανονιστικό πλαίσιο", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Joaquín Almunia.

"Σε αυτό το πλαίσιο ανοίγουμε δύο νέες υποθέσεις για να βελτιώσουμε τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στην αγορά των CDS", πρόσθεσε.

Οικονομικές πληροφορίες

Στην πρώτη έρευνα η Επιτροπή εστιάζει στις οικονομικές πληροφορίες που είναι αναγκαίες για τη διαπραγμάτευση των CDS.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι έχει ενδείξεις πως οι 16 τράπεζες που ενεργούν ως dealers στην αγορά των CDS δίνουν τις περισσότερες πληροφορίες για τις τιμές, τους δείκτες και τα υπόλοιπα αναγκαία στοιχεία μόνο στη Markit.

Όπως επισημαίνει αυτό θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα συμπαιγνίας μεταξύ τους ή κατάχρηση πιθανής συλλογικής δεσπόζουσας θέσης και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της πρόσβασης στα πολύτιμα δεδομένα από άλλους φορείς παροχής υπηρεσιών πληροφοριών.

Αν αποδειχθεί, τέτοια συμπεριφορά θα αποτελούσε παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανονισμών της Ε.Ε.

Οι τράπεζες που ενεργούν ως dealers στα CDS είναι: JP Morgan, Bank of America Merrill Lynch, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Commerzbank, Crédit Suisse First Boston, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland, UBS, Wells Fargo Bank/Wachovia, Crédit Agricole και Société Générale.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα εξεταστεί επίσης η συμπεριφορά της Markit, αναφέρει η Κομισιόν. Η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο ορισμένες ρήτρες στις συμφωνίες διανομής και άδειας της Markit να είναι καταχρηστικές παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην αγορά για την παροχή πληροφοριών στα CDS.

Εκκαθάριση

Στην δεύτερη περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διερευνήσει έναν αριθμό συμφωνιών μεταξύ 9 (εκ των 16 προαναφερθέντων) dealers της αγοράς των CDS -και συγκεκριμένα των Bank of America, Barclays Bank, Citigroup, Crédit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan Chase & Co, Morgan Stanley και UBS- με την ICE Clear Europe.

Η σύναψη των παραπάνω συμφωνιών έλαβε χώρα κατά την πώληση της εταιρείας The Clearing Corporation στον όμιλο ICE. Περιλαμβάνουν έναν αριθμό όρων (προνομιακές χρεώσεις και διακανονισμούς κατανομής κερδών) που ενδέχεται να δημιουργούν κίνητρο για τις εν λόγω τράπεζες ώστε να χρησιμοποιούν μόνο την ICE ως οίκο εκκαθάρισης.

Το αποτέλεσμα αυτών των συμφωνιών θα ήταν αφενός η αδυναμία άλλων οίκων εκκαθάρισης να εισέλθουν στην αγορά, αφετέρου η στέρηση σε άλλους διαπραγματευτές CDS της ουσιαστικής δυνατότητας να επιλέξουν οίκο εκκαθάρισης. Αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για παραβίαση των διατάξεων (άρθρο 101) περί προστασίας του ανταγωνισμού στην Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διερευνήσει επίσης αν οι χρεώσεις της ICE δίνουν αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις εννέα αυτές τράπεζες, με τη μορφή δυσμενούς διάκρισης εις βάρος άλλων dealers της αγοράς των CDS. Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης εκ μέρους της ICE και παραβίαση των διατάξεων (άρθρο 102) περί προστασίας του ανταγωνισμού.

Η αγορά των CDS

Τα CDS αποτελούν χρηματοοικονομικά προϊόντα – αντικείμενο διαπραγμάτευσης από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επενδυτές. Πρόκειται για παράγωγα που σχεδιάστηκαν αρχικά για να παρέχουν προστασία έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας. Σήμερα, τα CDS χρησιμοποιούνται και για κερδοσκοπία, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Η πληροφόρηση για τα CDS είναι απαραίτητη ώστε οι μετέχοντες της αγοράς να μπορούν να προσδιορίζουν την αξία του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου και να σχεδιάζουν την επενδυτική τους στρατηγική.

Για τη δημιουργία και πώληση προϊόντων πληροφοριών και υπηρεσιών σχετικών με τα CDS, οι ενδιαφερόμενοι χρειάζονται πρόσβαση σε συγκεκριμένες πληροφορίες για τις συναλλαγές και τις αποτιμήσεις των CDS.

Η έλλειψη διαφάνειας στη διαπραγμάτευση παραγώγων και χρηματοοικονομικών εργαλείων Over The Counter (OTC) κατέστη εμφανής κατά τη διάρκεια της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Δεδομένης της σπουδαιότητάς τους για την πραγματική οικονομία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη κινηθεί προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του ρυθμιστικού πλαισίου της αγοράς των CDS και άλλων παραγώγων. Τα αντιμονοπωλιακά εργαλεία της Επιτροπής λειτουργούν συμπληρωματικά προς τους ρυθμιστικούς κανόνες και επιδιώκουν να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των αγορών.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]