Βυθίζεται στην αναξιοπιστία η χώρα
Αντιμέτωπη με τους χειρότερους εφιάλτες της βρίσκεται, πλέον, η χώρα, καθώς οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων και η ολοφάνερη απουσία κυβερνητικής σύμπνοιας και αποφασιστικότητας βυθίζουν στο ναδίρ την αξιοπιστία της στις αγορές, ενισχύοντας το κλίμα απαξίωσης που επικρατεί στην κοινωνία.
Όπως έγραφε χθες ο Χρ.Κίτσιος το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων έφτασε ως τις 1.326 μονάδες, σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά, ενώ οι τιμές των, ως πρόσφατα, ασφαλέστερων διετών ομολόγων κατρακύλησαν στο 70% της ονομαστικής τους αξίας.
Παράλληλα, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κατέγραψε νέα πτώση κατά 1,79% κλείνοντας στις 1.400,06 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει νέο χαμηλό 14ετίας και τον τίτλο της Εθνικής να υποχωρεί κάτω από τα 5,20 ευρώ, τιμή στην οποία είχε διενεργηθεί η τελευταία αύξηση κεφαλαίου.
Όταν οι επενδυτές εμφανίζονται πρόθυμοι να ξεπουλήσουν στο 70% της ονομαστικής τους αξίας, ή και χαμηλότερα, διετή ομόλογα που λήγουν, ακόμη και εντός της διάρκειας του πακέτου σωτηρίας των 110 δισ. ευρώ, όχι μόνο θεωρούν δεδομένη την αναδιάρθρωση του χρέους αλλά και αμφισβητούν, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ομολόγων, το κατά πόσον η κυβέρνηση θα περάσει το τεστ του Μαΐου της τρόικας και το αν η χώρα θα λάβει την επόμενη δόση.
«Πρόκειται για κρίση γενικευμένης δυσπιστίας και για ξεκάθαρη αποτυχία της κυβέρνησης να την προλάβει ή έστω να τη διαχειριστεί», διαπιστώνει στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας.
«Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κατάφερε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των αγορών για την αναδιάρθρωση, αλλά «πέτυχε» να εδραιωθεί η πεποίθηση ότι επίκειται, και μάλιστα πολύ σύντομα, ενώ η ευρωζώνη και οι τράπεζες δεν δείχνουν να είναι ακόμη έτοιμες για μια τέτοια εξέλιξη», σημειώνει ο ίδιος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση παίζει με τη «φωτιά».
«Μέσα σε ένα δίμηνο η Ελλάδα έχασε ό,τι είχε κερδίσει τον τελευταίο χρόνο, επιστρέφοντας στον Απρίλιο του 2010, όταν δηλαδή οι αγορές προεξοφλούσαν άμεση χρεοκοπία. Σήμερα αμφισβητούν το αν η Ελλάδα δικαιούται τον επιπλέον χρόνο που μπορεί να της δώσει μια αναδιάρθρωση χρέους», τονίζει.
Μαζί του συμφωνούν και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, που θεωρούν ότι η κυβέρνηση ακολουθεί λάθος τακτική, αφήνοντας τη χώρα να επιστρέψει στο σημείο… μηδέν, προκειμένου να δικαιολογήσει το νέο πακέτο μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν, ώστε να εξασφαλιστεί η επόμενη δόση της βοήθειας.
Η τακτική «αυτοκτονίας» και οι τρεις κίνδυνοι για τη χώρα
Ο κίνδυνος, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι η χώρα να μην πείσει τις αγορές, αλλά και την κοινωνία, όταν λάβει καθυστερημένα τα απαραίτητα μέτρα, και επομένως να συρθεί επί μήνες μέσα σε κλίμα γενικευμένης απαξίωσης.
«Αποτελεί τακτική «αυτοκτονίας»», σημειώνουν καθώς θα διώξει καταθέσεις, θα συντηρήσει το κλίμα συγκράτησης στην κατανάλωση και κυρίως στις επενδύσεις και θα ενισχύσει φαινόμενα ανυπακοής στην κοινωνία.
Ο δεύτερος κίνδυνος, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, είναι να απαιτηθεί νέα παρέμβαση της ευρωζώνης για να κερδηθεί χρόνος για την Ελλάδα.
Ήδη ανοίγει δειλά-δειλά εκ νέου η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δυνατότητα του προσωρινού μηχανισμού να αγοράζει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, υποκαθιστώντας τον ρόλο που είχε μέχρι πριν από δύο μήνες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Αν αρχίζει να επικρατεί η αντίληψη ότι πρέπει να παρέμβει ο μηχανισμός στήριξης, τότε η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει μία από τις δυνατότητες ήπιας αναδιάρθρωσης, καθώς δύσκολα οι αγορές θα αποδεχτούν επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής αν προσδοκούν ότι μπορεί να πουλήσουν στον μηχανισμό», προειδοποιεί κορυφαίος τραπεζίτης.
Ο τρίτος και μεγαλύτερος κίνδυνος, σύμφωνα με τραπεζίτες και τα άλλα στελέχη της αγοράς, είναι να παγιωθεί η αντίληψη ότι η Ελλάδα αποτελεί «το πιο μαύρο πρόβατο» της ευρωζώνης. Την ώρα, μάλιστα, όπου η Ιρλανδία δείχνει ότι θα κλείσει τη φετινή χρονιά με πρωτογενές πλεόνασμα και η κρίση έχει σταματήσει προς το παρόν έξω από την πόρτα της Ισπανίας.
Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν παρεμβαίνει για να στηρίξει τα ελληνικά ομόλογα είναι ένα σημαντικό μήνυμα, καθώς δείχνει ότι η ευρωζώνη εκτιμά πως ο κίνδυνος ντόμινο εξαιτίας του ελληνικού προβλήματος έχει μειωθεί, σε σχέση με μερικούς μήνες πριν.
«Αν μέσα στην επόμενη διετία οι υπόλοιπες περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης έχουν δώσει ή δρομολογήσει ικανοποιητικές λύσεις στα δημοσιονομικά τους προβλήματα και η Ελλάδα μείνει το μόνο «μαύρο πρόβατο», μπορεί εύκολα να δρομολογηθεί ο υποβιβασμός της σε μια δεύτερη ταχύτητα της ευρωζώνης», προειδοποιεί επικεφαλής τμήματος Asset Management.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...