Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Ο στρατός του ιμάμη» και η «ανορθογραφία» της δημοκρατίας

Κάποτε τα βιβλία καίγονταν στην πυρά, σήμερα μπαίνουν στη… φυλακή.

«Ο στρατός του ιμάμη», του δημοσιογράφου Αχμέτ Σικ, που έχει συλληφθεί στο πλαίσιο της Εργκενεκόν, είναι το «βιβλίο-σατανάς» που έχει προκαλέσει χάος στην Τουρκία και μέσω αυτού αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας.

Πριν από λίγες ημέρες, η τουρκική αστυνομία επέδραμε σε σπίτια και εφημερίδες, προκειμένου να «συλλάβει» ….το αδημοσίευτο ακόμη βιβλίο «Ο στρατός του ιμάμη», που αναφέρεται στις δραστηριότητες τού κατά πολλούς «μεγάλου αφεντικού» της Τουρκίας, του θρησκευτικού ηγέτη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Πριν από λίγες εβδομάδες είχε συλληφθεί ο συγγραφέας του – δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ μαζί με άλλους δημοσιογράφους χωρίς σαφείς κατηγορίες, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία και το εξωτερικό για φίμωση της ελευθερίας του λόγου.

Η καταδίωξη της έκφρασης, όμως, δεν έμελλε να σταματήσει εκεί. Μετά τη «σύλληψη» του βιβλίου από την αστυνομία, οι εισαγγελείς ζήτησαν δικαστική εντολή για την κατάσχεση για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά του αδημοσίευτου βιβλίου.

Το δικαστήριο όχι μόνο διέταξε την κατάσχεση του μοναδικού αντιτύπου και των ηλεκτρονικών αντιγράφων του βιβλίου από το σπίτι του συγγραφέα και τον εκδοτικό του οίκο, αλλά έδωσε εντολή και στους συνήγορους του Σικ να παραδώσουν όσα ηλεκτρονικά αντίτυπα διέθεταν.

Στη συνέχεια η αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομή και στην καθημερινή εφημερίδα «Ραντικάλ» και ζήτησε από τους συναδέλφους του Σικ να σβήσουν από τους υπολογιστές τους τυχόν αντίγραφα ή κομμάτια του βιβλίου, όπως κι έγινε.

«Ο καθένας πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει ένα παγκόσμιο πρότυπο δημοκρατίας και κάθε χώρα έχει τη δική της βερσιόν, όπως και η Τουρκία», ήταν τα λόγια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τι σημαίνει άραγε «κάθε χώρα έχει τα δικά της πρότυπα περί δημοκρατίας»; Λογικά, ότι υπάρχουν διαφορές μόνο ως προς την εφαρμογή της δημοκρατίας από χώρα σε χώρα. Οι αρχές, οι νόμοι και οι θεσμοί της δημοκρατίας ισχύουν το ίδιο σε όλες τις χώρες του κόσμου, που υποτίθεται διαθέτουν δημοκρατικό πολίτευμα.

Απαιτείται πλήρης συμμόρφωση τουλάχιστον ως προς τους τρεις βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας -νόμος, ισότητα απέναντι στο νόμο και ελευθερία σκέψης-, διαφορετικά η απουσία τους δημιουργεί πρόβλημα πολιτεύματος.

Καθίσταται δύσκολη η κατανόηση μίας δημοκρατικής κατάστασης, όπου ένα δικαστικό σύστημα κατάσχει μη δημοσιευμένα βιβλία και μία κυβέρνηση να προσπαθεί ματαίως να υποστηρίξει με λεκτικά τρικ μία τέτοια «ανορθογραφία» της δημοκρατίας, τρεις μήνες μάλιστα πριν από τις εκλογές.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]