Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στα 2,5 εκατ. το κόστος της αστυνόμευσης στην Κερατέα!


«Αν τα επεισόδια στην Κερατέα συνεχιστούν, το κόστος των αστυνομικών επιχειρήσεων θα υπερβεί τελικά αυτό της… κατασκευής του ΧΥΤΑ».

Η φράση ανήκει σε ανώτατο αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας και αποτυπώνει τον προβληματισμό που επικρατεί στα ανώτατα κλιμάκια της ΕΛ. ΑΣ. και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για όσα εκτυλίσσονται τους τελευταίους μήνες στην περιοχή.

Από στοιχεία που παραχώρησε το αρχηγείο της ΕΛ. ΑΣ. στην «Κ» προκύπτει ότι το κόστος των αστυνομικών επιχειρήσεων από τον περασμένο Δεκέμβριο έως τις αρχές της εβδομάδας έχει ξεπεράσει τις 500.000 ευρώ, διαμορφώνεται ακριβέστερα στις 500.500 ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με ένα πρόσθετο υπολογισμό του αρχηγείου της ΕΛ. ΑΣ., το «πακέτο» της αστυνόμευσης στην περιοχή ανέρχεται συνολικά στα 2,5 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός αυτός προκύπτει εάν στα «καθαρά» έξοδα (500.500 ευρώ) προστεθούν οι μισθοί που έχουν καταβληθεί στους –κατά μέσον όρο 300– αστυνομικούς των ΜΑΤ που διατίθενται στην περιοχή τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες. Ποσό, δηλαδή, ύψους 2 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στις… «εργατοώρες» που έχει δαπανήσει η ΕΛ. ΑΣ. στην Κερατέα από τον περασμένο Δεκέμβριο έως σήμερα.

Σε περίπτωση που τα έργα κατασκευής του χώρου υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων ξεκινήσουν, υπολογίζεται ότι η οικονομική επιβάρυνση θα είναι πολλαπλάσια, καθώς ο αριθμός των αστυνομικών που πιθανότατα θα διατεθεί στην περιοχή θα είναι σημαντικά μεγαλύτερος σε σχέση με σήμερα, στην περίπτωση που δεν υπάρξουν… ειρηνικές εξελίξεις.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, οπότε και παρατηρήθηκε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των κατοίκων, ο αριθμός των ενστόλων που μετέχουν καθημερινά στα αστυνομικά μέτρα υπολογίζεται σε 500! Πρόκειται για τις 10 από τις συνολικά 20 διμοιρίες των ΜΑΤ που υπάρχουν στον νομό Αττικής.

«Κοστολόγιο» που έχει συντάξει η ΕΛ. ΑΣ. και φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ» περιλαμβάνει πέντε διαφορετικές κατηγορίες δαπανών: κόστος κατεστραμμένων οχημάτων, κόστος επισκευής οχημάτων από φθορές, κόστος καυσίμων, κόστος υλικοτεχνικού εξοπλισμού και τέλος, κόστος διατροφής των αστυνομικών.

Αναλυτικότερα, από την έναρξη των επεισοδίων μέχρι την περασμένη Τετάρτη είχαν καταστραφεί ολοσχερώς από επιθέσεις με μολότοφ πέντε οχήματα της ΕΛ. ΑΣ.: δύο τζιπ αξίας 24.000 ευρώ το καθένα, μια καντίνα αξίας 44.000 ευρώ, ένα λεωφορείο 24 θέσεων αξίας 84.000 ευρώ και ένα επιβατικό αυτοκίνητο αξίας 11.000 ευρώ. Το άθροισμα όλων των παραπάνω ανέρχεται στις 187.000 ευρώ.

Ενδεικτικά, την Κυριακή 20 Μαρτίου, ομάδα κατοίκων πυρπόλησε τρία οχήματα της ΕΛ. ΑΣ., ένα τζιπ που χρησιμοποιούν τα ΜΑΤ, ένα συμβατικό αυτοκίνητο της Ασφάλειας και ένα φορτηγάκι ανεφοδιασμού μέσα στο οποίο υπήρχαν δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης κ.ά.

Οι φθορές

Περιορισμένες φθορές έχουν υποστεί συνολικά 25 οχήματα της ΕΛ. ΑΣ. Προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές έχουν μέχρι σήμερα δαπανηθεί 62.500 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία από τις οικονομικές υπηρεσίες της Αστυνομίας. Το κόστος σε καύσιμα για τις μετακινήσεις των διμοιριών των ΜΑΤ και των υπολοίπων αστυνομικών δυνάμεων από και προς την Κερατέα ξεπερνάει ήδη τα 200.000 ευρώ και υπολογίζεται σε 217.000 ευρώ.

Η δαπάνη για την «πρόχειρη», όπως χαρακτηρίζεται, διατροφή των αστυνομικών που παραμένουν στο σημείο υπολογίζεται στις 4.000 ευρώ. Τέλος, σε 30.000 ευρώ υπολογίζεται το κόστος από τις φθορές στον ατομικό εξοπλισμό των αστυνομικών, όπως οι ασπίδες, τα κράνη και οι στολές τους.

Σημειώνεται ότι από τις 11 Δεκεμβρίου μέχρι την περασμένη Τρίτη, εις βάρος κατοίκων της Κερατέας που έχουν πάρει μέρος σε επεισόδια έχουν σχηματιστεί συνολικά 161 δικογραφίες. Οι περισσότερες (78) αφορούν κατηγορίες για «παρακώλυση συγκοινωνιών», ενώ 44 παραβάσεις σχετίζονται με όπλα, εκρηκτικές ύλες και εμπρησμό. Ακόμη, έχουν σχηματιστεί 26 δικογραφίες για «απρόκλητη εξύβριση», 9 για «διακεκριμένες φθορές», 3 για πρόκληση σωματικών βλαβών και μία για «προσβολή μνήμης νεκρού»…

Ο συνολικός αριθμός των συλληφθέντων ανέρχεται σε 25, οι περισσότεροι για παραβάσεις του νόμου «περί όπλων και εκρηκτικών».

Πηγή



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]