Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παραιτήθηκε ο Μουμπάρακ - Ανέλαβε ο στρατός

Παιραιτήθηκε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ και ο αντιπρόεδρος διόρισε στρατιωτικό συμβούλιο για την άσκηση της εξουσίας, ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση, μετά από 18 ημέρες μαζικών διαδηλώσεων με αίτημα την αποχώρησή του.

Νωρίτερα, αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος επιβεβαίωσε ότι ο Μουμπάρακ και η οικογένειά του αποχώρησαν για το θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα. Πρόσθεσε ότι αυτό αποδεικνύει ότι μεταβίβασε την εξουσία στον αντιπρόεδρό του Ομάρ Σουλεϊμάν.

Το πρωί, ο στρατός δεσμεύτηκε για άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης όταν «λήξουν οι τρέχουσες συνθήκες» και εγγυήθηκε ότι θα εφαρμοστούν οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί. Ωστόσο εξοργισμένοι διαδηλωτές, που περίμεναν να παραιτηθεί χθες ο Μουμπάρακ, συνέχισαν και σήμερα τις μαζικές διαδηλώσεις τους.

Έφυγε ο Μουμπάρακ από το Κάιρο

Τις πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αναχώρησε από το Κάιρο για το Σαρμ ελ Σέιχ στο Σινά επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος.

«Βρίσκεται στο Σαρμ ελ Σέιχ», επιβεβαίωσε ο Μοχάμεντ Αμπντέλαχ.

Την ίδια στιγμή αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι τουλάχιστον δύο ελικόπτερα απογειώθηκαν σήμερα από το προεδρικό μέγαρο του Χόσνι Μουμπάρακ στο Κάιρο.

Προηγουμένως και πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος έφυγε από το Κάιρο προς άγνωστο προορισμό συνοδεία της οικογένειάς του.

Ο Μουμπάρακ διαμενει τακτικά στην κατοικία του στο Σαρμ ελ Σέιχ, στο Σινά.

Παράλληλα το Αλ Αραμπίγια, επικαλούμενο δήλωση του Αιγύπτιου υπουργού Οικονομικών Σαμίρ Ραντουάν, μετέδωσε ότι η Διώρυγα του Σουέζ λειτουργεί κανονικά.

Οι εργαζόμενοι στις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τη διώρυγα απεργούσαν από την περασμένη εβδομάδα με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις.



Πολύ ισχυρή δύναμη των ΗΠΑ με σκάφη και Πεζοναύτες κατέπλευσε χθες τη νύχτα στην Διώρυγα του Σουέζ...

"Για καλό και για κακό", όπως λέει η λαϊκή παροιμία από χθες το βράδυ ισχυρή μοίρα του αμερικανικού 6ου Στόλου και μεγάλη δύναμη Αμερικανών πεζονταυτών, για την ακρίβεια το 26ο Εκστρατευτικό Σώμα των US Marines προσέγγισαν την Διώρυγα του Σουέζ, για να διασφαλίσουν την κρίσιμη για την παγκόσμια γωστρατηγική επικοινωνία περιοχή, σε περίπτωση που χρειαστεί. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν πως η κρίση στην Αίγυπτο μπορεί να βρεθεί σύντομα εκτός ελέγχου.
Η αμερικανική δύναμη αποτελείται από τη δύναμη μάχης του USS Kearsarge – συνολικά έξι πολεμικά πλοία, ενώ σπεύδει και το αεροπλανοφόρο CVN-65 Enterprize. Το ελικοπτεροφόρο μεταφέρει 2.200 πεζοναύτες του 26ου Εκστρατευτικού Σώματος των Πεζοναυτών, το οποίο έχει ενισχυθεί από δύο τάγματα ειδικών δυνάμεων.
Στον στολίσκο ανήκει και ένα υποβρύχιο, το USS Scranton, το οποίο έχει σχεδιαστεί για τη στήριξη ενεργειών ειδικών δυνάμεων. Η δύναμη κρούσης των ΗΠΑ έχει αναλάβει θέση σε ένα στρατηγικό σημείο ανάμεσα στη δυτική όχθη της Διώρυγας του Σουέζ και την ανατολική όχθη του Σινά.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]