Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέο Μνημόνιο, ακόμα πιο αυστηρό, τον Μάιο

Σκληρή λιτότητα μακράς διαρκείας φέρνει το νέο μνημόνιο που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ε.Ε. Το παζάρι για το νέο τριετές μνημόνιο, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ.Ε.» με τον Χ.Ζιώτη, είχε ξεκινήσει από τον Νοέμβριο (14/11).

Ωστόσο τότε ο υπουργός Οικονομικών είχε κάνει λόγο για ένα «μεσοπρόθεσμο πλαίσιο προσαρμογής» για τη διετία 2012 -14. Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα ο χρόνος προσαρμογής έγινε «λάστιχο» φθάνοντας το 2016.

Με άλλα λόγια, το πρόγραμμα θα δεσμεύει τη χώρα για μία ακόμη τριετία μετά τη λήξη του υφισταμένου μνημονίου την άνοιξη του 2013.

Οσον αφορά τώρα το περιεχόμενο του νέου μνημονίου το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τον Μάιο (τον ίδιο μήνα συμπτωματικά που κατετέθη και το πρώτο μνημόνιο με την τρόικα) με τη μορφή νομοσχεδίου, απ’ όσα αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών προκύπτει ότι η κυβέρνηση ξεπέρασε σε αυστηρότητα ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ετσι λοιπόν ζητά τη συναίνεση (?) τόσο σε κοινωνικό όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο προκειμένου να μειώσει έως το 2015 το έλλειμμα του προϋπολογισμού στα 6 δισ. ευρώ, από τα 22 δισ. ευρώ το 2010.

Το ΔΝΤ στην τελευταία αναθεώρηση – επικαιροποίηση του μνημονίου τον περασμένο Δεκέμβριο προέβλεπε ότι το έλλειμμα το 2015 θα έχει υποχωρήσει στα 6 δισ. ευρώ.

Ο φιλόδοξος στόχος που θέτει η κυβέρνηση ξεπερνάει τον ορίζοντα της θητείας της και συνεπάγεται νέα σκληρά μέτρα μείωσης των δαπανών, νέους φόρους αλλά και βαθύτερη λιτότητα.

Η επιμήκυνση της λιτότητας στην οποία θα υποβληθεί η χώρα τουλάχιστον για μία ακόμη πενταετία εκτιμάται ότι αποτελεί το «κλειδί» για να ανοίξει την πόρτα βοήθειας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Πρόκεται στην ουσία για μια πιο χαλαρή εναρμόνιση της Ελλάδας στη γερμανική απαίτηση για «συνταγματική κατοχύρωση της δημοσιονομικής τάξης και των χαμηλών ελλειμμάτων», προκειμένου να προχωρήσει το Ταμείο σε μια πιο επιθετική αντιμετώπιση της κρίσης του δημόσιου χρέους.

Μάλιστα το μεσοπρόθεσμο αυτό πρόγραμμα θα είναι κυλιόμενο, καθώς θα αναθεωρείται και θα επιμηκύνεται κάθε χρόνο. Συνεπώς, αν επικρατήσει τελικά το σενάριο, κάτι που θα φανεί στη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου, που θέλει το Ταμείο να χορηγεί στην Ελλάδα ένα νέο δάνειο για την «ήπια αναδιάρθωση του χρέους της», η χώρα πρέπει να αναλάβει πρόσθετες δεσμεύσεις μέχρι αυτό να αποπληρωθεί. Οι δεσμεύσεις αυτές που ξεπερνούν τον πολιτικό κύκλο της κυβέρνησης θα κατοχυρωθούν με νόμο, ο οποίος θα περιλαμβάνει το «πλαίσιο της μεσοπρόθεσμης προσαρμογής».








Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]