Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι προβλέπουν οι αρθρογράφοι των «FT» για το 2011

Οι αρθρογράφοι των «F.T.» διακυβεύουν την αξιοπιστία τους μαντεύοντας τι θα φέρει ο καινούργιος χρόνος.
Ας δούμε τις απόψεις κάποιων εξ αυτών σε ότι αφορά την ΕΕ και την χώρα μας.

Θα επιβιώσει το ευρώ; (Martin Wolf)

Ναι. Παρά τα αλλεπάλληλα κύματα κρίσεων στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, η θέληση των κρατών-μελών να κρατήσουν ζωντανή την ευρωζώνη έχει αποδειχθεί αρκετά ισχυρή για να αποτρέψουν κρατική χρεοκοπία, πόσο μάλλον την απομάκρυνση μιας χώρας από την ΟΝΕ.

Πιθανώς το ενδεχόμενο χρεοκοπίας να αποφευχθεί και κατά το 2011. Μακροπρόθεσμα, όμως, η πιθανότητα κρατικής χρεοκοπίας -ή για να είμαστε πιο ακριβής το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους- δείχνει αναπόφευκτη, και όχι επειδή το επιδιώκει η Γερμανία.

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν οι χώρες που θα βρεθούν αντιμέτωπες με την κρατική χρεοκοπία θα είναι έτοιμες να συνεχίσουν στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης. Το κόστος της αποχώρησης σίγουρα θα είναι μικρότερο σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Εάν -και αυτό είναι ένα πιθανό σενάριο- η εναλλακτική τους είναι μία πολυετής περίοδος αποπληθωρισμού και ύφεσης, τότε ορισμένες χώρες ενδεχομένως να επιλέξουν να φύγουν από την ΟΝΕ.

Οι αποφάσεις αυτές, όμως, δεν θα ληφθούν κατά το 2011. Εν τω μεταξύ, το ευρώ αδιαμφισβήτητα θα επιβιώσει, ακόμη και μακροπρόθεσμα, έστω και εάν εξελιχθεί σε μία μικρότερη ένωση των χωρών που μπορούν να αντέξουν τη Γερμανία.

Θα επιτρέψει η Ευρώπη σε κάποια τράπεζα να χρεοκοπήσει; (Martin Sanbu)

Ναι. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι ισολογισμοί των τραπεζών βρίσκονται σε πιο δυσμενή θέση από τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Το 2011 θα γίνει ολοένα και περισσότερο εμφανές ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος κρατικής χρεοκοπίας είναι η εμμονή στη διάσωση των τραπεζών με δημόσιο χρήμα.

Κατά συνέπεια, το δίλημμα -και όχι μόνο για την ευρωζώνη- είναι εάν θα στηριχτούν οι τράπεζες ή οι κρατικοί προϋπολογισμοί. Το 2011, οι Ευρωπαίοι θα επιλέξουν να σώσουν τις χώρες τους αντί για τις τράπεζές τους. Το 2011 δεν θα είναι το έτος κρατικών χρεοκοπιών, αλλά η χρονιά των haircut για τους μεγαλύτερους μετόχους των τραπεζών.

Θα επιδεινωθεί η κοινωνική αναταραχή στην Ευρώπη; (Gideon Rachman)

Πιθανότατα ναι. Ανά την Ευρώπη, οι κυβερνήσεις μειώνουν τις δαπάνες, ενώ το ποσοστό της ανεργίας αυξάνεται. Τον Δεκέμβριο, ξέσπασαν βίαια επεισόδια σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.

Η άμεση αφορμή μπορεί να μην ήταν η ίδια σε όλα τα μέρη, αλλά η βαθύτερη αιτία είναι παντού η ίδια, τα αυστηρά μέτρα λιτότητας.

Το κλίμα λιτότητας πιθανότατα θα επιδεινωθεί κατά το 2011, καθώς η Ελλάδα και η Ιρλανδία θα προχωρούν στα προγράμματα περικοπών του ΔΝΤ, ενώ η Πορτογαλία, η Ισπανία και ίσως η Ιταλία και το Βέλγιο θα παλέψουν να αποφύγουν τη μετάδοση της κρίσης χρέους. Οι περικοπές θα είναι το βασικό θέμα συζήτησης και σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία.

Εν τω μεταξύ, η πτώση της δημοτικότητας του κ. Nicolas Sarkozy, σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών το 2012 στη Γαλλία, ενδεχομένως να εντείνει την κοινωνική αναταραχή.

Οι Ευρωπαίοι έχουν δείξει στο παρελθόν (δύο χρονολογίες έρχονται γρήγορα στον νου: το 1848 και το 1968) ότι το κλίμα κοινωνικής ανησυχίας, αναταραχών και διαδηλώσεων μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τα εθνικά σύνορα εντός της Γηραιάς Ηπείρου.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]