Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συνέντευξη Πούτιν στο Larry King Live του CNN


Λάρι Κίνγκ: Καλησπέρα σας. Πολύ ξεχωριστή βραδιά για την εκπομπή Larry King Live απόψε, μια και καλεσμένος μας στο στούντιο για άλλη μια φορά είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ρώσος πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που τον καλωσορίζω στην εκπομπή Larry King Live.
Βλαντιμίρ Πούτιν: Καλησπέρα. Είναι βράδυ εδώ και πρωί εκεί. Καλημέρα Λάρι. Χαίρομαι που τα ξαναλέμε. Θυμάμαι την πρώτη μας συνάντηση, την συνέντευξη που κάναμε.

Λάρι Κίνγκ: Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας. Ας ξεκινήσουμε αμέσως. Θα μπορούσατε κάλλιστα να θέσετε υποψηφιότητα για πρόεδρος και πάλι το 2012. Το σκέφτεστε;
Βλαντιμίρ Πούτιν: Με τον Πρόεδρο Μεντβέντεφ συνεργάζομαι στενά. Αποφασίσαμε εδώ και πολύ καιρό ότι οι αποφάσεις που θα λάβουμε σχετικά με τις εκλογές του 2012 θα είναι προς όφελος του ρωσικού λαού.

Λάρι Κίνγκ: Άρα μου απαντάτε "Ίσως".
Βλαντιμίρ Πούτιν: Θα δούμε. Οι εκλογές είναι ακόμη πολύ μακριά. Είναι προγραμματισμένες για τον Απρίλιο του 2012. Επαναλαμβάνω: θα συσκεφθούμε και θα καταλήξουμε σε μια απόφαση που θα λαμβάνει υπ' όψιν την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Λάρι Κίνγκ: Καλώς. Ας αρχίσουμε με την παρούσα κατάσταση.
Βλαντιμίρ Πούτιν: Βεβαίως.

Λάρι Κίνγκ: Ποιά είναι η γνώμη σας για τη διαρροή στρατιωτικής και διπλωματικής αλληλογραφίας από την ομάδα WikiLeaks;
Βλαντιμίρ Πούτιν: Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι κάποιοι σκόπιμα δίνουν στο θέμα WikiLeaks διαστάσεις μεγαλύτερες από αυτές που πραγματικά έχει. Ότι ενισχύουν τη δύναμή του συγκεκριμένου ιστοχώρου για να τον χρησιμοποιήσουν για την προώθηση των πολιτικών στόχων τους. Αυτή είναι μια πιθανή θεωρία, και αυτή είναι η γνώμη των εμπειρογνωμόνων, η οποία έχει την ίδια βαρύτητα και στη χώρα μας. Νομίζω ότι αν αυτό δεν ισχύει, τότε όλα δείχνουν ότι οι διπλωματικές αντιπροσωπείες των ΗΠΑ θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικές με τα έγγραφα τους. Τέτοιες διαρροές συνέβησαν και πριν, σε άλλες εποχές. Προσωπικά δεν βλέπω το γεγονός σαν το τέλος του κόσμου.

Λάρι Κίνγκ: Και τι λέτε για τη δήλωση του υπουργού άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος είπε ότι η ρωσική δημοκρατία έχει εξαϋλωθεί και ότι η κυβέρνηση διοικείται από τις υπηρεσίες ασφαλείας; Ποια είναι η απάντησή σας στην δήλωση αυτή του Αμερικανού υπουργού άμυνας;
Βλαντιμίρ Πούτιν: Γνωρίζω προσωπικά τον κ. Γκέιτς. Έχουμε συναντηθεί αρκετές φορές. Πιστεύω ότι είναι πολύ καλός στη δουλειά του και κάθε άλλο παρά κακός εμπειρογνώμων. Ο κ. Γκέιτς, φυσικά, υπήρξε ένας από τους επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και σήμερα είναι υπουργός άμυνας. Αν συμβαίνει να είναι και ο κορυφαίος Αμερικανός ειδικός σε θέματα δημοκρατίας, τότε σας συγχαίρω.

Λάρι Κίνγκ: Άρα έχει άδικο όταν λέει ότι η χώρα σας διοικείται από τις μυστικές υπηρεσίες ασφαλείας;
Βλαντιμίρ Πούτιν: Κάνει μεγάλο λάθος. Τη χώρα μας κυβερνά ο λαός της Ρωσικής Ομοσπονδίας μέσω των νομίμως εκλεγμένων οργάνων της εξουσίας και της διοίκησης: μέσω των αντιπροσώπων του, δηλαδή του κοινοβουλίου, και των εκτελεστικών οργάνων: του προέδρου και της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Όσο για τη δημοκρατία, εδώ πρόκειται για μια μακροχρόνια διαφωνία που είχαμε με τους Αμερικανούς συναδέλφους μας. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι δύο φορές στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών ο υποψήφιος για την προεδρία ο οποίος τελικά έγινε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κέρδισε περισσότερες ψήφους στο εκλογικό σώμα, αλλά έχασε τη λαϊκή ψήφο. Είναι δημοκρατικό αυτό;
Και όταν λέμε στους Αμερικανούς συναδέλφους μας ότι υπάρχουν συστημικά προβλήματα στον τομέα αυτό, ακούμε, "Μην χώνετε την μύτη σας σε υποθέσεις μας. Έτσι λειτουργούν τα πράγματα εδώ και έτσι θα παραμείνουν". Εμείς δεν επεμβαίνουμε, αλλά από την πλευρά μου θα ήθελα να συμβουλεύσω τους συναδέλφους μας ούτε εκείνοι να χώνουν τη μύτη τους σε δικές μας υποθέσεις. Αυτή είναι η κυρίαρχη επιλογή του ρωσικού λαού. Ο ρωσικός λαός στήριξε σύσσωμος τη δημοκρατία στις αρχές της δεκαετίας του '90. Δεν θα τους παραπλανήσει κανείς για να τους αλλάξει γνώμη. Κανείς δεν πρέπει να το αμφισβητεί αυτό. Πρόκειται για το συμφέρον της Ρωσίας. Και εμείς είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.
Το θέμα που έθιξε ο κ. Γκέιτς στο πλαίσιο αυτής της διπλωματικής αλληλογραφίας συνδέεται σαφώς με την επιθυμία του να φέρει κάποια πίεση στους συμμάχους σε συγκεκριμένα θέματα. Υπάρχουν πολλά τέτοια ζητήματα. Η Ρωσία θεωρείται ότι πρέπει να υποστεί αυτές τις πιέσεις γιατί είναι αντιδημοκρατική: "Αυτά τα μέτρα πρέπει να ληφθούν, επειδή δεν υπάρχει δημοκρατία στη Ρωσία". Το έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές αυτό. Έχουμε σταματήσει να του δίνουμε σημασία. Αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως εργαλείο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Πιστεύω ότι είναι μια λανθασμένη προσέγγιση στην οικοδόμηση σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Λάρι Κίνγκ: Πώς θα περιγράφατε τη σχέση σας με τον πρόεδρο Μεντβέντεφ; Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν μερικοί που λένε ότι εκείνος είναι ο Ρόμπιν και εσείς είστε ο Μπάτμαν, κάνοντας αναφορά σε δύο κλασικούς ήρωες των αμερικάνικων κόμικς.
Βλαντιμίρ Πούτιν: Ξέρετε, όταν ο κ. Μεντβέντεφ και εγώ εξετάζαμε τον τρόπο διάρθρωσης των σχέσεών μας και της διεξαγωγής της προεκλογικής εκστρατείας του 2008 για την προεδρία, γνωρίζαμε πολύ καλά ότι πολλοί θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια διάσπαση στην κοινή προσέγγισή μας στην οικοδόμηση του ρωσικού κράτους και την ανάπτυξη της οικονομίας μας. Επειδή η επικοινωνία μεταξύ μας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την εσωτερική πολιτική της χώρας. Αυτό που δεν φανταστήκαμε ήταν ότι θα το έκαναν αυτό με ένα τόσο αναιδή, θρασύ και επιθετικό τρόπο.
Αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν φυσικά στόχο να προσβάλουν τον ένα από τους δύο μας, πληγώνοντας την αίσθηση υπερηφάνειας που έχουμε και προκαλώντας μας να προβούμε σε ενέργειες που θα κατέστρεφαν την αποτελεσματική συνεργασία μας μας στην διακυβέρνηση της χώρας. Δεν θα σας κρύψω ότι έχουμε ήδη συνηθίσει σε αυτά. Απλώς καλώ όλους εκείνους που επιδίδονται σε τέτοιες προσπάθειες να ηρεμήσουν.

Λάρι Κίνγκ: Ελπίζω να είμαι σε θέση να επισκεφθώ τη χώρα σας σύντομα και να σας γνωρίσω προσωπικά. Την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε στη Νέα Υόρκη, ήμασταν στο στούντιο μαζί και τώρα επικοινωνούμε μέσω δορυφόρου. Ποια είναι η εκτίμησή σας για την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο; Είπατε ότι υπάρχει τεράστιος κίνδυνος η σύγκρουση να ενταθεί. Συμμερίζεστε αυτό τον φόβο;
Βλαντιμίρ Πούτιν: Ναι, η κατάσταση είναι τεταμένη και πολύ ανησυχητική. Δεν μπορεί παρά να μας ανησυχεί, διότι όλα αυτά συμβαίνουν πολύ κοντά στα σύνορά μας.
Ωστόσο, ελπίζουμε ειλικρινά ότι η λογική θα επικρατήσει, ότι τα έντονα συναισθήματα θα πάρουν την πίσω θέση και ότι ο διάλογος θα ξεκινήσει. Η επίτευξη συμφωνίας είναι αδύνατη χωρίς διάλογο.
Μαζί με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, εργαζόμαστε σκληρά για την επίλυση των προβλημάτων της Βόρειας Κορέας, εκείνα που συνδέονται με τα πυρηνικά προγράμματα και τη διευθέτηση της κατάστασης μεταξύ των δύο τμημάτων της Κορέας. Μπορώ να πω ότι σε διάφορα στάδια αυτό το έργο ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό . Σε μερικά ήταν αρκετά εντυπωσιακό και θετικό. Ελπίζω ότι θα είμαστε και πάλι αποτελεσματικοί χάρη σε αυτό το παραγωγικό έργο.

Λάρι Κίνγκ: Η Κίνα έχει προτείνει την διεξαγωγή εξαμερών συνομιλιών στις οποίες θα συμμετάσχουν οι δύο Κορέες, η Κίνα, η Ρωσία, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Υποστηρίζετε αυτή την ιδέα;
Βλαντιμίρ Πούτιν: Ο πρόεδρος έχει τον πρώτο λόγο στα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής και το ερώτημα αυτό θα πρέπει, κατά πρώτο λόγο, να το απευθύνετε προς αυτόν. Προσωπικά πιστεύω ότι η Ρωσία θα ήθελε να δει την συνέχιση αυτού του διαλόγου.

Λάρι Κίνγκ: Θεωρείτε ότι η Κίνα πρέπει να κάνει περισσότερα από την πλευρά της για να επιλύσει την κατάσταση, λόγω του ότι έχει μεγάλη επιρροή στην Βόρεια Κορέα;
Βλαντιμίρ Πούτιν: Αυτή είναι η θέση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Όμως, κατ' αρχήν θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει μεγάλο εκτόπισμα, ιδίως από οικονομικής απόψεως, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι πρέπει να σεβόμαστε τα συμφέροντα του κορεατικού λαού, τόσο αυτού που μένει στο βόρειο τμήμα όσο και αυτού στο νότιο τμήμα της χώρας.
Θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, να ξεκινήσουμε τον διάλογο με το κατάλληλο ύφος και να διατυπώσουμε μια κοινή θέση και για τα έξι κράτη που εμπλέκονται σε αυτή την αρκετά πολύπλοκη διαπραγματευτική διαδικασία. Μια κοινή προσέγγιση είναι μια πολύ σημαντική προϋπόθεση για την συνολική επιτυχία του εγχειρήματος.

Λάρι Κίνγκ: Εσείς συμμερίζεστε τις ανησυχίες άλλων κρατών ότι το Ιράν κινείται προς την κατεύθυνση να γίνει πυρηνική δύναμη; Ποιά είναι η θέση της Ρωσίας σε αυτό το θέμα;
Βλαντιμίρ Πούτιν: Το Ιράν έχει θέσει σε εφαρμογή το πυρηνικό του πρόγραμμα εδώ και είκοσι χρόνια και τα τελευταία χρόνια, το Ιράν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχει εκδηλώσει την προθυμία του να συμμετάσχει σε διάλογο με τη διεθνή κοινότητα και με τον ΔΟΑΕ. Φυσικά, έχουμε γνώση του γεγονότος ότι παραμένουν κάποια αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τα πρώτα στάδια του προγράμματος και συμμεριζόμαστε την επιθυμία του ΔΟΑΕ να δοθούν πλήρεις απαντήσεις.
Γνωρίζετε, ασφαλώς, ότι ανησυχούμε για οποιαδήποτε ένδειξη αυξητικής τάσης των πυρηνικών όπλων, για κάθε πιθανότητα διάδοσής τους, ακόμη και αν πρόκειται για την ύπαρξη μιας θεωρητικής δυνατότητας για διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής. Αυτό ισχύει για όλα τα κράτη ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν. Ταυτόχρονα, δεν έχουμε λόγους να υποπτευόμαστε ότι το Ιράν προσπαθεί να δημηιουργήσει και να έχει στην κατοχή του πυρηνικά όπλα. Αλλά εμείς συνεργαζόμαστε με όλους τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Όπως γνωρίζετε, μέχρι τώρα έχουμε κατορθώσει την επίτευξη μιας συμφωνίας όσον αφορά τις ληφθείσες αποφάσεις. Η θέση μας είναι ανοικτή και το Ιράν το γνωρίζει. Εμείς θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή τη διαδικασία έως ότου το πρόβλημα να επιλυθεί πλήρως. Ελπίζω ότι το τελικό αυτό ψήφισμα αυτό θα υλοποιηθεί. Νομίζω ότι αυτό είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της γειτονικής χώρας του Ιράν, του Ισραήλ, το οποίο έχει εκδηλώσει έντονη ανησυχία σχετικά με την ανάπτυξη πυρηνικών προγραμμάτων και των άλλων κρατών που εμπλέκονται στη διαδικασία αυτή, αλλά και προς το συμφέρον του ίδιου του Ιράν και του ιρανικού λαού.
Δεν βλέπω τίποτε επιλήψιμο, τίποτε το οποίο παραβιάζει τα εθνικά συμφέροντα του Ιράν, σε αυτό το άνοιγμα όλων των προγραμμάτων του και της επαρκούς ανταπόκρισής του στο νόμιμο συμφέρον, το οποίο ο διεθνής ειδικός φορέας, ο ΔΟΑΕ, έχει αναλάβει με τις εργασίες του. Δεν βλέπω κανένα λόγο για φόβο, αλλά συγχρόνως είμαι ακόμα της άποψης ότι το Ιράν έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει τα πυρηνικά του προγράμματα υπό την εποπτεία διεθνών οργανισμών.

Λάρι Κίνγκ: Υπάρχει σήμερα διάχυτη η ανησυχία σχετικά με τη νέα συνθήκη για τους εξοπλισμούς. Ο πρόεδρός σας, ο κ. Μεντβέντεφ, προειδοποίησε ότι θα υπάρξει μια νέα κούρσα εξοπλισμών, εάν το ΝΑΤΟ και η Μόσχα δεν συμφωνήσουν σε μια κοινή αντιπυραυλική ασπίδα. Και τι συμβαίνει με τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών; Θα υπάρξει μια νέα κούρσα εξοπλισμών εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επικυρώσουν την συνθήκη;
Βλαντιμίρ Πούτιν: Όχι, στο διάγγελμά του προς τον ρωσικό λαό σήμερα το πρωί στο Κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ δήλωσε απλώς ότι κάναμε μια πρόταση σχετικά με το κοινό πρόβλημα της ασφάλειας. Είπε ότι με κοινή προσπάθεια και κοινή ευθύνη, μπορούμε να λύσουμε τελικά αυτό το πρόβλημα.
Αλλά εάν υπάρξουν μόνο αρνητικές αντιδράσεις σε όλες τις προτάσεις μας, και εάν προκύψει μια απειλή στα σύνορά μας με τη μορφή μιας νέας ενσάρκωσης του προγράμματος "Third Site", η Ρωσία θα πρέπει σαφώς να προστατεύσει τον εαυτό της με διάφορα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης νέων πυραυλικών συστημάτων για την αντιμετώπιση των νέων απειλών στα σύνορά μας, καθώς και της ανάπτυξης νέας τεχνολογίας πυρηνικών πυραύλων. Αυτό δεν είναι δική μας επιλογή. Δεν το επιθυμούμε. Και δεν είναι απειλή. Απλά μιλάμε για το τι θα πρέπει να περιμένουμε, αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε μια συνεργασία. Αυτό είναι όλο. Αλλά και πάλι τονίζω ότι δεν επιθυμούμε να δούμε να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Λάρι Κίνγκ: Εσείς λέτε ότι δεν είναι απειλή, αλλά ακούγεται σαν απειλή. Η εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα ότι η Αμερική πιστεύει ότι θα μετακινήσετε τακτικές πυρηνικές κεφαλές μικρής εμβέλειας κοντά στα σύνορα συμμάχων του ΝΑΤΟ, την ερχόμενη άνοιξη. Αληθεύει αυτό;
Βλαντιμίρ Πούτιν: Άκουσε Λάρι. Θα ήθελα να το καταστήσω σαφές και σ' εσένα και σε όλους τους Αμερικανούς, ή, τουλάχιστον, στο ακροατήριο της σημερινής σου εκπομπής. Δεν μετακινεί η Ρωσία πυραύλους κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτές που σχεδιάζουν την ανάπτυξη πυραύλων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Ακούμε συνεχώς ότι ο σκοπός είναι η αυτοπροστασία σας από την απειλή μιας επίθεσης πυρηνικών πυραύλων από το Ιράν, για παράδειγμα. Αλλά το Ιράν δεν θέτει τέτοιου είδους απειλή αυτή τη στιγμή. Και αν στηθούν αντιπυραυλικά συστήματα και συστήματα ραντάρ κοντά στα σύνορα μας, ακόμη και το 2015, αυτό θα υπονομεύσει τις πυρηνικές δυνατότητες μας. Έτσι είναι φυσικό να ανησυχούμε από την προοπτική αυτή. Και είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε κάποια μέτρα από την πλευρά μας. Πρόκειται για αντίδραση. Δεν κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα.
Στη σύνοδο της Λισαβώνας, ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις για την κοινή ανάληψη από ΝΑΤΟ και Ρωσία της ευθύνη για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με το ΝΑΤΟ και, κατ' επέκταση, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών και την από κοινού διαχείριση των συστημάτων αυτών. Υπάρχει η δυνατότητα να γίνει κάτι τέτοιο από στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, εφόσον υπάρξει καλή θέληση. Και όμως, εξακολουθούν να μας λένε, "Δεν μας απασχολούν τα συμφέροντά σας. Εμείς σκοπεύουμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε". Γιαυτό και εμείς οφείλουμε ακριβώς να το αντιμετωπίσουμε ως απειλή για την ασφάλειά μας και, από την πλευρά μας, θα αναγκαστούμε να ανταποκριθούμε αναλόγως. Αυτό θα ήθελα να γίνει κατανοητό στο αμερικανικό κοινό.

Λάρι Κίνγκ: Ποια είναι η εκτίμησή σας για τον Πρόεδρο Ομπάμα;
Βλαντιμίρ Πούτιν: Η αξιολόγηση των επιδόσεων του είναι ευθύνη των Αμερικανών ψηφοφόρων, του λαού που τον ψήφισε και των έφερε στην εξουσία και γενικά των Αμερικανών πολιτών.
Αλλά, ως εξωτερικός παρατηρητής, μπορώ να πω ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει βρεθεί αντιμέτωπος με κάποιες σημαντικές προκλήσεις, κυρίως στους τομείς της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής.
Δεν είναι η θέση μου να κρίνω αν έπραξε ορθά προωθώντας το νόμο για την υγειονομική περίθαλψη στο Κογκρέσο. Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, κατά τη γνώμη μου, ότι έκανε ό,τι μπορούσε σε αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα για τους Αμερικανούς. Έχει κάνει ό,τι μπορεί για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του αμερικανικού λαού, τις οποίες έκανε βάση της προεκλογικής του πλατφόρμας. Έδωσε μια υπόσχεση, και την πραγματοποίησε.
Όσο για την εξωτερική του πολιτική, είμαστε ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι έχει μαλακώσει τους τόνους στις αμερικανορωσικές σχέσεις, καθώς και με το γεγονός ότι, όσον αφορά την εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, έχει καθυστερήσει την υλοποίηση του προγράμματος "Third Site" για την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής του, έχουν δημιουργηθεί νέες ευκαιρίες για διάλογο και έχουμε κερδίσει κάποιο χρόνο, έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες προσπάθειες για να γίνουν πραγματικότητα οι προτάσεις που υπέβαλε ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ στη σύνοδο της Λισαβώνας.

Λάρι Κίνγκ: Δέκα Ρώσοι πράκτορες συνελήφθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 2010. Στη συνέχεια στάλθηκαν πίσω στη Ρωσία στα πλαίσια μιας συμφωνίας ανταλλαγής κατασκόπων και εσείς ο ίδιος συναντηθήκατε προσωπικά μαζί τους μετά την απέλασή τους. Ποιές ήταν εντυπώσεις σας; Τι ήταν όλο αυτό; Τι σας είπαν;
Βλαντιμίρ Πούτιν: Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για καθαρά πρακτικά ζητήματα. Η συνομιλία αφορούσε διάφορα θέματα.
Τι να πω; Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύω ότι αξίζουν το σεβασμό των πολιτών. Είπα και προηγουμένως, και θα ήθελα να το επαναλάβω αυτό, ότι η δραστηριότητά τους σε καμία περίπτωση δεν υπονόμευσε τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Όπως γνωρίζετε, ήταν ειδικοί μυστικοί πράκτορες. Αυτό το είδος του πράκτορα έχει συγκεκριμένους στόχους, και συνήθως επιστρατεύεται σε περιόδους κρίσης, για παράδειγμα, όταν διακοπούν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ δύο χωρών.
Ευτυχώς αυτό δεν έχει συμβεί με τις αμερικανορωσικές σχέσεις προς το παρόν και ελπίζω να μην συμβεί ποτέ.

Λάρι Κίνγκ: Άρα δεν κάνουν κατασκοπεία υπό την καθοδήγησή σας.
Βλαντιμίρ Πούτιν: Τους είχαν ανατεθεί κάποιες αποστολές. Επιτρέψτε μου να καταστήσω σαφές για μια ακόμη φορά ότι έχουμε να κάνουμε εδώ με ειδικούς μυστικούς πράκτορες, οι οποίοι ενεργοποιούνται μόνο κατά τη διάρκεια κρίσεων και όταν οι διπλωματικές σχέσεις έχουν διακοπεί, όταν οι άλλες μορφές κατασκοπείας έχουν καταστεί αναποτελεσματικές ή αδύνατες. Επαναλαμβάνω ότι οι πράκτορες αυτοί δεν έχουν βλάψει τα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά είναι κοινώς γνωστό ότι κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, θέτει σε λειτουργία ένα δικό της δίκτυο πληροφοριών εκτός των συνόρων της.
Και να προσθέσω, με την ευκαιρία, ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από τις ειδικές υπηρεσίες μας διαφέρουν, με την καλή έννοια, από εκείνες που χρησιμοποιούνται από τις αμερικανικές ειδικές υπηρεσίες. Ευτυχώς, ούτε οι εν λόγω πράκτορες ούτε οποιοιδήποτε άλλοι Ρώσοι αξιωματικοί της υπηρεσίας πληροφοριών δεν έχουν εμπλακεί ποτέ σε δημιουργία μυστικών φυλακών, σε απαγωγές ή σε βασανιστήρια.

Λάρι Κίνγκ: Η πρώην ΕΣΣΔ πέρασε εννέα χρόνια συγκρούσεων στο Αφγανιστάν. Νομίζω ότι συζητήσαμε για αυτό την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε πριν από δέκα χρόνια. Μερικοί αποκαλούν το Αφγανιστάν "Βιετνάμ της Σοβιετικής Ένωσης". Πιστεύετε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν κάτι καλύτερο στο Αφγανιστάν;
Βλαντιμίρ Πούτιν: Πρώτα απ' όλα, δεν νομίζω ότι η σύγκριση είναι ακριβής. Τα στρατεύματά μας αποσύρθηκαν από το Αφγανιστάν με ηρεμία και τάξη, και μετά την αποχώρηση, η κυβέρνηση της χώρας, την οποία στήριζαν οι Σοβιετικοί, παρέμεινε στην εξουσία για άλλα τρία χρόνια. Οι Ταλιμπάν κατάφεραν να την ανατρέψουν μόνο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν η σοβιετική βοήθεια δεν αποτελούσε πλέον επιλογή.
Πιστεύω ότι η Σοβιετική Ένωση διέπραξε πολλά σφάλματα στο Αφγανιστάν και το πιο σοβαρό ήταν ότι στείλαμε στρατό εκεί. Δεν έπρεπε να το κάνουμε αυτό. Αυτό είναι σαφές.
Η συνεχιζόμενη παρουσία των ΗΠΑ και των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν είναι ένα άλλο θέμα. Όπως είπα και προηγουμένως, η εκστρατεία μας στο Αφγανιστάν δεν μπορεί να συγκριθεί με τον πόλεμο του Βιετνάμ. Ομοίως, θα ήταν λάθος να συγκρίνουμε τις σημερινές ΗΠΑ και τις διεθνείς επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν με τους χειρισμούς της Σοβιετικής Ένωσης στη δεκαετία του 1980.
Πιστεύω ότι οι συμμαχικές δυνάμεις οφείλουν να εκπληρώσουν μια σημαντική και θετική αποστολή στο Αφγανιστάν. Δεν μπορούμε και δεν επιθυμούμε να συνεισφέρουμε αμυντικά, αλλά παρέχοντας κάποια μη στρατιωτική βοήθεια προς τους εταίρους μας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες του συνασπισμού. Έχουμε συμφωνήσει να επιτρέπουμε τη διέλευση (μέσω του εδάφους μας), τόσο από τον αέρα όσο και από την ξηρά, και ακριβώς αυτό κάνουμε.
Μοιραζόμαστε επίσης σημαντικές πληροφορίες, μεταξύ άλλων πληροφορίες που λαμβάνονται από τους ειδικούς πράκτορες μας, στους οποίους αναφερθήκατε πριν από λίγο. Όλα αυτά είναι θετικά παραδείγματα συνεργασίας, νομίζω. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου Ρώσοι πιλότοι ελικοπτέρων διέσωσαν Αμερικανούς και Ολλανδούς στρατιώτες διαπερνώντας εχθρικά πυρά.
Και υπάρχουν και άλλοι τρόποι να συμβάλει κανείς στις διεθνείς προσπάθειες στο Αφγανιστάν. Με την παροχή συνδρομής στην αφγανική κυβέρνηση και στις ένοπλες δυνάμεις, για παράδειγμα. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα μέτρων συνεργασίας και ελπίζουμε ότι θα αποφέρουν θετικά αποτελέσματα.

Λάρι Κίνγκ: Ας συζητήσουμε για τον πρώην πρόεδρο, Τζωρτζ Μπους. Στη νέα έκδοση των απομνημονευμάτων του, με τον τίτλο "Σημεία απόφασης", σας περιγράφει ως έναν άνθρωπο που είναι κάποιες φορές γοητευτικός, ενώ μερικές άλλες φορές πολύ σοβαρός και ψυχρός. Γράφει ότι, όταν σας συνάντησε για πρώτη φορά, κοίταξε μέσα στα μάτια σας και είδε την ψυχή σας. Πώς θα περιγράφατε τη σχέση σας με τον πρώην πρόεδρο;
Βλαντιμίρ Πούτιν: Ήταν καλές οι σχέσεις μας - εγκάρδιες και ανθρώπινες. Αυτός με επισκέφθηκε στο σπίτι μου, όπως και εγώ τον επισκέφθηκα. Έμεινα στο ράντσο του. Έχουμε διαφορετικές απόψεις σε πολλά θέματα, αλλά μπορώ να σας πω ένα πράγμα με απόλυτη πεποίθηση: ο Τζορτζ Μπους ο νεώτερος είναι ένας άνθρωπος με ακεραιότητα χαρακτήρα και ένα ευχάριστο αντίπαλο δέος. Έχει και μια υπέροχη οικογένεια. Πέρασα πολύ ωραία στο σπίτι του πατέρα του.

Λάρι Κίνγκ: Να υποθέσω από αυτό που λέτε ότι τον συμπαθήσατε;
Βλαντιμίρ Πούτιν: Σαν άνθρωπο τον βρήκα συμπαθητικό, αλλά, επαναλαμβάνω, είχαμε πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις σε διάφορα ζητήματα.

Λάρι Κίνγκ: Θα διαβάσετε το βιβλίο του;
Βλαντιμίρ Πούτιν: Έχω δει κάποια αποσπάσματα. Δεν συμφωνώ απόλυτα με όλα όσα γράφει και κατά τη γνώμη μου υπάρχουν κάποια πράγματα που έχει ξεχάσει. Θα του τα θυμίσω αν τύχει να ξανασυναντηθούμε.

Λάρι Κίνγκ: Γνωρίζω ότι προσπαθείτε να βελτιώσετε τα Αγγλικά σας. Μιλήσατε στα Αγγλικά σε μια συνεδρίαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Επίσης κάνατε μια συνέντευξη με τον Μάθιου Τσανς για το CNN πριν από δύο χρόνια και πάλι χρησιμοποιήσατε τα Αγγλικά. Θέλετε να δοκιμάσουμε τώρα να μιλάμε και οι δύο στους τηλεθεατές μου στα Αγγλικά;
Βλαντιμίρ Πούτιν: My English is very bad. Είναι καλύτερα να είμαι ακριβής όταν απευθύνομαι σε σας και να αποφεύγω τυχόν λάθη. Μαθαίνω τραγούδια στα Αγγλικά με τον δάσκαλό μου, και προσπαθούμε να τα τραγουδάμε μαζί. Είναι σαν να μαθαίνω διασκεδάζοντας. Δεν πρόκειται για κανονικά μαθήματα γλώσσας. Απλά φρεσκάρω τα Αγγλικά μου μετά από καιρό, κάνοντας ένα ευχάριστο διάλειμμα. Αλλά αν συναντηθούμε όταν έλθεις στη Μόσχα, θα προσπαθήσω να σου μιλήσω στα Αγγλικά. Καταλαβαίνω αρκετά, φυσικά. Σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζομαι διερμηνέα όταν συναντιέμαι με συναδέλφους από άλλες χώρες σε μια ημιεπίσημη ή ημιανεπίσημη ατμόσφαιρα.

Λάρι Κίνγκ: Κατάλαβα. Πάμε τώρα σε κάτι άλλο. Στο τέλος αυτής της εβδομάδας, η FIFA θα ανακοινώσει ποια χώρα θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA για το 2018. Πιστεύετε ότι η Ρωσία έχει μεγάλες πιθανότητες να επιλεγεί ως διοργανώτρια χώρα;
Βλαντιμίρ Πούτιν: Νομίζω ότι έχουμε αρκετές πιθανότητες. Στηρίζω αυτή την άποψη στην έμφαση που δίνουν οι αντίπαλοί μας στο γεγονός ότι είναι ήδη πανέτοιμοι για να φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αλλά γιατί θα έπρεπε απαραίτητα να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο μια χώρα που ήδη διαθέτει όλες την απαραίτητη υποδομή; Η φιλοσοφία της FIFA περιλαμβάνει την προώθηση της διεθνούς ποδοσφαίρου και την επέκταση της παγκόσμιας εμβέλειάς του. Η Ανατολική Ευρώπη δεν έχει ποτέ φιλοξενήσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, γι αυτό η Ρωσία είναι μια πολύ καλή υποψήφιος.
Έχουμε ένα πρόβλημα, ωστόσο. Τα μέλη της FIFA έχουν δεχτεί λάσπη τελευταία και για όσο διάστημα διαρκεί αυτός ο "πλειστηριασμός" ή αγώνας προσφορών μεταξύ των υποψηφίων. Έχουν γίνει προσπάθειες για να δυσφημιστούν με τρόπους που πραγματικά νομίζω ότι δεν τους άξιζαν πραγματικά. Ως οργάνωση, η FIFA δεν κανονίζει μόνο το πρόγραμμα των ποδοσφαιρικών αγώνων. Σήμερα διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στον κόσμο: όχι μόνο προωθεί ένα υγιεινό τρόπο ζωής - αποτρέποντας έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων, ιδιαίτερα νέων, από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Επίσης, χτίζει γέφυρες μεταξύ των λαών, των εθνών και των χωρών. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο.
Βασιζόμαστε στα μέλη της FIFA να ψηφίσουν υπέρ της υποψηφιότητας της Ρωσίας.

Λάρι Κίνγκ: Ποιοί είναι αυτοί που ρίχνουν λάσπη;
Βλαντιμίρ Πούτιν: Είναι πολλοί αυτοί που επιχειρούν να κάνουν κάτι τέτοιο, στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν τους αγώνες. Γνωρίζουμε ότι πολλές πληροφορίες έχουν εμφανιστεί στο BBC, αλλά οι κατηγορίες είναι ένα πράγμα και η απόδειξη είναι κάτι άλλο. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτά μαρτυρούν ένα αθέμιτο ανταγωνισμό στην προσπάθειά τους να φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Λάρι Κίνγκ: Θα πάτε στην Ζυρίχη να κάνετε προσωπική έκκληση;
Βλαντιμίρ Πούτιν: Δεν σας κρύβω ότι το σκέφτηκα. Ωστόσο, πιστεύω ότι, όταν μέλη της FIFA δέχονται τόσα χτυπήματα κάτω από τη μέση και λάσπη εναντίον τους, δικαιούνται λίγο χώρο να πάρουν μια αντικειμενική απόφαση δίχως εξωτερικές πιέσεις.
Όπως ίσως γνωρίζετε, πάντα με ενδιέφερε ο αθλητισμός και μου αρέσει ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο, αλλά δεν νομίζω ότι θα πρέπει να εμφανιστώ εκεί πριν από την ψηφοφορία, μήπως η παρουσία μου θεωρηθεί ως προσπάθεια να ασκήσω κάποιες πιέσεις στην διαδικασία της λήψης αποφάσεων.

Λάρι Κίνγκ: Και κάτι άλλο, κύριε Πρωθυπουργέ, που δεν νομίζω να σας ρώτησε ποτέ κανείς. Έχουμε αρκετές διαφωνίες για αυτό το ζήτημα στην Αμερική. Ποια είναι η ρωσική πολιτική έναντι των ομοφυλόφιλων ανδρών και γυναικών στις ένοπλες δυνάμεις σας;
Βλαντιμίρ Πούτιν: Έχω επιχειρήσει να απαντήσω σε παρόμοιες ερωτήσεις και στο παρελθόν. Υπάρχει ένα μάλλον έντονο δημογραφικό πρόβλημα στη Ρωσία, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Καταβάλλουμε φιλότιμες προσπάθειες για τη βελτίωση της κατάστασης και βλέπουμε ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Νομίζω ότι έχουμε τους καλύτερους δείκτες στην Ευρώπη όσον αφορά τον ρυθμό βελτίωσης.
Όσο για τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, δεν παράγουν απογόνους, όπως γνωρίζετε. Έτσι, μπορεί να είμαστε αρκετά ανεκτικοί απέναντι στις σεξουαλικές μειονότητες, αλλά συγχρόνως πιστεύουμε ότι το κράτος οφείλει να προωθήσει την αναπαραγωγή, την υποστήριξη και της μητρότητας και των παιδιών, καθώς και την φροντίδα της υγείας τους.

Λάρι Κίνγκ: Οι ομοφυλόφιλοι επιτρέπεται να συμμετάσχουν ενεργά στις ένοπλες δυνάμεις σας και μπορούν να λένε ανοιχτά ότι είναι γκέι;
Βλαντιμίρ Πούτιν: Δεν υπάρχει καμμία σχετική απαγόρευση. Ο σοδομισμός ήταν ποινικό αδίκημα στη Σοβιετική Ένωση, αλλά σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν είναι έγκλημα. Δεν υπάρχουν τέτοιου είδους απαγορεύσεις.

Λάρι Κίνγκ: Είχατε συμμετάσχει πρόσφατα σε μια σύνοδο κορυφής στην Αγία Πετρούπολη για την διάσωση της τίγρης, όπου επαινέσατε την ηθοποιό Λεονάρντο Ντι Κάπριο για το γεγονός ότι κατόρθωσε τελικά να παρακολουθήσει αυτή την σύνοδο παρά τα διάφορα εμπόδια. Γιατί τόσο ενδιαφέρον για την τίγρη;
Βλαντιμίρ Πούτιν: Δεν πρόκειται μόνο για την τίγρη. Λατρεύω τη φύση. Και χαίρομαι που υπάρχει τόσος κόσμος και σε άλλες χώρες που έχει τις ίδιες ευαισθησίες. Είμαι ένας ανάμεσα σε πολλούς.
Όσο για τις τίγρεις, το ενδιαφέρον μου για αυτές έχει κατά κάποιο τρόπο να κάνει με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο παράξενο και αν ακούγεται αυτό. Είδα κάποτε ένα ρεπορτάζ στην τηλεόραση για μια συνεργασία Αμερικανών και Ρώσων ειδικών στο ανατολικό τμήμα της Ρωσίας για την προστασία των τίγρεων. Για να είμαι ειλικρινής, ένοιωσα ντροπή που έβλεπα Αμερικανούς εμπειρογνώμονες να βοηθούν τους Ρώσους συναδέλφους τους να επιλύσουν αυτά τα προβλήματα. Πήγα εκεί προσωπικά και έχουμε αναπτύξει ένα πρόγραμμα για την προστασία των τίγρεων στην Ανατολική Ρωσία.
Σε γενικές γραμμές, όλα όσα έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και της σύγχρονης Ρωσίας, έχουν επιφέρει βελτιώσεις. Αρκετές δεκαετίες πριν, είχαμε μόλις 20 με 30 τίγρεις, ενώ τώρα υπάρχουν περισσότερα από 500 χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες μας. Αλλά οι τίγρεις δεν είναι η μοναδική μας ανησυχία. Προστατεύουμε και άλλα απειλούμενα είδη ζώων και ευελπιστώ ότι όλο και περισσότεροι πολίτες θα εμπλακούν στην υπόθεση της αναζήτησης λύσεων στα προβλήματα αυτά, αφού είναι αρκετοί που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν. Απλώς δεν έχουν την ευκαιρία. Το ελπίζω ειλικρινά, οπότε νομίζω ότι είναι και καθήκον μου να βοηθήσω.

Λάρι Κίνγκ: Μερικές προσωπικές ερωτήσεις στον λίγο χρόνο που μας απομένει, κύριε Πρωθυπουργέ. Όπως σας είπα και πριν, ελπίζω μέσα στο επόμενο έτος να μπορέσω να επισκεφθώ τη Μόσχα και να περάσω λίγο χρόνο μαζί σας και να φέρω την οικογένειά μου επίσης. Δίνετε την εντύπωση ανθρώπου που κρατάει την οικογενειακή του ζωή κλειστή. Πολλοί από τους τηλεθεατές μας ίσως και να μην γνωρίζουν ότι έχετε δύο κόρες. Γιατί με τόση φροντίδα κρατάτε την οικογένειά σας μακριά από το φως της δημοσιότητας; Βλαντιμίρ Πούτιν: Δυστυχώς, η Ρωσία αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα με την τρομοκρατία, όπως γνωρίζετε. Είναι καθήκον μας να φροντίζουμε για την ασφάλεια των μελών της οικογένειάς μας και των παιδιών μας - κυρίως των κορών μας. Τα δικά μου παιδιά ζουν μια φυσιολογική, συνηθισμένη ζωή. Πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο. Είναι ικανοποιημένες. Έχουν φίλους. Όλα είναι εντάξει. Αλλά δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο να τις σπρώξω προς τα φώτα της δημοσιότητας. Εξ άλλου, δεν θέλω κάτι τέτοιο.

Λάρι Κίνγκ: Αρέσει στη σύζυγό σας ο ρόλος της πρώτης κυρίας;
Βλαντιμίρ Πούτιν: Δεν είναι η πρώτη κυρία. Στη Ρωσία η πρώτη κυρία είναι η σύζυγος του προέδρου.

Λάρι Κίνγκ: Της άρεσε ο ρόλος της πρώτης κυρίας;
Βλαντιμίρ Πούτιν: Γενικά, δεν της αρέσει η δημοσιότητα. Πιστεύω ότι χειρίστηκε το βάρος που ενείχε η θέση της με υπευθυνότητα και σίγουρα κατόρθωσε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

Λάρι Κίνγκ: Σχεδιάζετε να ταξιδέψετε στις Ηνωμένες Πολιτείες στο κοντινό μέλλον;
Βλαντιμίρ Πούτιν: Δεν υπάρχουν σχέδια για μια επίσκεψη. Το θέμα είναι ότι πάντα υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για την πραγματοποίηση μιας επίσκεψης. Προς το παρόν, με απασχολεί η οικονομία πάνω απ' όλα. Αν υπάρχουν λόγοι που απαιτούν μια επίσκεψη στο μέλλον, θα χαρώ να έλθω και να συναντήσω τους Αμερικανούς συναδέλφους μου προκειμένου να συζητήσουμε διάφορα τρέχοντα ζητήματα και τις προοπτικές συνεργασίας μας.

Λάρι Κίνγκ: Διατηρείτε καθόλου επαφές με τον κ. Γκορμπατσώφ;
Βλαντιμίρ Πούτιν: Συναντιόμαστε, αν και πολύ σπάνια. Μου τηλεφωνεί περιστασιακά. Επικοινωνούμε καμιά φορά.

Λάρι Κίνγκ: Τέλος, κύριε Πρωθυπουργέ, είστε αισιόδοξος για το πού βαδίζει αυτός ο κόσμος ή απαισιόδοξος;
Βλαντιμίρ Πούτιν: Υπάρχουν περισσότερα προβλήματα σήμερα παρά ποτέ. Αλλά είμαι αισιόδοξος εκ φύσεως και πιστεύω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνίες ακόμη και για τα πιο σοβαρά προβλήματα, τα οποία μπορεί να φαίνονται άλυτα για εμάς τώρα. Αν συνεργαστούμε, θα διασφαλίσουμε την συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας και της προόδου τους, καθώς και την επίλυση σημαντικών προβλημάτων που αφορούν την ασφάλεια και την ανάπτυξη.

Λάρι Κίνγκ: Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ πάρα πολύ και ανυπομονώ να σας συναντήσω ξανά σύντομα, στην πατρίδα σας.
Βλαντιμίρ Πούτιν: Να έλθεις σίγουρα στη Μόσχα, Λάρι. Θέλω πολύ να τα πούμε εκεί. Δεν έχεις έλθει ποτέ στη Μόσχα και είμαι σίγουρος ότι θα σε ενθουσιάσει.

Λάρι Κίνγκ: Και πάλι σας ευχαριστώ, Βλαντιμίρ Πούτιν, πρωθυπουργέ της Ρωσίας.
Βλαντιμίρ Πούτιν: Εγώ μπορώ να σου κάνω μια ερώτηση; Δεν είμαι σίγουρος για το λόγο, αλλά άκουσα ότι ο Βασιλιας (-->Κινγκ) μας εγκαταλείπει. Είναι αρκετές οι ταλαντούχες και ενδιαφέρουσες προσωπικότητες που εργάζονται στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, αλλά υπάρχει μόνο ένας Βασιλιάς. Δεν θα σε ρωτήσω γιατί μας αφήνει, αλλά θέλω να ξέρω πότε θα μπορέσουμε να πούμε, "Ζήτω ο Βασιλιάς!"; Πότε θα υπάρξει μια άλλη φιγούρα τόσο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο όπως εσύ;

Λάρι Κίνγκ: Σας ευχαριστώ. Δεν έχω λογια να σας απαντήσω.
Βλαντιμίρ Πούτιν: Ευχαριστώ πολύ.

Λάρι Κίνγκ: Εγώ σας ευχαριστώ. Θα τα πούμε του χρόνου.
Βλαντιμίρ Πούτιν: Σε χαιρετώ.


To βίντεο της συνέντευξης σε 3 μέρη:

...--> Μέρος 1ο: http://www.youtube.com/watch?v=hkvBET7A2s0

...--> Μέρος 2ο: http://www.youtube.com/watch?v=3vYgU-XvPYg

...--> Μέρος 3ο: http://www.youtube.com/watch?v=pCUYkjt5PSE
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]