Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η τρομοκρατία του χρέους


Το χρέος του δημοσίου σαν απόλυτο μέγεθος δεν είναι κάτι που μπορεί να οδηγήσει μια χώρα οπωσδήποτε σε πτώχευση. Προφανώς, εάν κανείς εξασφαλίσει πλεονασματικούς προϋπολογισμούς δηλαδή τα ετήσια έσοδα να είναι μεγαλύτερα από τα έξοδα και τους εφαρμόσει, δηλαδή εξαφανίσει το έλλειμμα και έχει πλεόνασμα, τότε η χώρα δε πτωχεύει.
Παροδικές στενότητες σε ρευστότητα καλύπτονται από τις αγορές με λογικό κόστος, εφόσον οι αγορές ξέρουνε ότι έχουν να κάνουν με κράτος με πλεονασματικό προϋπολογισμό (ελπίζουμε!)
Βέβαια το να επιτύχει κανείς τους στόχους αυτούς χρειάζεται αποδοτική αναπτυξιακή πολιτική και σωστή εφαρμογή χρηματοοικονομικών εργαλείων.
Εκείνο που με προβληματίζει στις σχετικές προσπάθειες της κυβέρνησης είναι μεταξύ άλλων το γιατί χρησιμοποιεί οικονομικούς συμβούλους από USA και όχι Ελληνικής Εθνικότητας. Πρόσφατα μάλιστα (2010) δόθηκε το βραβείο Nobel για τις οικονομικές επιστήμες σε Ελληνοκύπριο.
Είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα ικανότατων Ελλήνων οικονομολόγων, που έχουν και άριστη γνώση των ιδιαιτεροτήτων της Ελληνικής οικονομίας. Γιατί, λοιπόν, ο Γιώργος Παπανδρέου επιλέγει ξένους οικονομολόγους, αμφιβόλου ποιότητας, αλλά και αμφιβόλου εξυπηρέτησης συμφερόντων; Εάν λάβουμε υπόψιν μας και τις μέχρι στιγμής αποτυχίες των συγκεκριμένων επιλογών του πρωθυπουργού, τότε -δυστυχώς- φτάνουμε στο σημείο να αρχίσουμε να υποθέτουμε πως υπάρχουν σκοπιμότητες που δεν εξυπηρετούν το χρέος της χώρας και κατ' επέκταση τα συμφέροντα της Ελληνικής οικονομίας και των πολιτών που νιώθουν έναν αργό στραγγαλισμό οδεύοντας καθημερινά προς την εξαθλίωση...
Το ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν, δεν βγαίνουν ότι και να λέμε τώρα. Θα χρειαζόταν ρυθμός ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας επιπέδου Κίνας επί δύο, μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση και όλα αυτά για πολύ μεγάλο διάστημα. Επιστημονική φαντασία λοιπόν. Το ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει reset στη κλεπτοκρατία, το νεποτισμό, την κομματοκρατία, στην παντελή έλλειψη αξιοκρατίας, στο κρατισμό, και σε όλα τα στραβά των τελευταίων 40 χρόνων, είναι επίσης απαραίτητο.
Αλλά και ψωμί και αλάτι να τρώμε όλοι πλέον, πάλι τα νούμερα δεν βγαίνουν, και τελικά δεν γίνεται να πεθάνουμε όλοι για να μην χάσουν οι "αγορές" δηλαδή οι τράπεζες και η Wall Street.
Έδιναν αέρα χρήμα μόχλευσης δανεικά για να παίρνουν τα στρατοσφαιρικά μπόνους και τώρα ήρθε η ώρα της διαγραφής. Μας δάνειζαν για να μας πουλάνε BMW, PORSCHE, MERCEDES, υποβρύχια που γέρνουν, C4I που δεν δουλεύει, λάδωναν τους πάντες και τώρα κηρύσουν την ηθική!!!
Πώς φτάσαμε ως εδώ; Ίσως να μπορούν να μας απαντήσουν οι πολιτικοί των τελευταίων δεκαετιών. Δεδομένο, όμως, είναι πως η άσκηση ψυχολογικής τρομοκρατίας στην οικονομία, οι "απερίσκεπτες" κυβερνητικές δηλώσεις του τελευταίου έτους και η εφαρμογή ανάποδων οικονομικών κανόνων, μας έχουν φέρει στο χείλος του γκρεμού.
Το πως και πότε θα ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση εξαρτάται από εμάς, τους πολίτες...

Αναγνώστης


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]