Έγκλημα η μη εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας
Ο Γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (IΓME) κ. Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου είναι κατηγορηματικός: «Είναι απαραίτητο να ξεκινήσει το συντομότερο η επεξεργασία του χρυσού που έχει ανακαλυφθεί στην Βόρεια Ελλάδα».
Σε συνέντευξή του, ο επικεφαλής του ΙΓΜΕ και αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών τονίζει ότι οι ενστάσεις κατά της δημιουργίας χρυσωρυχείων στην Ελλάδα είναι επιστημονικά έωλες και σημειώνει ότι όσοι αντιδρούν κατά της υλοποίησης τέτοιου είδους επενδύσεων εξυπηρετούν ίδια συμφέροντα.
Εξηγεί ότι οι δικλείδες ασφαλείας για το περιβάλλον που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυστηρότατες και αναφέρει ότι επενδύσεις χρυσού υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.
Συνέντευξη στο Δημήτρη Δελεβέγκο
Κύριε Παπαβασιλείου, πόσο πλούσια σε ορυκτό πλούτο είναι η Ελλάδα;
Δεδομένου του μεγέθους της, η Ελλάδα είναι αρκετά χαρισματική σε ορυκτές πρώτες ύλες και ένα μεγάλο μέρος τους ιδίως στη Νότια Ελλάδα, είναι υπό αξιοποίηση. Η χώρα μας διαθέτει ένα από τα πλουσιότερα κοιτάσματα βωξιτών, νικέλιο, ενώ η Μήλος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μεταλλευτικό κέντρο βιομηχανικών ορυκτών στην Ευρώπη. Και βέβαια είναι πλούσια σε πολύτιμα μέταλλα, των οποίων η εκμετάλλευση καθυστερεί απελπιστικά.
Πόση είναι η συνολική αξία των κοιτασμάτων χρυσού στην Β. Ελλάδα;
Μόνο στα μεταλλεία των Σκουριών και της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής ξεπερνά τα 12 δισ. ευρώ. Στο Πέραμα Θράκης τα κοιτάσματα χρυσού είναι ύψους δύο δισ. και η αξία του αργύρου που έχει ανακαλυφθεί αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ. Γίνεται εύλογα αντιληπτό τί ευεργετικές συνέπειες έχει για την εθνική οικονομία η αξιοποίησή τους, αλλά και για τις περιοχές αυτές, όπου τα ποσοστά ανεργίας είναι 20-25%.
Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να μετατρέψουμε σε πηγή πλούτου τον χρυσό;
Υπό τη σημερινή συγκυρία αποτελεί πολυτέλεια να μην εκμεταλλευόμαστε τον χρυσό, την στιγμή που υπάρχουν «έτοιμοι» επενδυτές. Η Ελλάδα έχει συνολικά προς εκμετάλλευση 396 τόνους αποθεμάτων χρυσού και το μόνο μεταλλείο που δραστηριοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα είναι αυτό στο Στρατώνι Χαλκιδικής. Και αυτό ουσιαστικά εξάγει συμπύκνωμα μεταλλεύματος, δηλαδή όλο το μέταλλο πηγαίνει στο εξωτερικό, όπου κατευθύνεται στη μεταλλουργία.
Η καθυστέρηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στους λεγόμενους οικολόγους-περιβαλλοντολόγους και σε πολύ μικρότερο βαθμό στην γραφειοκρατία. Είναι τραγικό να συμβαίνει αυτό.
Οι οικολόγοι πάντως αντιδρούν στην υλοποίηση χρυσωρυχείων στην χώρα μας επειδή, όπως αναφέρουν, θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Όταν μία εταιρεία παρουσιάζει μία μελέτη και εξηγεί ότι θα υλοποιήσει ένα έργο σύμφωνα με συγκεκριμένη μέθοδο, δεν γίνεται ορισμένοι να αντιδρούν, υποστηρίζοντας a priori ότι το έργο θα καταστρέψει το περιβάλλον. Είναι δηλαδή απαράδεκτο να μην στηρίζουν τις ενστάσεις τους σε επιστημονικά επιχειρήματα ή λόγου χάρη σε συγκεκριμένη πανεπιστημιακή μελέτη που να αποδεικνύει ότι όντως μία επένδυση είναι επιζήμια περιβαλλοντικά. Γιατί δεν ζητούν από ένα πανεπιστήμιο να αναιρέσει την εγκυρότητα των μελετών που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος για τις επενδύσεις που σχεδιάζονται στη Χαλκιδική και το Πέραμα; Είναι λυπηρό διότι απλώς φωνασκούν, τρομοκρατούν και κοροϊδεύουν τον κόσμο.
Όσοι εμποδίζουν την πραγματοποίηση επενδύσεων χρυσού εξυπηρετούν συμφέροντα;
Ορισμένοι από όσους αντιδρούν κρύβονται πίσω από την Οικολογία, αλλά ουσιαστικά εξυπηρετούν ίδια συμφέροντα. Υπάρχουν ιδιοκτήτες κτημάτων και γης που νομίζουν ότι τα μεταλλεία θα εμποδίσουν την τουριστική ανάπτυξη του τόπου τους. Στην Βόρεια Ελλάδα όμως η τουριστική περίοδος δεν διαρκεί περισσότερο από δύο μήνες, ενώ εκεί που βρίσκονται τα μεταλλεία υπάρχει ελάχιστος τουρισμός. Ή μήπως το Πέραμα της Θράκης και η Αλεξανδρούπολη αποτελούν ή πρόκειται να μετατραπούν σε τουριστικούς προορισμούς; Είναι εκτός πραγματικότητας όσοι υποστηρίζουν αυτά.
Μεταλλεία χρυσού και προστασία περιβάλλοντος μπορούν να συνυπάρξουν;
Μεταλλουργίες χρυσού υπάρχουν στη Σκανδιναβία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Γαλλία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει τόσο αυστηρές προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος από εξορυκτικές δραστηριότητες που εμποδίζεται η υλοποίηση επενδύσεων που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Εξάλλου, η τιμή του χρυσού και του αργύρου είναι τόσο υψηλή που επιτρέπει στις εταιρείες να λάβουν και τα πιο αυστηρά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, κάτι που ήδη κάνουν.
Σε όλη την Ευρώπη, στον Καναδά και την Αυστραλία, όπου υπάρχουν μεγάλα μεταλλευτικά κέντρα, δίνεται η δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να συστήσουν επιστημονική επιτροπή που ανατίθεται σε ανεξάρτητο φορέα, π.χ. πανεπιστήμιο, την παρακολούθηση της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων. Η διαδικασία αυτή γίνεται σχεδόν σε διμηνιαία βάση, οπότε και η παραμικρή παρέκκλιση εντοπίζεται άμεσα.
Αληθεύει η φημολογία που θέλει τον πρωθυπουργό να έχει ζητήσει από το ΙΓΜΕ χάρτες με τον ορυκτό πλούτο της χώρας;
Όχι. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ενδιαφέρεται σαφώς για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και έχει ζητήσει από το Ινστιτούτο να προχωρήσει σε μία ευρύτερη αξιολόγηση των ορυκτών της χώρας. Κάτι ωστόσο που αποτελεί υποχρέωσή μας και θα το πράτταμε ακόμη και να μην μας το ζητούσαν.
Αισιοδοξείτε για την υλοποίηση των projects που σχεδιάζουν οι εταιρείες Ελληνικός Χρυσός και Χρυσωρυχεία Θράκης στην Β. Ελλάδα;
Είναι επιτακτικής σημασίας να προχωρήσουν οι δύο αυτές επενδύσεις, οι οποίες είναι πλήρως τεκμηριωμένες επιστημονικά και οι ό,ποιες ενστάσεις είναι έωλες.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...