Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κόκκινος συναγερμός σε Ελλάδα και Ευρώπη...

“Άφαντοι” για 14 μήνες πέντε “γνωστοί”, αλλά η αντιτρομοκρατική δίνει ... μεταθέσεις σε αξιωματικούς-κλειδιά. Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα ο συναγερμός σε ολόκληρη την Ελλάδα για παγιδευμένα δέματα με στόχο πρεσβείες, υπουργεία και άλλες υπηρεσίες. Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο απαγορεύτηκε η αποστολή δεμάτων και φακέλων για 48ώρες ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στο εξωτερικό αφού κάποια δέματα είχαν φύγει ήδη.

Κρίθηκε προφυλακιστέος ο Π. Αργυρός

Ο ένας από τους δύο συλληφθέντες κρίθηκε προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για συμμετοχή στην οργάνωση “Πυρήνες της Φωτιάς”.
Αύριο ο Παναγιώτης Αργυρός θα επιστρέψει στα δικαστήρια της Ευελπίδων μαζί με τον συγκατηγορούμενό του Γεράσιμο Τσάκαλο αυτή τη φορά για να παρουσιαστεί ενώπιον της ανακρίτριας που χειρίζεται την υπόθεση της προχθεσινής τους ενέργειας.

Και... ξαφνικά τα πακέτα είναι μάλλον 15. Άλλα δύο οι αστυνομικοί τα ψάχνουν παντού. Θεωρούν ότι δεν έχουν “πετάξει” για το εξωτερικό, αλλά ότι οι παραλήπτες είναι πρεσβείες ξένων κρατών στη χώρα μας. Το περίεργο για τους αστυνομικούς είναι ότι τα πακέτα παραμένουν άφαντα. Κάτι που σημαίνει ότι είτε έχουν παραληφθεί από τις πρεσβείες και δεν έχουν εντοπιστεί, άρα δεν έχουν ανοιχθεί και είναι ενεργά, είτε βρίσκονται στα γραφεία εταιρειών κούριερ.

Έτσι οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής έχουν ξεκινήσει αγώνα δρόμου σε εταιρείες κούριερ ενώ ταυτόχρονα έχουν ενημερωθεί όλες οι ξένες πρεσβείες να διπλοτσεκάρουν ό,τι έχουν παραλάβει. Το πρωί αποκλείστηκε και ο χώρος έξω από την πρεσβεία της Αργεντινής στη Βασιλίσσης Σοφίας. Οι υπάλληλοι είπαν ότι υπάρχει ένα ύποπτο δέμα, όμως οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως δεν ήταν κάτι το επικίνδυνο και ο συναγερμός έληξε. Το περιστατικό ωστόσο δείχνει το κλίμα που επικρατεί.

Ψάχνουν στην Πολυτεχνειούπολη

Δυο εισιτήρια που είχαν πάνω τους οι συλληφθέντες και που ακυρώθηκαν σε λεωφορείο που έκανε τη διαδρομή Ζωγράφου-Αθήνα στρέφουν την προσοχή των αστυνομικών στην Πολυτεχνειούπολη. Το τραγικό είναι ότι η ανακάλυψη των εισιτηρίων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι δράστες κινήθηκαν λίγο πριν στείλουν τα πακέτα-βόμβες με “μπλε” λεωφορείο γεμάτο κόσμο και είναι πολύ πιθανό να είχαν πάνω τους τουλάχιστον πέντε δέματα-βόμβες. Εκτός των υπαλλήλων των εταιρειών, των κούριερ και στόχων ίσως κινδύνευσαν και εκατοντάδες ανυποψίαστοι άνθωποι.

Οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής δεν αποκλείουν μάλιστα οι δράστες να έχουν χωριστεί σε ομάδες (οι δύο που πιάστηκαν είναι μόνο η μια “ομάδα” από τις 3 ή 4 που έδρασαν) και να χρησιμοποίησαν μέσα μαζικής μεταφοράς για να μπορέσουν να κρύψουν μέσα στο πλήθος τα ίχνη τους.

Εκτός από το Παγκράτι δέματα-βόμβες έχουν σταλεί από τη Νέα Ιωνία, το Νέο Κόσμο, το Σταθμό Λαρίσης και τον Πειραιά.

Η αντιτρομοκρατική όμως ... γυρνάει πίσω στην Πολυτεχειούπολη και δεν είναι η πρώτη φορά. Εκεί ψάχνει επί 14 μήνες του πέντε που παραμένουν άφαντοι, εκεί έχει στήσει στο παρελθόν ολόκληρη επιχείρηση αλλά όπως σχολιάζουν οι ίδιοι "η έρευνα αυτή δεν είχε στεφθεί με επιτυχία αφού δεν υπήρχαν στοιχεία για τους χώρους διαμονής, ενώ οι κινήσεις μας έγιναν αντιληπτές"

Συναγερμό έχει προκαλέσει στην Αθήνα το μπαράζ επιθέσεων με παγιδευμένα πακέτα που στάλθηκαν μέσω ταχυδρομείου σε διάφορες πρεσβείες, χωρίς, ευτυχώς, να υπάρξουν θύματα.

Μετά από εισήγηση του Αρχηγείου της Ελληνικής αστυνομίας και με απόφαση της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας αναστέλλεται για 48 ώρες η μεταφορά αλληλογραφίας και δεμάτων από την Ελλάδα στο εξωτερικό, προκειμένου να γίνει επανέλεγχός τους.
Δύο παγιδευμένα δέματα εντοπίστηκαν χθες το βράδυ στον εμπορευματικό σταθμό του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και εξουδετερώθηκαν με ελεγχόμενες εκρήξεις. Τα πακέτα είχαν ως παραλήπτες την έδρα της Europol στη Χάγη της Ολλανδίας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο. Θα έφταναν στους προορισμούς τους μέσω διεθνούς εταιρείας ταχυμεταφορών. Στο σημείο έσπευσε συνεργείο του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών για να ελέγξει τα ύποπτα δέματα, χρησιμοποιώντας ειδικό μηχάνημα ανίχνευσης εκρηκτικών υλών. Όπως διαπιστώθηκε, επρόκειτο για δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς πανομοιότυπους με αυτούς που εντοπίστηκαν χθες σε πρεσβείες στην Αθήνα και στη γερμανική καγκελαρία στο Βερολίνο.

Αργά χθες το βράδυ ύποπτο δέμα εντοπίστηκε και στην Ιταλία. Το πακέτο, το οποίο είχε σταλεί στον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και εντοπίστηκε σε μεταγωγικό αεροσκάφος μεταφορικής εταιρίας, που είχε απογειωθεί από την Αθήνα "έπιασε φωτιά", όταν το άνοιξαν οι αστυνομικοί που το έλεγχαν, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa και ανέφερε πηγή των Ιταλικών υπηρεσιών ασφαλείας. Η Ιταλική αστυνομία ακολουθούσε τις προβλεπόμενες διαδικασίες για το ύποπτο πακέτο στο αεροδρόμιο στην Μπολόνια, όπου προσγειώθηκε το αεροσκάφος που εκτελούσε πτήση προς το Παρίσι με ενδιάμεσο σταθμό στη Ρώμη, όταν οι αρχές ειδοποιήθηκαν ότι μετέφερε ύποπτο πακέτο για τον Ιταλό πρωθυπουργό, όταν ανεφλέγη, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός, μετέδωσε το Ansa.
Οι γερμανικές αρχές ερευνούν, εξάλλου, ύποπτο πακέτο που έφτασε χθες στην Καγκελαρία στο Βερολίνο. Ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, επιβεβαίωσε ότι περιείχε εκρηκτικά και εστάλη δύο ημέρες πριν από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ως αποστολέας του αναγράφονταν το «Ελληνικό Υπουργείο Οικονομίας». Το πώς έφτασε το παγιδευμένο πακέτο στη γερμανική καγκελαρία είναι υπό διερεύνηση, καθώς όλα τα δέματα που φεύγουν από το «Ελ.Βενιζέλος» ελέγχονται προληπτικά με ειδικά μηχανήματα.

Η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει τη διαδρομή που ακολούθησε το συγκεκριμένο πακέτο, προκειμένου να διαπιστώσει πώς πέρασε τους ελέγχους μέχρι να φτάσει στον προορισμό του.

Μικρής ισχύος εκρήξεις μηχανισμών σημειώθηκαν στις πρεσβείες της Ρωσίας και της Ελβετίας, ενώ η αστυνομία πραγματοποίησε ελεγχόμενες εκρήξεις σε άλλα τρία πακέτα που προορίζονταν για τις πρεσβείες της Βουλγαρίας, της Χιλής και της Γερμανίας.

Οι δράστες φαίνεται πως εμφάνιζαν ως αποστολείς εταιρείες, σωματεία και πολιτιστικά ιδρύματα, προκειμένου να αυξήσουν την πιθανότητα τα δέματα να φτάσουν στους παραλήπτες τους, οι οποίοι ήταν κατά κανόνα, όπως εκτιμάται, οι επικεφαλής των παραπάνω διπλωματικών αποστολών.

Όλες οι πρεσβείες των χωρών που βρίσκονται στην Ελλάδα έχουν ενημερωθεί σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας που προτείνονται να ληφθούν σε ότι αφορά το χειρισμό ύποπτης αλληλογραφίας.
Τα χθεσινά περιστατικά έρχονται ένα 24ωρο μετά την έκρηξη παγιδευμένου δέματος σε εταιρία ταχυμεταφορών που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά μία υπάλληλος. Η αστυνομία συνέλαβε στη συνέχεια δύο υπόπτους, οι οποίοι έφεραν πάνω τους παγιδευμένα δέματα, με παραλήπτες τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και την πρεσβεία του Βελγίου. Σε βάρος τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις και θα οδηγηθούν αύριο ενώπιον της 2ης ειδικής ανακρίτριας προκειμένου να απολογηθούν.

Εντάλματα σύλληψης εκκρεμούν σε βάρος άλλων πέντε νεαρών για συμμετοχή τους στην οργάνωση «Συνωμοσίες των Πυρήνων της Φωτιάς».
Μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται και στην Κύπρο μετά τα όσα συνέβησαν στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλη Κατσουνωτό, ο Αρχηγός της δύναμης έχει ήδη δώσει οδηγίες προς όλους τους αστυνομικούς διευθυντές και τα αρμόδια τμήματα, για τη λήψη πρόσθετων μέτρων ασφάλειας, ιδιαίτερα στα σημεία εισόδου και εξόδου της Δημοκρατίας όπως είναι τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, καθώς και στα σημεία διέλευσης από και προς τα κατεχόμενα. Επίσης, όπως είπε ο κ. Κατσουνωτός, διενεργούνται και εντατικότεροι και συχνότεροι έλεγχοι σε συμφέροντα που πιθανόν να αποτελέσουν στόχο τρομοκρατικής ενέργειας.

Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]