Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ποια μέτρα "κρύβει" η αναθεώρηση του ελλείμματος


Το δίλημμα μείωση σπατάλης ή νέο «τσεκούρι» σε μισθούς, συντάξεις, δώρα και αριθμό δημοσίων υπαλλήλων γίνεται πολύ πιο επιτακτικό μετά την ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών ότι προέκυψε νέα τρύπα 3,5 δισ. ευρώ στο έλλειμμα του 2010 και ότι 17 φορείς του δημοσίου που είχαν το 2009 «άνοιγμα» 1,8 δισ. ευρώ πλέον θα επιτηρούνται σαν να είναι υπουργεία στην εκτέλεση του προϋπολογισμού τους.

Τα νέα δεδομένα τέθηκαν επί τάπητος στην διαπραγμάτευση μεταξύ οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και Τρόικας που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται την προσεχή εβδομάδα, χωρίς ακόμη να έχει οριστεί ημέρα αναχώρησης. Ο προϋπολογισμός «κλειδώνει» την Τετάρτη για να κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή, αλλά αυτό που έχει πιο μεγάλη σημασία για τους «ξένους» είναι η νέα επικαιροποίηση του Μνημονίου στην οποία θα αναγράφεται ρητά τι πρέπει να γίνει ανά τρίμηνο έως το 2014 για να πάρουμε τις δόσεις του δανείου.

Κυβερνητικά στελέχη διαρρέουν ότι από ελληνικής πλευράς ζητείται διετής περίοδος (και το 2012) για να βρεθούν οι δαπάνες που θα μειώσουν την «τρύπα» των 3,5 δισ. ευρώ διατηρώντας έτσι την κυβερνητική δέσμευση να μην πειραχθούν –ξανά– μισθοί και συντάξεις. Η Τρόικα φέρεται να εμμένει στην πιστή τήρηση του Μνημονίου για το 2011.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταφέρει η κυβέρνηση να μειώσει το έλλειμμα όχι πλέον από τα 18,5 δισ. ευρώ (7,8% του ΑΕΠ) αλλά από τα 22 δισ. ευρώ (9,4%) το 2010 στα 17 δισ. ευρώ (που είναι το πλαφόν του Μνημονίου για το 2011). Δηλαδή ενώ η Τρόικα είχε πριν αμφιβολίες για το που θα βρει η κυβέρνηση μέτρα που θα περιορίσουν το έλλειμμα κατά 1,5 δισ. ευρώ, τώρα πρέπει να πεισθεί για δημοσιονομική προσαρμογή 5 δισ. ευρώ.

Στελέχη παραδέχονται ότι τα 3,5 δισ. ευρώ επιπλέον θα βρεθούν στις δαπάνες «με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά» Δηλαδή αν δεν πείσει η κυβέρνηση ότι θα «νοικοκυρέψει» το όργιο σπατάλης εξοικονομώντας τα λεφτά αυτά από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την περιστολή δαπανών στο δημόσιο, την εξυγίανση των κοινωνικών δαπανών κλπ, τότε στο προσκήνιο επανέρχονται τα... γνωστά μέτρα: απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, νέα περικοπή δώρων και των μισθών στο δημόσιο.

Το πρώτο κρας τεστ θα γίνει στους 17 Φορείς που η έρευνα της Eurostat οδήγησε στην... αγκαλιά του δημοσίου: Αττικό Μετρό, Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, Ελληνικές Γεωργικές Ασφαλίσεις (ΕΛΓΑ), ΕΡΤ, ΕΟΤ, ΕΘΕΛ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, Ηλεκτρομηχανική Κύμης, Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Α.Ε., Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, ΟΣΕ και Τραμ.

Είχαν το 2009 έλλειμμα 1,8 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση πιστεύει ότι φέτος θα περιοριστεί η «τρύπα» στα 700 εκατ. ευρώ με μεθόδους τύπου ΟΣΕ που συναποφασίζονται αυτές τις ημέρες με την Τρόικα. Αν δεν καταφέρουν να τις «εξυγιάνουν», τότε το βάρος θα το πληρώσουν και πάλι μισθοί και συντάξεις...

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]