Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

"Μόνη λύση για την Ελλάδα η μείωση μισθών 8%"!


Ο αποπληθωρισμός –ουσιαστικά μέσω της περαιτέρω μείωσης των μισθών που θα συμπιέσει τις τιμές σε όλα τα μέτωπα της οικονομίας- είναι σύμφωνα με τους αναλυτές της Credit Suisse η μοναδική λύση για την Ελλάδα.

Ο οίκος υπολογίζει ότι οι μισθοί θα πρέπει να μειωθούν κατά 8% τα επόμενα πέντε χρόνια για να γίνει η ελληνική οικονομία κατά 5% ανταγωνιστικότερη έναντι της γερμανικής από ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια.

Πιο επώδυνη θα πρέπει να είναι η διαδικασία προσαρμογής μόνο στην Ιρλανδία, όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Credit Suisse, οι μισθοί θα πρέπει να μειωθούν κατά 9,1% στα επόμενα πέντε χρόνια. Στην Ισπανία, απαιτείται μείωση μισθών κατά 7,7%.

Όπως εξηγούν οι οικονομολόγοι του οίκου, η διαδικασία αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας δεν έχει ξεκινήσει ακόμα στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με μοναδική εξαίρεση την Ιρλανδία. Μάλιστα, οι οικονομολόγοι δεν μπορούν παρά να εκφράσουν την αβεβαιότητά τους ως προς το πόσο εφαρμόσιμη πολιτικά είναι μια τέτοια επώδυνη συνταγή για τις οικονομίες, με δεδομένο ότι η ανεργία έχει ήδη ξεπεράσει το 10% σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία και κινείται προς το 15%.

Παρόλα αυτά, η Credit Suisse προειδοποιεί ότι η σημερινή κατάσταση σε όλη την περιφέρεια της Ευρωζώνης είναι μη διατηρήσιμη. Εάν το ελληνικό χρέος έπρεπε να χρηματοδοτηθεί με τα σημερινά επίπεδα των επιτοκίων, τότε, το κόστος των τόκων ως ποσοστό του ΑΕΠ θα ήταν κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο της ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ στην Ελλάδα, εξηγεί ο οίκος.

Παρά την επώδυνη διαδικασία στην οποία εισέρχονται οι οικονομίες της περιφέρειας, η Credit Suisse ξεκαθαρίζει ότι αυτή η κρίση δεν είναι συστημική, δηλαδή δεν απειλεί το σύνολο της Ευρωζώνης.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο οίκος καλεί τους επενδυτές να βγουν αγοραστές στα διεθνή χρηματιστήρια, αλλά όχι και στις αγορές της Ευρώπης.

Οι ισπανικές, ελληνικές, πορτογαλικές και ιρλανδικές μετοχές εταιρειών με κυκλικές δραστηριότητες και μεγάλη έκθεση στην εγχώρια αγορά τους θα πρέπει να αποφεύγονται, αναφέρουν οι αναλυτές, συγκαταλέγονται στη λίστα των μετοχών αυτών το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την ATEBank, την Jumbo, την Alpha,τη Eurobank, την Πειραιώς, την Εθνική Τράπεζα και την Τιτάν.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]