Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Financial Times: Θυμήθηκαν μέχρι και την... Τουρκοκρατία


"Η Ελλάδα μπορεί να πήρε λάθος δρόμο από την Τουρκοκρατία, αλλά έλαβε και πολλές κακές αποφάσεις τα τελευταία 28 χρόνια, από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση", γράφει η στήλη Lex των Financial Times.

Η Ελλάδα έχει πάρει το λάθος δρόμο για αυτό και μια αναδιάρθρωση του χρέους της ίσως είναι ο μόνος τρόπος για να μπει σε ένα νέο, πιο χαρούμενο μονοπάτι, προειδοποιεί η στήλη Lex των Financial Times, έπειτα και από την αναθεώρηση των στοιχείων της Eurostat για το χρέος και το έλλειμμα του 2009.

«Κάθε δυστυχισμένη χώρα έχει τη δική της ιστορία και η Ελλάδα βίωσε μια δραματική στιγμή τη Δευτέρα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι αποφάσεις των προκατόχων της ήταν ακόμα χειρότερες από ό,τι έως τώρα φοβόταν. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να φτάσει το 144% του ΑΕΠ το 2010, 13 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από ό,τι πιστευόταν. Αυτό είναι ένα μεγάλο χτύπημα, ειδικά καθώς η απάντηση ήταν να φτάσουν τα επιτόκια στο μη εγγυημένο χρέος στο 11,5-13%, την ώρα που οι περισσότεροι πιστωτές είναι ξένοι», εξηγεί ο Lex.

Αν και η Αθήνα ελπίζει να δημιουργήσει μια πιο ισορροπημένη οικονομία και να το κάνει αρκετά γρήγορα ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία, η στήλη προειδοποιεί ότι η χώρα θα δυσκολευτεί να αποτινάξει το βάρος που δημιουργήθηκε έπειτα από δεκαετίες χωρίς ανεπάρκειας και εκπλήρωσης των μη ρεαλιστικών προσδοκιών του κόσμου.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι τα λάθη της Ελλάδα ξεκίνησαν από την Τουρκοκρατία («ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος για την αυτονομία και οι ηγέτες εστίαζαν υπερβολικά στην απόκτηση εδαφών»), όμως, ακόμα και εάν η Ελλάδα είχε βρει το σωστό δρόμο όταν εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 1981, ακολούθησαν πολλές κακές αποφάσεις τα επόμενα 28 χρόνια, γράφει η στήλη. «Οι κυβερνήσεις και της αριστεράς και της δεξιάς βρήκαν ότι ήταν ευκολότερο να είναι μαλακές με τα σωματεία, τη φορολογική πολιτική και τα ελλείμματα».

«Όταν τα αυτοκίνητα χάνονται, μπορούν να γυρίσουν πίσω στο σημείο όπου πήραν το λάθος δρόμο. Η αντίστοιχη δημοσιονομική μανούβρα είναι η διαγραφή χρεών», αναφέρει ο Lex και παρότι αναγνωρίζει ότι αυτό δεν αποτελεί επιλογή, εκτιμά ότι κάποια στιγμή στην πορεία, η αναδιάρθρωση του χρέους ίσως είναι ο μόνος τρόπος για να μπει η Ελλάδα σε σωστό μονοπάτι.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. .....ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΑΙΟ,ΕΙΔΙΚΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "«ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος για την αυτονομία και οι ηγέτες εστίαζαν υπερβολικά στην απόκτηση εδαφών»),"

    Για τον ανιστορητο αρθρογραφο δεν φταιει η διαφθορα που προερχοταν απο τους Οθωμανους , απο τους οποιους μιμηθηκαμε την νοοτροπια,αλλα η ανετοιμοτητα για την αυτονομια,ξεχνωντας βεβαιως οτι πραγματοποιηθηκαν επαναστασεις απο το 1499 εναντιον των Τουρκων και ξεχνωντας επισης οτι στα εδαφη που θελαμε δηθεν να αποκτησουμε επικρατουσε το ελληνικο στοιχειο και επιπλεον οτι η αποκτηση σχετιζεται με την απελευθερωση εδαφων και οχι την δηθεν προσαρτηση τους!
    Γραικυλοι υπηρχαν ανεκαθεν!!
    Αν θελουμε να κοιταξουμε τα πραγματικα αιτια, θα δουμε τετοιες περιπτωσεις παρακμης και στο Βυζαντιο και επι Ρωμαϊκης Αυτοκρατοριας και ακομα παλιοτερα μεχρι τον Πελοποννησιακο πολεμο!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]