Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Έλληνες κομπάρσοι στο δρόμο του χρέους


Οι λέξεις “χρεωκοπία”, “αναδιάθρωση”, “επαναδιαπραγμάτευση” είναι τεχνική ορολογία, που στην καθομιλουμένη, αποκτούν πολιτική χροιά, συναισθηματική φόρτιση και… γεωπολιτικούς συνειρμούς.
  • Αναδιαρθρώνεις για να μην χρεοκοπήσεις
  • Επαναδιαπραγματεύεσαι κατά την αναδιάρθρωση
  • Μπλοφάρεις με χρεοκοπία για να πετύχεις καλύτερη διαπραγμάτευση
Όλα αυτά, ΌΛΑ είναι zero sum game, μεταξύ των εγχώριων πιστωτών, των ξένων πιστωτών, των μετόχων των πιστωτών (εγχώριων και ξένων), των φορολογουμένων, των ξένων φορολογουμένων, της βιομηχανίας, των καταναλωτών, των πολτικών (εγχωρίων και ξένων) των ψηφοφόρων.

Σε αυτό το zero sum game, το πάνω χέρι, όπως λέει και ο παγωτατζής, το έχει αυτός που έχει τα λεφτά. Άν αυτός που τα έχει είναι και αυτός που θα τα χάσει, αυτός κάνει κουμάντο. Οι τράπεζες, οι ιδιοκτήτες τους και οι επιχειρηματίες που ανήκουν ή ελέγχουν ή ελέγχονται από τις τράπεζες.

Στον βαθμό που “Κράτη” εκπροσωπούν συμφέροντα των παραπάνω εμπλεκομένων, μαπίνουν και γεωπολιτικά.

Το θέμα μας αφορά περισσότερο
1) τις Γαλλικές και Γερμανικές τράπεζες και τις 3-4 βιομηχανίες που εκπροσωπούν
2) την Eurobank, την Αλφα και την Πειραιώς — η Εθνική είναι Δημόσιοι Υπάλληλοι, δουλεύουν για τους πρώτους τρεις)
3) το τι είναι εφικτό και αποδεκτό από τους λαουτζίκους και πως τους το σερβίρουμε.

Οι Τούρκοι, ευχαρίστως θα εκμεταλλευτούν αδιέξοδα δικά μας για δικό τους συμφέρον. Οι Αμερικάνοι ή οι Άγγλοι ευχαρίστως θα παίξουν το δικό τους σκάκι στην περιοχή με βάση αυτά που γίνονται. Αλλά το 80 ή 90% του προβλήματος είναι οι πιστωτές, μας, οι αγοραστικές και οι πολιτικές μας συνήθειες και σήμερα εισπράττουμε προβλήματα από το 1981 και μετά. Το γράφημα της αύξησης του χρέους τα λέει όλα, και μιλάει γερμανικά.

Δεν μας έβαλαν οι Αμερικάνοι να κάνουμε Αττική Οδό, οι Γερμανοί μας έβαλαν. Οι Γάλλοι έκαναν το Ρίο. Οι Ισπανοί έφαγαν από τους Ολυμπιακούς — πάντα με Ελληνες κομπάρσους. Οι Αμερικάνοι (και οι Γάλλοι) πουλήσαν αεροπλάνα.

Όσο για το ερώτημα αν κάνει η πολιτική την οικονομία ή η οικονομία την πολιτική, ιστορικά, είναι το δεύτερο, με εξαίρεση πραγματικά ανεξέλεγκτες εκρήξεις. και μόνο για κλάσματα του δευτερολέπτου. Βρείτε μου έναν ‘Ελληνα πολιτικό να πάει κόντρα στην Εurobank ή την Πειραιώς, ή την Αλφα, και δεν θα ξανασχολιάσω.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Μα να σου πω... Τώρα που το διαβάζω σαν ανάρτηση, μου αρέσει και ...εμένα.

    Σε ευχαριστώ για την αναδημοσίευση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]