Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οριστικοποιήθηκε η βοήθεια των 85 δισ.€ στην Ιρλανδία


Σε βοήθεια, ύψους 85 δισ. ευρώ, κατέληξαν η ιρλανδική κυβέρνηση και τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Την αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Ένωση του δανείου για την Ιρλανδία ανακοίνωσε επίσημα ο Jean-Claude Juncker σε συνέντευξη Τύπου.

Το δάνειο θα ανέρχεται στα 85 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 10 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν άμεσα προς τις κεφαλαιακές ανάγκες των ιρλανδικών τραπεζών.
Ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης, επιβεβαιώνοντας πως θα επιτρέπει τη συμμετοχή των ιδιωτών.

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε μια συμφωνία που αφορά τη συμμετοχή "κατά περίπτωση" ιδιωτικών τραπεζών σε ένα μελλοντικό μόνιμο Ταμείο διάσωσης της νομισματικής ένωσης μετά το 2013, ανακοίνωσε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, συμφώνησαν επί της αρχής σε μια "συμμετοχή κατά περίπτωση των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη μεθοδολογία που εφαρμόζεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Σε περίπτωση κρίσης φερεγγυότητας ενός κράτους, και μόνο σε αυτή την περίπτωση, το εν λόγω κράτος θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους ιδιώτες πιστωτές την αναδιάρθρωση του χρέους του κατά περίπτωση", διευκρίνισε άλλη ευρωπαϊκή πηγή.

Η αρχή μιας συνεισφοράς "κατά περίπτωση" του ιδιωτικού τομέα είναι αντίθετη με αυτό που ήθελαν αρχικά οι Γερμανοί, οι οποίοι ζητούσαν μια αυτόματη εμπλοκή, σύμφωνα με διπλωμάτη.

Η συμφωνία αυτή μεταξύ των 16 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα παρουσιαστεί σε συνεδρίαση που θα διεξαχθεί αργότερα, στους ευρωπαίους ομολόγους τους, οι χώρες των οποίων δεν είναι μέλη της ευρωζώνης.

Οι Ιρλανδοί πολίτες (και οι δημοσιογράφοι) ήταν σαφέστατα αντίθετοι με την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης και κατηγορώντας την κυβέρνηση και την ανικανότητά της προτιμούν την άρνηση πληρωμής χρέους, αφού θεωρούν πως δεν είναι δική τους υπαιτιότητα το χρέος της Ιρλανδίας (που είναι χρέος των τραπεζών). Οι εξελίξεις, παρά την συμφωνία της Ιρλανδικής κυβέρνησης, αναμένονται ραγδαίες και θα σηματοδοτήσουν έναν γενικότερο κύκλο αντιδράσεων από τους Ευρωπαίους πολίτες.
Μήπως οι κυβερνητικοί παράγοντες της χώρας μας, με την συνοδεία των γνωστών μνημονιακών δημοσιογράφων, θα έπρεπε να επισκεφθούν την Ιρλανδία προκειμένου να πείσουν τους Ιρλανδούς πολίτες για την "ομορφιά" και την "δικαιοσύνη" που πρόκειται να επιβάλει στην χώρα τους το μνημόνιο;

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]