Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Νταβούτογλου "κάρφωσε" συμφωνίες με την Ελλάδα

  • «Συζητήσαμε για μειονότητες – Αιγαίο με την Ελλάδα»
Αποκαλυπτικότατος ο Αχμέτ Νταβούτογλου, μίλησε για συμφωνίες και κοινό πνεύμα με την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, στα θέματα των "μειονοτήτων"(;) και την εκπαίδευση!!! Η αναφορά του σε θρησκείες και ανάλογη εκπαίδευση, αν μη τι άλλο, "κάρφωσε" κυριολεκτικά την οπτική των κυβερνώντων στην Ελλάδα για το πως αντιμετωπίζουν την εκπαίδευση των Ελλήνων (προφανώς το κριτήριο είναι η θρησκεία και αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία στον χώρο της εκπαίδευσης).
"Κατά τις συνομιλίες στην Αθήνα Ελλάδα και Τουρκία συζητήθηκαν όλα τα κοινά ζητήματα, από το Αιγαίο και τις μειονότητες, μέχρι τις θεωρήσεις στην ΕΕ, το Κυπριακό και άλλα περιφερειακά θέματα, περιλαμβανομένης και της Μέσης Ανατολής”.
Αυτό αποκάλυψε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος Αχμέτ Νταβούτογλου μετά τη συνάντηση που είχε στην Κωνσταντινούπολη με τον αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης επίτροπο της ΕΕ Στέφαν Φούλε.
Ερωτηθείς για το αν το υπουργείο του εργάζεται για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη ανέφερε ότι “το θέμα είναι να βρεθεί λύση στο πλαίσιο των νόμων και του συντάγματος της Τουρκίας και εργαζόμαστε σοβαρά προς αυτή την κατεύθυνση’’.
Ο τούρκος υπουργός επισήμανε ότι “αμφότερες οι χώρες έχουν λάβει την απόφαση να προβούν, από πλευράς θεμελιωδών, οικουμενικών αξιών και σταθερών της ΕΕ, στα αναγκαία βήματα για τις μειονότητες τις οποίες θεωρούν πολίτες τους”.
“Εμείς , πρόσθεσε, πιστεύουμε ότι όλες οι θρησκείες έχουν το δικαίωμα να δίνουν στα μέλη τους τη δική τους εκπαίδευση, εντός του νόμιμου και συνταγματικού πλαισίου. Το θέμα είναι να βρεθεί λύση εντός αυτού του πλαισίου. Οι θρησκευτικές ελευθερίες είναι για μας οικουμενικές. Όποιοι και να είναι το περιεχόμενό τους, πρέπει να γίνουν σεβαστές οι ελευθερίες αυτές. Παρομοίως και η Ελλάδα προσεγγίζει το θέμα της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας με μία καλή προοπτική. Πιστεύουμε ότι πρέπει, όχι μόνο στο θέμα της Θεολογικής Σχολής, αλλά γενικά στα θέματα αυτά, να γίνουν βήματα σε οικουμενικό πλαίσιο και με τις πιο ευρείες σταθερές”.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη Σχολή, ο Φούλε είπε ότι οι συνομιλίες με την Τουρκία “εξελίσσονται με κύριο σημείο τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες. Η Θεολογική Σχολή εντάσσεται στο πλαίσιο αυτό. Σε περίπτωση που γίνουν θετικά βήματα στο θέμα αυτό, η αντίδρασή μας θα είναι θετική. Σε λίγο διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει το θέμα της διεύρυνσης και θα τεθούν το ζήτημα της Σχολής και άλλα παρόμοια”.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]