Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Ωρα μηδέν» για το Κυπριακό

Εκβιασμό εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας επιχείρησε το βράδυ της Πέμπτης ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, με τηλεφώνημά του προς τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, τον οποίο συγκεκαλυμμένα κατηγόρησε για καθυστέρηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και του ανακοίνωσε ότι προτίθεται να εκδώσει έκθεση στο τέλος Νοεμβρίου για την πρόοδο των συνομιλιών.
Τηλεφώνησε και στον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος δήλωσε ότι έλαβε πρόσκληση, όπως και ο κ. Χριστόφιας, για να μεταβεί στη Νέα Υόρκη και να λάβει μέρος σε τριμερή συνάντηση. Ο κ. Ερογλου αποδέχθηκε την πρόσκληση και τώρα αναμένεται η απάντηση του Προέδρου της Κύπρου.
Την ίδια στιγμή στην Αθήνα, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας συζήτησαν για το Κυπριακό και την πρόθεσή τους «να συμβάλουν προκειμένου να φύγουμε από τη στασιμότητα», όπως δηλώθηκε χαρακτηριστικά. Ο κ. Παπανδρέου έκανε αναφορά και στην ανάγκη για ανοικοδόμηση νέων μέτρων εμπιστοσύνης για την καλύτερη προώθηση του ζητήματος.

Οι βάσεις για τη λύση
Ο Κύπριος εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε πως ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε στον γενικό γραμματέα ότι η συζήτηση και η λύση του περιουσιακού δεν μπορεί να αγνοεί ούτε τις αποφάσεις του ΟΗΕ ούτε το διεθνές δίκαιο, ούτε και τις συμβάσεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά να στηρίζεται πάνω σε αυτά τα δεδομένα.
Εκπρόσωπος του ΟΗΕ αποκάλυψε ότι ο Μπαν Κι Μουν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κύπριο Πρόεδρο και τον κατοχικό ηγέτη και συζήτησε μαζί τους την κατάσταση στις, υποστηριζόμενες από τα Ηνωμένα Εθνη, συνομιλίες για το Κυπριακό.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «ο γενικός γραμματέας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μέσω του Ειδικού του Συμβούλου και θα εκδώσει έκθεση προόδου τον επόμενο μήνα». Συνέχισε λέγοντας πως «στις συνομιλίες του με τους ηγέτες, ο γ.γ. του ΟΗΕ σημείωσε ότι η πρόοδος είναι βραδεία τις τελευταίες εβδομάδες και τους προέτρεψε να επιτύχουν συγκεκριμένη πρόοδο στις τρέχουσες συζητήσεις στο περιουσιακό, ώστε να διατηρηθεί το μομέντουμ στην ειρηνευτική διαδικασία».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]