Νέο Δόγμα, νέες δαπάνες
- Της Κύρας Αδάμ
Αφήνει εύκολα να εννοηθεί προς τούτο ότι «φταίνε» οι αγορές αμυντικού υλικού από τις ευρωπαϊκές χώρες.
ΩΣ ΕΝΑ σημείο αυτό είναι σωστό, αν και ελλιπές. Και τούτο γιατί, την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αφήνει ανοιχτή την κερκόπορτα να επωμιστεί και πρόσθετες εθνικές δαπάνες, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες υποχρεώσεις της, απέναντι στο υπό κατασκευή καινούργιο και επαυξημένο «Νέο Δόγμα του ΝΑΤΟ».
ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας του ΝΑΤΟ, στις 14 Οκτωβρίου (που προετοιμάζουν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Νοέμβριο στη Λισαβόνα), οι Ελληνες υπουργοί δεν έφεραν αντίρρηση στα νέα σχέδια του ΝΑΤΟ.
ΤΟ ΝΕΟ δόγμα προβλέπει την εγκατάσταση αντιπυραυλικών συστημάτων τύπου PATRIOT, με εθνικά κονδύλια, προκειμένου να αντιμετωπίζεται κάθε απειλή από βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων υψίστης σημασίας, όπως μεγάλες πόλεις κ.λπ. Αφού οι ΗΠΑ απέτυχαν πριν από 4 χρόνια να εγκαταστήσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος την αντιπυραυλική «ομπρέλα τους», προσάρμοσαν τα σχέδιά τους μέσω του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, ώστε, εκτός των άλλων, να πουλήσουν στις χώρες του ΝΑΤΟ τα οπλικά αντιπυραυλικά συστήματά τους, προς όφελος, βεβαίως, της αμερικανικής βιομηχανίας και της μείωσης της ανεργίας στις ΗΠΑ.
ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ότι, αν η Ελλάδα συναινέσει τελικώς στα σχέδια, οι ήδη υπάρχουσες εθνικές πυροβολαρχίες PATRIOT δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τους σκοπούς του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, γιατί δεν έχουν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές. Ανάλογα με το μέγεθος της ελληνικής συμμετοχής στο δόγμα, το κόστος των νέων αντιπυραυλικών συστημάτων στην Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει συνολικά και τα 1 δισ. ευρώ.
ΤΕΤΟΙΑ δαπάνη, όμως, δεν έχει προβλεφθεί στο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν επιπρόσθετα εθνικά κονδύλια, δηλαδή μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών.
ΤΙΘΕΤΑΙ, λοιπόν, το ερώτημα για ποιον λόγο η Ελλάδα αποδέχθηκε το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ (αφού δεν έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε αυτό), όταν μάλιστα εκτός της Τουρκίας δεν υφίσταται άλλη απειλή για τη χώρα.
ΕΚΤΟΣ αν η Ελλάδα, σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο, έχει αποδεχθεί πλήρως ότι η Συρία και η Λιβύη αποτελούν απειλή κατά του ΝΑΤΟ (δηλαδή και κατά της Ελλάδας), την ίδια στιγμή που, κατά την κυβέρνηση, οι χώρες αυτές είναι πιθανοί οικονομικοί εταίροι.
ΓΙΑ ΤΗΝ ιστορία, πάντως, η Τουρκία έχει ήδη απειλήσει με βέτο (;) το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, αν θεωρηθεί ότι το Ιράν αποτελεί απειλή για τη Συμμαχία...
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...