Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δεν είναι μόνο ο Αστακός...

  • Τι συμβαίνει και φεύγουν οι επενδυτές μαζικά (όπως αποδεικνύεται) από την Ελλάδα;
  • Η διαρκής υποχώρηση των άμεσων ξένων επενδύσεων φτάνει φέτος το -37%
Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ότι η εισρροή άμεσων επενδύσεων στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου περιορίστηκε στο 1,1 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 37% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009 και κατά 58% σε σχέση με το 2008.
Παρά ταύτα, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών συνεχίζει να μειώνεται, κυρίως εξαιτίας της ύφεσης. Στο ίδιο διάστημα το έλλειμμα υποχώρησε κατά 2,5% και διαμορφώθηκε στα 15,8 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση των πληρωμών για εισαγωγές κατά 9,7% (1,7 δισ. ευρώ), με ταυτόχρονη, πολύ μικρότερη μείωση των εισπράξεων από εξαγωγές κατά 3,6% (270 εκατ. ευρώ).
Ομως, οι ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό αυξήθηκαν στα 15 δισ. ευρώ από 14,6 δισ. ευρώ πέρυσι, καθώς περιορίστηκε το τουριστικό συνάλλαγμα, αλλά και οι εισροές των κοινοτικών κονδυλίων.
Οι κεφαλαιακές μεταβιβάσεις της Ε.Ε. προς τη γενική κυβέρνηση μειώθηκαν στο οκτάμηνο στα 885 εκατ. ευρώ, από 1,6 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι. Ταυτοχρόνως, οι τρέχουσες μεταβιβάσεις από την Ε.Ε. καταγράφουν μείωση στα 2,8 δισ. ευρώ από 2,9 δισ. ευρώ πέρυσι.

+15,2% η ναυτιλία -7,3% ο τουρισμός
Στις θετικές εξελίξεις καταγράφεται η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 268 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών. Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών παρουσίασαν άνοδο (+15,2% από τη ναυτιλία). Αντιθέτως, το τουριστικό συνάλλαγμα περιορίστηκε κατά 554 εκατ. ευρώ ή 7,3%, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδας μειώθηκαν κατά 144 εκατ. ευρώ ή 8,8%.
Στο ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών αποτυπώνονται οι μαζικές ρευστοποιήσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων από τους ξένους επενδυτές.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]