Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέο "πακέτο" ετοιμάζει η Άγκυρα για το Κυπριακό

  • Θα έχει κεντρικούς πυλώνες Αμμόχωστο και περιουσιακό
  • Δεν θα γίνει Τριμερής στη Νέα Υόρκη, ενώ οι Τούρκοι ζητούν πιέσεις επί της Λευκωσίας
  • Σημαντική για τις εξελίξεις στο Κυπριακό η συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ
Οι συνομιλίες εντατικοποιούνται στο Κυπριακό κατόπιν απόφασης των ηγετών των δυο Κοινοτήτων. Αυτό προκύπτει από τη συνάντηση της 30ής Αυγούστου.
Όμως, από την άλλη, το ένα σκέλος του πακέτου του Προέδρου Χριστόφια, που αφορά στη σύνδεση του περιουσιακού με το εδαφικό και με τους εποίκους, στην ουσία καταπίπτει διότι, στις 3 Σεπτεμβρίου κατατέθηκαν ολοκληρωμένες προτάσεις στο περιουσιακό και στις 7 και 10 του μήνα θα γίνει επί τούτων συζήτηση.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο διάλογος γίνεται χωρίς τη σύνδεση του περιουσιακού, του εδαφικού και του εποικισμού. Ταυτοχρόνως, οι Τούρκοι ετοιμάζουν νέο πακέτο αντιπροτάσεων στο Κυπριακό, που θα αφορά την Αμμόχωστο και το περιουσιακό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πρόκειται για κίνηση εντυπωσιασμού και όχι ουσίας. Αφενός θα επιτρέψουν την είσοδο εμπειρογνωμόνων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου για να εξετάσει το ύψος του χρηματικού ποσού που θα χρειαστεί για την ανοικοδόμησή της ώστε να μπορεί να γίνει με ασφάλεια κατοικήσιμη. Αφετέρου, έχει γίνει καταρτισμός θέσεων επί του περιουσιακού στη βάση των νέων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, που παραπέμπει τους Ελληνοκύπριους στα δικαστήρια των κατεχομένων για να πάρουν αποζημιώσεις για τις περιουσίες τους.

Το δείπνο και η «πώληση» της λύσης
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, το βράδυ της περασμένης Τρίτης παρέθεσε δείπνο στον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και στη σύζυγό του στο εξοχικό του σπίτι στο Κελλάκι. Ο κ. Έρογλου επισήμανε ότι δεν είναι σύντροφος με τον Χριστόφια, όμως τώρα, πρόσθεσε, είναι φίλοι. Τη θέση αυτή ασπάζεται και ο κύπριος Πρόεδρος, ο οποίος υποστήριξε ότι τα βρίσκουν μεταξύ άρτου και οίνου και μακάρι να τα έβρισκαν έτσι και στις συνομιλίες. Όπως παρατήρησε ο κύπριος Πρόεδρος, η λύση πρέπει να είναι «συμφωνημένη, τελική και βιώσιμη». Του δείπνου είχε προηγηθεί η συνάντηση των δυο ηγετών στο πλαίσιο των συνομιλιών. Μετά τη συνάντηση, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλαξάντερ Ντάουνερ επισήμανε ότι θα ήταν καλύτερα να προχωρούμε σταθερά και να μας παίρνει χρόνο, παρά να επιταχύνονται οι συνομιλίες και να γίνονται λανθασμένες κινήσεις. Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι η συμφωνία θα πρέπει να ολοκληρωθεί, ώστε να μπορεί η κάθε πλευρά να την «πωλήσει» στην Κοινότητά της.

Άσκηση πιέσεων
Οι συνομιλίες τον Σεπτέμβριο θα εντατικοποιηθούν επί του περιουσιακού, όμως τα κυπριακά κόμματα αντιδρούν, διότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν ενημερώνει το Εθνικό Συμβούλιο και προχωρεί χωρίς συναίνεση. Έχει, ήδη, δημιουργηθεί πρόβλημα, που πλήττει την εσωτερική συνοχή. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός υποστηρίζει ότι θα πρέπει να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης, ώστε έτσι να έχει η ελληνοκυπριακή πλευρά το πάνω χέρι στις συνομιλίες. Πάντως, ο κ. Έρογλου με δηλώσεις του προ του δείπνου υποστήριξε ότι μπορεί να εξευρεθεί λύση ως το τέλος του έτους, όμως ισχυρίστηκε ότι η ευθύνη για τη μη λύση ανήκει στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Γι' αυτό τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει πιέσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά. Η τουρκική πλευρά ευνοεί το αδιέξοδο υπό την έννοια ότι θα το χρεωθεί η ελληνοκυπριακή και ότι θα δοθεί λύση μέσα από μια διεθνή διάσκεψη, η οποία διά της πλαγίας οδού θα ανοίγει τον δρόμο στην επιδιαιτησία και στο εξής δίλημμα: Είτε οι Ελληνοκύπριοι θα αποδεχθούν μια λύση παρόμοια με το Σχέδιο Ανάν, που θα νομιμοποιεί τη διχοτόμηση, ή θα πουν όχι και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την αναγνώριση του «ψευδοκράτους».

Κομβικό σημείο και Τριμερής
Κομβικό σημείο στις εξελίξεις επί του Κυπριακού θα είναι η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ τον προσεχή Νοέμβριο με αντικείμενο την αξιολόγηση της πορείας των συνομιλιών. Προ του Νοεμβρίου, δηλαδή κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μηνός, με αφορμή τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ υπήρχε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και των δυο κύπριων ηγετών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ντάουνερ θεώρησε ορθό και έπεισε τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να μη γίνει μια τέτοια συνάντηση, καθότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε κρίσιμη περίοδο.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα έχει συνάντηση με τον Γ.Γ. των Ην. Εθνών στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφανο Στεφάνου, η συνάντηση δεν θα είναι εθιμοτυπική, αλλά θα ασχοληθεί με την ουσία του Κυπριακού.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Μια μικρη διορθωση,γιατι πρεπει να εχει γινει καποιο λαθος με τα ονοματα στην παραγραφο:

    "Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, το βράδυ της περασμένης Τρίτης παρέθεσε δείπνο στον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και στη σύζυγό του στο εξοχικό του σπίτι στο Κελλάκι. Ο κ. Έρογλου επισήμανε ότι δεν είναι σύντροφος με τον Χριστόφια, όμως τώρα, πρόσθεσε, είναι φίλοι."

    Στον Ερογλου παρατεθηκε το δειπνο και οχι στον Ταλαατ!
    Οσο για τη δημιουργια της νεας φιλιας... κατασυγκινηθηκαμε!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]