Το Παρακαταθηκών και Δανείων έβαλε στόχο η τρόικα
- Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπαίνει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Με επιστολή της ζητά από την ελληνική κυβέρνηση το αργότερο μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου αναλυτικές εξηγήσεις για τον τρόπο λειτουργίας του ιδρύματος
Το γεγονός ότι για τη λειτουργία του Ταμείου έχουν ενδιαφερθεί τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαιώνεται και από ειδική αναφορά που γίνεται στην επιστολή, με την οποία ζητείται λόγω και της εφαρμογής του μνημονίου, εξηγήσεις να δοθούν το συντομότερο δυνατό.
Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι είναι πιθανό να σημάνει ναυάγιο των προτάσεων που έγιναν στην κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός ισχυρού πυλώνα στον χώρο των κρατικών τραπεζών (συνένωση με ΑΤΕ, Τ.Τ., Αττικής), αλλά και την εν γένει λειτουργία του ιδρύματος (μετατροπή του σε τραπεζικό ίδρυμα). Δεν αποκλείεται να τεθεί ευθέως θέμα μετοχοποίησης ή ακόμη και ιδιωτικοποίησής του από την τρόικα.
Στο κείμενο με τις ερωτήσεις που βρίσκεται ήδη στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται ότι το θέμα της λειτουργίας του Ταμείου τέθηκε υπόψη της Κομισιόν από τρίτους, «φωτογραφίζοντας» εμμέσως πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι τα υψηλά επιτόκια που δίνει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στις καταθέσεις έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των διοικήσεων πολλών πιστωτικών ιδρυμάτων, σε μια εποχή που η «αιμορραγία» καταθέσεων αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πονοκεφάλους τους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι για καταθέσεις από 5.000 έως 100.000 ευρώ το επιτόκιο προθεσμιακής κατάθεσης που δίνει το Ταμείο στο έτος φτάνει το 4,65%, είναι δε αρκετά υψηλότερο από αυτό των περισσότερων ελληνικών τραπεζών. Μάλιστα, με την επιστολή ζητούνται αναλυτικά στοιχεία για τις κατηγορίες πελατών στις οποίες χορηγούνται δάνεια ή έχουν καταθέσει τις αποταμιεύσεις τους και γίνεται ειδική αναφορά σε πιθανή χρηματοδότηση δημόσιων επιχειρήσεων.
Για να γίνει σαφέστερο το είδος των στοιχείων που καλούνται να προσκομίσουν οι ελληνικές αρχές, δίνεται ένα παράδειγμα: ζητούνται στοιχεία για πιθανή χρηματοδότηση δημοτικών επιχειρήσεων και εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και εάν υπάρχουν εμπορικές επιχειρήσεις που προσφέρουν παρόμοιες υπηρεσίες όπως οι συγκεκριμένες δημοτικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, τίθεται ευθέως το ερώτημα, εάν το Ταμείο είναι ανεξάρτητο σε ό,τι αφορά τις προμήθειές του ή αν υπάρχει ένα κέντρο δημόσιων συμβάσεων ή οργανισμός επιφορτισμένος με όλες αυτές τις προμήθειες.
Οι εννέα απαντήσεις που αναζητούν ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν
Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ζητά μεταξύ άλλων να μάθει τη σχέση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε θέματα όπως:
- Αν το ελληνικό κράτος είναι ο μοναδικός μέτοχος του Ταμείου.
- Ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου ως μετόχου.
- Μήπως το ελληνικό κράτος παρέχει χρηματοδότηση στο Ταμείο και, εάν ναι, ποιου ύψους.
- Μήπως το ταμείο δανείζει το Δημόσιο (επίσης ζητούνται τα ποσά).
- Αν το ελληνικό δημόσιο παρέχει εγγυήσεις στο Ταμείο.
- Ζητούν ακόμα ενημέρωση εάν το κράτος συνεισφέρει στο κόστος λειτουργίας του (π.χ. γενικά διοικητικά έξοδα, ενοίκιο κτιρίων, κ.λπ.).
- Υπάρχει κάποια άμεση ή έμμεση μεταφορά κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό προς το Ταμείο.
- Αν τα έσοδα από τη λειτουργία του Ταμείου καταχωρίζονται σε ειδικό κεφάλαιο του προϋπολογισμού.
- Τέλος, με την επιστολή της η Κομισιόν ζητά να μάθει εάν υφίσταται οποιαδήποτε άλλη σχέση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του Ταμείου, τα επιτόκια που χρεώνονται για κάθε κατηγορία δανείων που χορηγήθηκαν από το Ταμείο προς τους πελάτες του, καθώς και η εξέλιξη των υπολοίπων και τα επιτόκια που προσφέρονται για κάθε κατηγορία καταθέσεων.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...