Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μεγάλη κρίση στην κυβέρνηση της Ρουμανίας, λόγω των μέτρων λιτότητας

Αναταραχή επικρατεί στους κόλπους της ρουμανικής κυβέρνησης. Ο υπουργός Εσωτερικών παραιτήθηκε στον απόηχο της μαζικής διαδήλωσης αστυνομικών κατά της μείωσης των αποδοχών τους, η αντιπολίτευση απαιτεί να τον ακολουθήσει ο πρωθυπουργός και η ηγεσία της Αστυνομίας συναντάται εκτάκτως με τον πρόεδρο της χώρας Τραϊάν Μπασέσκου.

Το πολιτικό χάος έρχεται ως απόρροια των μεγάλων περικοπών στους μισθούς και των αυστηρών μέτρων λιτότητας που έχει λάβει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό εν μέσω βαθιάς ύφεσης.

Την περασμένη Παρασκευή 5.000 αστυνομικοί βγήκαν στους δρόμους του Βουκουρεστίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μείωση των αποδοχών τους κατά 25%, στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνηση τον Ιούλιο.

Αφού συγκεντρώθηκαν μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης, όπου είχαν λάβει άδεια να διαδηλώσουν, οι αστυνομικοί κατευθύνθηκαν στη συνέχεια στο προεδρικό μέγαρο ζητώντας την παραίτηση του Τραϊάν Μπασέσκου και φωνάζοντας υβριστικά προς το πρόσωπό του συνθήματα.

Τη Δευτέρα ο Ρουμάνος υπουργός Εσωτερικών Βασίλε Μπλάγκα υπέβαλε την παραίτησή του, λέγοντας ότι η διαδήλωση των αστυνομικών ήταν «παράνομη» και οι άνδρες των δυνάμεων της τάξης «ξέχασαν τον όρκο τους».

«Σήμερα το πρωί υπέβαλα την παραίτησή μου για λόγους αρχής. Σέβομαι το δικαίωμα των αστυνομικών να διαδηλώσουν, αλλά μόνο σε νόμιμα πλαίσια» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Τραϊάν Μπασέσκου είχε ανακοινώσει το Σάββατο ότι παραιτείται του δικαιώματος για αστυνομική προστασία, τονίζοντας ότι οι αστυνομικοί που διαδήλωσαν «υπονόμευσαν την εξουσία του κράτους».

«Το χειρότερο είναι ότι συμμετείχαν σ’ αυτή την παράνομη ενέργεια φορώντας τη στολή τους και φέροντας τα σύμβολα του κράτους» υπογράμμισε ο Μπασέσκου και κάλεσε την κυβέρνηση να «επιλύσει χωρίς καθυστέρηση» τα προβλήματα που συνδέονται με την πειθαρχία των δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών.

Του δικαιώματος για αστυνομική προστασία παραιτήθηκε και ο πρωθυπουργός Εμίλ Μποτς. Σύμφωνα με την εφημερίδα Gandul, ο Ρουμάνος πρόεδρος ζήτησε την Κυριακή από τον πρωθυπουργό να αποπέμψει τους αρχηγούς της αστυνομίας και της χωροφυλακής, αλλά εκείνος αρνήθηκε.

Μετά την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών το πρωί της Δευτέρας, ο αρχηγός της αστυνομίας και ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων προσήλθαν σε συνάντηση με τον Τραϊάν Μπασέσκου.

Την περασμένη εβδομάδα δέκα χιλιάδες Ρουμάνοι είχαν διαδηλώσει στο Βουκουρέστι ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]