Ραούφ Ντενκτάς, ο φονιάς
- Η κόρη του δολοφονηθέντος στην Κύπρο Αϊχάν Χικμέτ δήλωσε πως ¨Είναι γνωστό πως πίσω από την δολοφονία κρύβεται ο Ντενκτάς¨
Η εφημερίδα Ταράφ μετά την ομολογία του συνταξιούχου στρατηγοί Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου πως ¨Στην Κύπρο κάψαμε τζαμιά για να αυξήσουμε την δύναμη¨, έφτασε στους μάρτυρες σχετικά με τις βομβιστικές επιθέσεις του 1962 στα τζαμιά Μπαιρακτάρ και Ομερίγιε στην Λευκωσία και τις δολοφονίες δημοσιογράφων που ακολούθησαν.
Η Χιφσιέ Χικμέτ, κόρη του δημοσιογράφου Αϊχάν Χικμέτ που δολοφονήθηκε στις 23-4-1962 όταν στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ που έβγαζε έγραψε πως θα ανακοίνωνε αυτούς που έβαλαν βόμβα στα τζαμιά, απάντησε στα ερωτήματα της εφημερίδα Ταράφ.
Η Χιφσιέ Χικμέτ που ζει στην Νότια Κύπρο μαζί με τον αδερφό της Εμίν Χικμέτ ήταν τεσσάρων χρονών όταν δολοφονήθηκε ο πατέρας τους.
Η Χικμέτ απάντησε στο τηλέφωνο τις ερωτήσεις μας, με την ελπίδα πως μετά τις αποκαλύψεις του Γιρμιμπέσογλου –έστω και μετά από 48 χρόνια- αυξάνονται οι πιθανότητες διαλεύκανσης της δολοφονίας. Η Χικμέτ αναφέρει πως όλοι στην Κύπρο ήξεραν πως στην δολοφονία εμπλεκόταν ο Ντενκτάς αλλά δεν μπορούσε να το πει λόγω φόβου.
Ποια είναι η νομική κατάσταση σχετικά με την δολοφονία του πατέρα σας ; Ο φάκελος της υπόθεσης που βρίσκεται ;
Εγώ και ο αδερφός μου ψάξαμε παντού. Μπήκαμε στα αρχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο σχετικός με την δολοφονία του πατέρα μου φάκελος χάθηκε. Ο φάκελος αυτός δεν βρέθηκε σε κανένα δικαστήριο. Κάποιοι τον εξαφάνισαν τον φάκελο. Ποιος μπορεί να το έκανε αυτό ;
Σχετικά με την δολοφονία έχουν κατηγορηθεί η ΤΜΤ και ο Ντενκτάς. Και εσείς έχετε κάνει ανάλογες δηλώσεις
Λένε ότι δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Είναι γνωστό σε όλους ότι ο Ντενκτάς εμπλέκεται σε αυτή την ιστορία, αλλά κανένας δεν μπορεί να το πει λόγω φόβου.
Εκείνη την εποχή είχε ιδρυθεί μια επιτροπή διερεύνησης των βομβιστικών επιθέσεων και δολοφονιών με επικεφαλής από την τουρκική πλευρά τον Ντενκτάς και από την ελληνική τον τότε υπουργό εσωτερικών Γεωρκάτζη –και μέλος του σχεδίου Ακρίτας- αλλά δεν έφτασαν σε κάποιο αποτέλεσμα.
Μα πώς να φτάσουν όταν εμπλέκεται ο Ντενκτάς. Η επιτροπή εκείνη σκέπασε τις αλήθειες.
Ο τότε Τούρκος πρέσβης στο νησί Εμίν Ντιρβανά σχετικά με τις δολοφονίες είχε κατηγορήσει το Τουρκικό μέτωπο.
Ναι εκείνος ήξερε την αλήθεια. Για αυτό και τον μετέθεσαν.
Η δολοφονία του πατέρα σας και του Αχμέτ Μουζαφέρ ήρθε πάλι στην επικαιρότητα μετά τις αποκαλύψεις του Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου μετά από 48 χρόνια. Σκέφτεστε να κινηθείτε νομικά;
Πρέπει ως κοινωνία να κάνουμε κάτι. Όλοι μαζί πρέπει να κάνουμε κάτι. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν εργαστεί για αυτήν την κοινότητα. Εμάς για πολλά χρόνια μας έλεγαν προδότες. Τραβήξαμε πολλά. 48 χρόνια μετά πρέπει να βγούνε οι αλήθειες.
Όλοι το ξέρουν στο νησί
Ο Σενέρ Λεβέντ ιδιοκτήτης της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Αφρίκα που βγαίνει στο νησί αναφέρει τις ομολογίες του Γιρμιμπέσογλου ως ιστορικές. Ο Λεβέντ λέει πως οι βομβιστικές επιθέσεις στα τζαμιά και οι δολοφονίες που τις ακολούθησαν υπήρξαν σημεία καμπής στην διαίρεση του νησιού και ανέφερε: ¨Στην πραγματικότητα δεν ήταν κάτι που δεν το ξέραμε. Πολλές φορές γράψαμε στις εφημερίδες μας Αβρούπα και Αφρίκα πως τα τζαμιά στα 1962 τα ανατίναξε η ΤΜΤ (Οργάνωση Τουρκικής Αντίστασης)¨.
H επιτροπή που ιδρύθηκε υπό την ηγεσία του Λεβέντ Ντενκτάς και του Γιωρκάτζη –αμφότεροι εθνικιστές και υπέρ του διαχωρισμού- για να ερευνήσει τις δολοφονίες, φέρεται να έχει παραχώσει το γεγονός.
Και ο πρέσβης κατηγόρησε τον Ντενκτάς
Δεν έχω έγγραφα στα χέρια μου, αλλά ο ισχυρισμός πως πίσω από αυτήν την ιστορία κρύβεται ο Ντενκτάς βασίζεται σε ένα ενδιαφέρον όνομα. Το όνομα αυτό είναι ο πρώτος πρεσβευτής της Τουρκίας στην Κύπρο Εμίν Ντιρβανά. Ο Ντιρβανά ήταν ένας Τουρκοκύπριος που τον έστειλαν στο νησί οι πραξικοπηματίες της 27 Μαΐου 1960 (λέγεται ότι τον επέλεξε ο ίδιος ο Τουρκές). Ο Ντιρβανά που κατέβαλλε προσπάθειες για να ζήσει η Κυπριακή Δημοκρατία, συναντιόταν συχνά με τους αργότερα δολοφονηθέντες δημοσιογράφους Γκιουρκάν και Χικμέτ. Αμέσως μετά την δολοφονία ειδοποιεί τον κόσμο να μην κατηγορούνε τους Έλληνες, ενώ στον κοντινό του περίγυρο σχετικά με τις βομβιστικές επιθέσεις και τις δολοφονίες δίνει το όνομα του Ραούφ Ντενκτάς. Αυτήν του την αντίδραση την δείχνει στέλνοντας και ένα τεράστιο στεφάνι στις κηδείες των δημοσιογράφων. Ο Ντιρβανά θα πληρώσει το τίμημα αυτής του της συμπεριφοράς. Λίγους μήνες μετά τις δολοφονίες και χωρίς να ολοκληρωθεί η θητεία του μετατίθεται και ανακαλείται στην Άγκυρα. Ο Σενέρ Λεβέντ λέει ότι ¨ο Ντιρβανά αφού γύρισε στην Τουρκία και μετά, είχε γράψει στη εφημερίδα Μιλλιέτ πως πίσω από την δολοφονία βρισκόταν ο Ντενκτάς¨.
Ένας από τους δολοφόνους είναι ακόμη στην Κύπρο
Ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Αφρίκα Σενέρ Λεβέντ λέει πως οι δολοφόνοι των δημοσιογράφων Γκιουρκάν και Χικμέτ είναι δύο Τουρκοκύπριοι, πως ο ένας πέθανε αλλά ο άλλος ακόμη ζει στην Κύπρο, μάλιστα λέει πως ξέρει τα ονόματα τους. Μάλιστα πριν από λίγο καιρό ο γιός ενός από τα μέλη της ΤΜΤ που είχε εμπλακεί στις δολοφονίες είχε γράψει ένα αποκαλυπτικό γράμμα στον Σενέρ Λεβέντ, μέρος του οποίου δημοσίευσε στην στήλη του ο Λεβέντ.Στο γράμμα εξιστορείται η στιγμή που ο δολοφόνος της ΤΜΤ συναντά στο δρόμο την σύζυγο του Αϊχάν Χικμέτ που είχε δολοφονηθεί στο κρεβάτι. Γράφει σχετικά με τον πατέρα του : ¨Ο πατέρας μου ήταν που τράβηξε την σκανδάλη, όμως πραγματικοί δολοφόνοι ήταν αυτοί που έδωσαν την εντολή¨. Ο πατέρας του σηκωνόταν νωρίς το πρωί…Περνώντας από τα στενά δρομάκια πήγαινε στην Λευκωσία στο μικρό του μαγαζί. Ένα πρωί περπατώντας σε αυτά τα δρομάκια συνάντησε μια νέα γυναίκα. Όταν συναντήθηκαν τα βλέμματα τους δάκρυσε. Βλέποντας τον να κλαίει η γυναίκα γύρισε προς αυτόν…Και έφυγαν αυτά τα λόγια από τα χείλη της : Σε είδα που σκότωσες εκείνη την νύχτα τον άντρα μου, το ξέρω. Όμως μη κλαίς δεν είναι δικό σου το έγκλημα, αλλά αυτών που σε έβαλαν να το κάνεις….
Τέτοιες βρώμικες ιστορίες υπάρχουν κρυμένες στην ιστορία όλων των κρατών. Το μεγαλύτερο κακό που κάνουν δεν είναι η άνανδρη χειραγώγηση και δολοφονία αθώων, αλλά το ότι μας συνηθίζουν σε τέτοιου είδους πρακτικές, μολύνοντας την ηθική μας.
ΑπάντησηΔιαγραφή