Έγινε το ευρώ για την ενωμένη Γερμανία;
- Άνοιξε όντως ο δρόμος για τη γερμανική ενοποίηση μόνον όταν η κυβέρνηση Κολ προθυμοποιήθηκε να άρει τις αντιρρήσεις της για τη δημιουργία της ΟΝΕ και την καθιέρωση του ευρώ;
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από μυστικά πρωτόκολλα της εποχής που έχει στα χέρια του το περιοδικό Der Spiegel και τα οποία δημοσιεύει στην έντυπη έκδοση που θα κυκλοφορήσει αύριο Δευτέρα με τίτλο, «Ο Μιτεράν απαίτησε το ευρώ σε αντάλλαγμα της ενοποίησης». Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «το 1989 ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν απαίτησε να επιταχυνθεί η ίδρυση της ΟΝΕ, προκειμένου να συμφωνήσει στη γερμανική επανένωση. Αυτό αναφέρεται στο πρωτόκολλο των συνομιλιών του Μιτεράν με τον τότε Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ. Έτσι στη Σύνοδο Κορυφής στο Στρασβούργο οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών συμφώνησαν να γίνουν τα επόμενα βήματα για μια νομισματική ένωση ενώ ταυτόχρονα η συνέλευση υποστήριξε μια πιθανή επανένωση της Γερμανίας.
Χωρίς την ενοποίηση δεν θα υπήρχε ΟΝΕ
Ο πρώην σύμβουλος του Μιτεράν και μετέπειτα υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν είχε υποστηρίξει ότι «ο Μιτεράν δεν ήθελε επανένωση χωρίς πρόοδο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και το μόνο πεδίο που προσφερόταν ήταν αυτό του ενιαίου νομίσματος». Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρώην προέδρου της Bundesbank Καρλ-Ότο Πελ: «Πιθανόν να μην είχε δημιουργηθεί καν η ΟΝΕ χωρίς τη γερμανική ενοποίηση».
Διαψεύδουν οι τότε υπουργοί
Εκπρόσωποι της τότε γερμανικής κυβέρνησης διαψεύδουν ότι η καθιέρωση του ευρώ ήταν το τίμημα της ενοποίησης. «Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια συναλλαγή», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενώ ο τότε υπουργός Οικονομικών Τέο Βάιγκελ δήλωσε ότι ο ισχυρισμός δεν ευσταθεί.
Αυτές οι ελεγχόμενες διαρροές από Γερμανικής πλευράς γίνονται για αποπροσανατολισμό. Οι Γάλλοι μπορεί να διαπραγματεύτηκαν το κάτι τις τους, άλλα οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι έγιναν μεταξύ Γερμανών και Θείου Σαμ. 1989, remember? Οι Αμερικάνοι καθάριζαν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ