Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η απειλή της οικονομικής ύφεσης παραμένει

  • Η οικονομική κρίση κάθε άλλο παρά πρέπει να θεωρείται λήξασα
  • Το ισοζύγιο κινδύνων έχει γείρει υπέρ του φόβου για νέα ύφεση
Η αιφνίδια κρίση του 2008 έκανε τις εταιρείες να επιβραδύνουν την παραγωγή τους, αλλά η αντίδρασή τους ήταν υπερβολική, και σύντομα άρχισαν να ξεμένουν από αποθέματα.
Ως εκ τούτου, ακόμη και εάν οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν αναιμικοί, οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν ευθύς αμέσως να αυξήσουν τα επίπεδα παραγωγής τους.
Απτό παράδειγμα είναι οι ΗΠΑ, όπου τα δύο τελευταία τρίμηνα, το ΑΕΠ αυξήθηκε με σχετικά ταχείς ρυθμούς. Μόνο που τα δύο τρίτα από αυτήν την ανάπτυξη προήλθε από την ανανέωση αποθεμάτων. Η ιδιωτική κατανάλωση και οι εξαγωγές ήταν ασθενικές- με καμία από τις δύο να μην καταγράφουν τάσεις ανόδου.
Οι έρευνες από τον τομέα μεταποίησης καταγράφουν επιβράδυνση στους ρυθμούς αύξησης νέων παραγγελιών τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και από το εξωτερικό. Αλλά και η απώλεια (αν και αναμενόμενη) δεκάδων χιλιάδων εποχικών θέσεων εργασίας στο αμερικανικό δημόσιο -λόγω της ολοκλήρωσης της απογραφής- έγινε αισθητή στα στατιστικά στοιχεία που αφορούν την αμερικανική αγορά εργασίας.
Ο δημόσιος τομέας επηρεάζει και άλλως πώς την αμερικανική οικονομία: οι προϋπολογισμοί των πολιτειών άρχισαν να επηρεάζουν το εθνικό ΑΕΠ στο μέσον του 2009. Το μέγεθος των περικοπών τους αντισταθμίζει τις αυξήσεις δαπανών του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Λιγοστοί προϋπολογισμοί συρρικνώνονται με τόσο ταχείς ρυθμούς όσο αυτοί των αμερικανικών πολιτειών. Η παγκόσμια οικονομία οδεύει σε μια περίοδο σφιχτότερης δημοσιονομικής πολιτικής και υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Οι αγορές προθεσμιακών ομολόγων υποδηλώνουν πως τα αμερικανικά επιτόκια δεν θα αυξηθούν πριν από το β΄τρίμηνο του 2011. Οι κυβερνήσεις πρέπει να επαγρυπνούν: Ενδεχομένως απομακρυνθήκαμε από έναν νέο γύρο υφέσεων, αλλά δεν μπορούμε πλέον να το θεωρούμε και δεδομένο για το μέλλον.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]