Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αλλάζει ο χάρτης των πετρελαίων στον πλανήτη

  • Το Ιράκ θα αντικαταστήσει τη Σαουδική Αραβία στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας, με αποτέλεσμα η Βαγδάτη να διαδραματίζει σταδιακά ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής του μαύρου χρυσού

Ο διεθνής οικονομικός και πολιτικός ανταγωνισμός για τα πετρέλαια του Ιράκ εντείνεται, καθώς επηρεάζεται και από τις εξελίξεις στον Κόλπο του Μεξικού, όπου το πετρέλαιο από την κατεστραμμένη πηγή της BP, συνεχίζει να διαρρέει.
Ο χάρτης των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών αναμένεται να αλλάξει άρδην, καθώς το Ιράκ πρόκειται μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια να τετραπλασιάσει την παραγωγή πετρελαίου.
Το Ιράκ θα αντικαταστήσει τη Σαουδική Αραβία στην πρώτη...θέση της σχετικής λίστας, με αποτέλεσμα η Βαγδάτη να διαδραματίζει σταδιακά ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής του μαύρου χρυσού.
Η περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που προκλήθηκε στον Κόλπο του Μεξικού από τη διαρροή του πετρελαίου στην κατεστραμμένη πηγή της BP, ενέτεινε τη δίψα για το πετρέλαιο των πλουσίων πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Ιράκ, που είναι από τα μεγαλύτερα, αν όχι τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Ο κίνδυνος από τις γεωτρήσεις σε μεγάλα θαλάσσια βάθη φαίνεται να μεγαλώνει, ενώ τα πετρέλαια του Ιράκ βρίσκονται σε χερσαία κοιτάσματα που είναι εύκολα προσβάσιμα και οικονομικά βιώσιμα, όσον αφορά την εκμετάλλευση τους. Η πολιτική απομόνωση του Ιράν, και οι σκληρότερες κυρώσεις που επέβαλλε ο ΟΗΕ, κυρίως λόγω της αδιάλλακτης, όπως λεει η Δύση, στάσης του ισλαμικού καθεστώτος για το πυρηνικό του πρόγραμμα, διευρύνουν την επιρροή του νέου Ιράκ. Το Ιράν μπορεί να έχει ανεκμετάλλευτα αποθέματα πετρελαίου, αλλά δεν αντικαθιστά αυτά που εξαντλούνται, έτσι η παραγωγή του, αναμένεται να μειωθεί.
Ως το 2020, το Ιράκ προβλέπεται να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, από τα 2,5 εκατομμύρια βαρέλια, στα 9,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Αυτό θα γίνει τόσο με την επέκταση των παλαιών κοιτασμάτων, όσο και με την εκμετάλλευση νέων. Οι επερχόμενες εξελίξεις, δείχνουν ότι το Ιράκ θα ενισχύσει την επιρροή και τη δύναμη του στον ΟΠΕΚ, ενώ η Σαουδική Αραβία και το Ιράν αναμένεται να είναι οι μεγάλοι χαμένοι.
Η αύξηση δε της παραγωγής πετρελαίου στο Ιράκ θα ρίξει την τιμή του μαύρου χρυσού στη διεθνή αγορά.
Η κυβέρνηση του Ιράκ έχει παραχωρήσει συμβόλαια εκμετάλλευσης μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου, όπως της Ρουμάϊλα, της δυτικής Κούρνα, της Βασώρας και της Ματζνούν, σε τουλάχιστον 20 ξένες εταιρείες και κοινοπραξίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία και άλλες χώρες.
Οι ξένες επενδύσεις στο Ιράκ θα φτάσουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα πρόσθετα έσοδα της ιρακινής κυβέρνησης θα φτάσουν τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.
Το Ιράκ έχει τεράστιες δυνατότητες να εξελιχθεί σε νέο Ελντοράντο του πετρελαίου.
Όμως ο κρατισμός, ο κομματικός πατερναλισμός, οι πολιτική αστάθεια που προκαλούν οι θρησκευτικές και φυλετικές φατρίες, και κυρίως η διαφθορά που διαβρώνει τις ήδη σαθρές δομές του μεταπολεμικού καθεστώτος, υπονομεύουν τις προσπάθειες για οικονομική και πολιτική ανάκαμψη. Το κενό εξουσίας που δημιουργεί ο πολιτικός διχασμός μεταξύ Κούρδων, Σιιτών, και Σουνιτών, συνθέτει ένα πολύπλοκο σκηνικό, που ίσως εξελιχθεί σε ένα νέο εμφύλιο διχασμό.
Η διεθνής κοινότητα και ειδικά οι μεγάλες δυνάμεις που έριξαν το Σαντάμ Χουσεϊν από την εξουσία πρέπει να αντιληφθούν ότι έχουν τεράστιες ευθύνες, και ότι τώρα δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το Ιράκ στην τύχη του, αλλά ότι πρέπει να εξασφαλίσουν την σταθερότητα της πολύπαθης χώρας.
Για την Ελλάδα, που έχει σταθερούς οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτισμικούς δεσμούς με την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, η σταθεροποίηση και οικονομικά ανάπτυξη του Ιράκ, μπορεί να προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες και ζωτικό χώρο για να αναπνεύσει οικονομικά, σε μια εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι τη δυσκολότερη περίοδο, για την ίδια..


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. To 2012, σύμφωνα με έκθεση των στρατηγών τής Δολαρίας, ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ τα αποθέματα καυσίμων (όσα ψιλοκοιτάσματα και αν βρεθούν, όσο και αν παραληρούν οικοφασίστες και τραπεζίτες για δήθεν 'εναλλακτικές' συσκευές που φτιάχνονται για πολύ λίγο ακόμα από το ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ πετρέλαιο...) και ΑΡΧΙΖΕΙ η μεγάλη τους ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ:
    http://www.guardian.co.uk/business/2010/apr/11/peak-oil-production-supply
    http://timesonline.typepad.com/environment/2009/06/peak-oil-latest-yikes.html

    Να δούμε πώς θα γλιτώσουν αύριο οι κατά τόπους γενίτσαροι, που θα τους εγκαταλείψουν οι πανικόβλητοι νταβατζήδες τους, μόλις η βενζίνη πιάσει τα 3-4 ευρώ το λίτρο, και δε θα μπορεί ΚΑΝΕΝΑΣ μοναρχικός να σωθεί ούτε από τους ίδιους τους μπράβους του...
    http://www.youtube.com/watch?v=Ulxe1ie-vEY

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]