Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κάλεσμα Παπακωνσταντίνου για συγχωνεύσεις τραπεζών

  • "Είναι καιρός οι τράπεζες να κάνουν κινήσεις για να μπορέσουν να ετοιμαστούν σωστά για την επόμενη μέρα. Το περιβάλλον έχει αλλάξει. Όσο οι κινήσεις αργούν, τόσο οι τράπεζες θα αναγκαστούν να προσαρμόζονται στα γεγονότα, αντί να τα διαμορφώνουν εκείνες".

    Συνεχίζονται οι προτροπές και οι παραινέσεις προς τις τράπεζες για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι οι ελληνικές τράπεζες "πρέπει να θωρακιστούν περαιτέρω μέσω μεγαλύτερης συγκέντρωσης στον κλάδο" και δεν παύουν να το διατυπώνουν σε κάθε ευκαιρία.

    Στο πλαίσιο δείπνου του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι το πρόβλημα των τραπεζών είναι πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου: «Όσο το Δημόσιο δεν έχει πείσει τις αγορές ότι θα τα καταφέρει, τόσο οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν στη διατραπεζική αγορά τη δυνατότητά τους να αντλούν ρευστότητα και να την περνούν στην οικονομία». Ο υπουργός υπεραμύνθηκε των μέτρων της κυβέρνησης για επέκταση του προγράμματος εγγυήσεων και τη δημιουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως ασπίδα για τις ελληνικές τράπεζες, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τους Έλληνες καταθέτες ότι "δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν για ο,τιδήποτε στο τραπεζικό σύστημα της χώρας". Στη συνέχεια, προχώρησε ένα βήμα παρακάτω:

    «Είναι καιρός οι τράπεζες να κάνουν κινήσεις για να μπορέσουν να ετοιμαστούν σωστά για την επόμενη μέρα. Το περιβάλλον έχει αλλάξει. Όσο οι κινήσεις αργούν, τόσο οι τράπεζες θα αναγκαστούν να προσαρμόζονται στα γεγονότα, αντί να τα διαμορφώνουν εκείνες.»

    Κατά τα άλλα, ο υπουργός είπε ότι "η κυβέρνηση δεν ψήφισε το νέο ασφαλιστικό λόγω του μνημονίου, αλλά επειδή το έχει ανάγκη η χώρα" και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας. Σε ό,τι αφορά το μνημόνιο, σημείωσε ότι δεν μπορεί να προσυπογράψει το 100% του κειμένου (δηλαδή τα μέτρα για τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και την αύξηση του ΦΠΑ), αλλά το μεγαλύτερο μέρος του.

    Νωρίτερα, είχε ακούσει τις βολές του προέδρου του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, Γιάννου Γραμματίδη, ότι «η διαπραγμάτευση του μνημονίου και η ίδια η υλοποίησή του μέχρι σήμερα διακατέχεται αποκλειστικά από το άγχος της δημοσιονομικής εξισορρόπησης. Η αναπτυξιακή του διάσταση είναι υποβαθμισμένη». Ο Γραμματίδης μίλησε για επιχειρηματική δυσπραγία και αναχώρηση των επενδύσεων από τη χώρα και για φόβο της κυβέρνησης για εσωτερική κομματική δυσφορία και γενικευμένη κοινωνική αναταραχή σε περίπτωση λήψης πιο ρηξικέλευθων μέτρων. Χαρακτήρισε ακόμα άκαιρες, παράλογες και ύποπτες τις όποιες συντεχνιακές διεκδικήσεις, «ιδιαίτερα αυτές για τη διατήρηση του cabotage και αυτές, που γίνονται ανεξαρτήτως κόστους».

    Απαντώντας στον υπουργό, ο Γραμματίδης τόνισε με νόημα: «Ο επιχειρηματικός κόσμος σαφώς θα βάλει πλάτη σε αυτή τη δύσκολη ώρα, αρκεί κι εσείς να αντιληφθείτε το πρόβλημά του και να τον βοηθήσετε. Θα είμαστε όλοι μαζί σε αυτές τις δύσκολες ώρες, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα να σας παρέξουμε αυτή τη βοήθεια».





Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]