Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συντριβή ελικοπτέρου Απάτσι - Νεκροί οι χειριστές


Νεκροί οι δύο χειριστές

Τριήμερο πένθος κήρυξε ο Βενιζέλος

Λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής ένα στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Apatche έκανε αναγκαστική προσγείωση (με ανορθόδοξο τρόπο) που αγγίζει τα όρια της ανεξέλεγκτης πτώσης.
Συγκεκριμένη, στα Μέγαρα πραγματοποιήθηκε η αναγκαστική προσγείωση του στρατιωτικού ελικοπτέρου και αυτή τη στιγμή συνεργεία διάσωσης της Αεροπορίας στρατού επιχειρούν τον απεγκλωβισμό των χειριστών.
Ευελπιστούμε πως θα καταστεί δυνατή ο απεγκλωβισμός των χειριστών και πως δεν υπάρχουν θύματα. Ερωτήματα όμως πηγάζουν, αφού ο συγκεκριμένος τύπος ελικοπτέρου είναι παντός καιρού και καθιστά την πτώση του σχεδόν αδύνατη. Μήπως η εξοικονόμηση έχει προχωρήσει και στην συντήρηση των ελικοπτέρων του στρατού; Μήπως θα έπρεπε να ερευνηθεί πότε (ή κάθε πότε) πραγματοποιούνται, πλέον οι συντηρήσεις; Η "αστοχία υλικού" ή το "λάθος χειριστού" (που πιθανότατα θα προβληθούν ως εξήγηση της πτώσης) μάλλον δεν αγγίζουν την πραγματικότητα...
Ανανέωση 12.35
Νεότερες πληροφορίες, αναφέρουν πως οι δύο χειριστές του ελικοπτέρου Απάτσι ανασύρθηκαν νεκροί από τα συντρίμια.
Το ελικόπτερο συνετρίβη (κυριολεκτικά) ενώ βρισκόταν στην τελική φάση προσγείωσής του.
Δεν έχουν εξακριβωθεί μέχρι στιγμής τα αίτια της πτώσης του.
Η Στρατιωτική Αεροπορία από σήμερα θρηνεί άλλα δύο θύματα...
Εμείς, ως ιστολόγιο, εκφράζoυμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων...

Τι συνέβη
Οι δύο πιλότοι –ένας αξιωματικός στο βαθμό του ταγματάρχη και ένας υπαξιωματικός στο βαθμό του αρχιλοχία- είχαν απογειωθεί με ένα από τα επιθετικά ελικόπτερα τύπου Απάτσι της αεροπορίας στρατού, στο πλαίσιο προγραμματισμένης εκπαιδευτικής πτήσης.
Ενώ το ελικόπτερο πετούσε σε ύψος 3.000 ποδών, ο κυβερνήτης ανέφερε στον πύργο ελέγχου ότι αντιμετωπίζει τεχνικό πρόβλημα. Έπειτα από συνεννόηση με τον πύργο ελέγχου, οι δύο άτυχοι πιλότοι προσπάθησαν να προσγειώσουν το Απάτσι πίσω στη βάση τους. Μέσα στο αεροδρόμιο της Πάχης, όπως αναφέρουν στρατιωτικοί, οι χειριστές επιχείρησαν προσγείωση ανάγκης με αυτοπεριστροφή. Δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί αν η μέθοδος αυτή για την προσγείωση του ελικοπτέρου επελέγη από τους άτυχους πιλότους λόγω της βλάβης που αντιμετώπιζαν, ή αν το Απάτσι βρισκόταν σε περιδίνηση.
Έντεκα λεπτά πριν τις 12, κι ενώ το ελικόπτερο βρισκόταν σε ύψος περίπου 100 ποδών (δηλαδή γύρω στα 30 μέτρα από το έδαφος), οι χειριστές απώλεσαν οριστικά τον έλεγχο του Απάτσι.
Το ελικόπτερο βυθίστηκε σαν μια ανεξέλεγκτη μάζα, προσέκρουσε στο έδαφος με το ρύγχος και ανεφλέγη. Πληροφορίες λένε ότι της συντριβής ακολούθησαν εκρήξεις.
Αμέσως μετά την πρόσκρουση, πυροσβεστικές δυνάμεις έσβησαν τη φωτιά στα συντρίμμια του Απάτσι. Ήταν όμως πολύ αργά για τον ένα χειριστή ο οποίος εντοπίστηκε απανθρακωμένος. Ο δεύτερος πιλότος έφερε βαριά εγκαύματα, βρισκόταν όμως στη ζωή όταν οι διασώστες τον απεγκλώβισαν από το κόκπιτ του Απάτσι.

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις
Τριήμερο πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις κηρύχθηκε με απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου με αφορμή το τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο "Αpache" στα Μέγαρα, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους δύο επίλεκτα στελέχη της Αεροπορίας Στρατού. Οπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, πρόκειται για τον ταγματάρχη Α. Δ., κυβερνήτη του ελικοπτέρου και αρχιλοχία Κ.Γ., συγκυβερνήτη. Ηδη, διετάχθη η διενέργεια προανάκρισης από τον εισαγγελέα του Πρωτοδικείου, ενώ Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΓΕΣ διερευνά τα αίτια του συμβάντος. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΓΕΣ, το ελικόπτερο, το οποίο είχε υποβληθεί σε προγραμματισμένη επιθεώρηση, συνετρίβη στο αεροδρόμιο Πάχης Μεγάρων κατά την εκτέλεση δοκιμαστικής πτήσης.
Πολλά προβλήματα από την... αποθήκευσή τους έχουν τα Απάτσι
Το ελικόπτερο ανήκε στο 2ο ΤΕΑΣ (Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού).
Από την τραγωδία προκύπτουν τεράστια ερωτήματα, καθώς πρόκειται για ένα από τα ολοκαίνουργια 12 Απάτσι που είχαν παραληφθεί το Σεπτέμβριο του 2009 και είχαν ενταχθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις το Φεβρουάριο του 2010!
Η παράδοση των ελικοπτέρων είχε καθυστερήσει για διάφορους λόγους, ωστόσο συνέπεια της μακράς αποθήκευσής τους είχαν προκληθεί προβλήματα, όπως το γεγονός ότι τρωκτικά είχαν αλλοιώσει τις καλωδιώσεις ορισμένων ελικοπτέρων.
Τυπικώς, τα προβλήματα είχαν ξεπεραστεί πριν από την παραλαβή των ελικοπτέρων...

  • Νεκρός 35χρονος επιλοχίας μετά από σύγκρουση ενός στρατιωτικού οχήματος και μιας τουρκικής νταλίκας
Ένας νεκρός επιλοχίας είναι ο τραγικός απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος, που σημειώθηκε χθες στις 23:00, όταν στρατιωτικό τζιπ, στο οποίο επέβαιναν έξι στρατιωτικοί συγκρούστηκε με τουρκική νταλίκα.
Η σύγκρουση των οχημάτων είχε ως συνέπεια το θάνατο του 35χρονου επιλοχία, το σοβαρό τραυματισμό ενός άλλου στρατιωτικού, αλλά και τον ελαφρό τραυματισμό των υπολοίπων.
Τα αίτια που προκάλεσαν το δυστύχημα διερευνώνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Να σημειωθεί πως η τουρκική νταλίκα θα έπρεπε φυσιολογικά να κινείται επί της Εγνατίας Οδού... και όχι στην περιοχή του στρατοπέδου της Ρεντίνας


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "Να σημειωθεί πως η τουρκική νταλίκα θα έπρεπε φυσιολογικά να κινείται επί της Εγνατίας Οδού... και όχι στην περιοχή του στρατοπέδου της Ρεντίνας"

    ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΞΕΦΟΡΤΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΛΑ ΣΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]