Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η εκλογή μουφτή στην Ελλάδα βάζει "φωτιές" στην Βουλγαρία

  • Ο Γιώργος Παπανδρέου συμφώνησε στην εκλογή των μουφτήδων στην Θράκη, αλλά την ίδια στιγμή ξεσήκωσε τους μουσουλμάνους της Βουλγαρίας
  • Προβληματικές η πολιτικές Παπανδρέου, αφού δυναμιτίζουν τα Βαλκάνια και δημιουργούν θέματα υπέρ του τουρκισμού
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκόγλωσσης εφημερίδας της Θράκης "Μπιρλίκ" (3.6.2010), οι τουρκόφωνοι Βούλγαροι αναθάρρησαν από την συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με την εκλογή μουφτήδων (αυτό δεν γίνεται στην Τουρκία) και δημιουργήθηκε μία δυναμική προς την κατεύθυνση αγωνιστικών κινητοποιήσεων στο εσωτερικό της Βουλγαρίας, προκειμένου το αίτημα της εκλογής μουφτήδων να γίνει αποδεκτό από την Βουλγαρική κυβέρνηση.
Τι γράφει η "Μπιρλίκ"
Τo θέμα της εκλογής μουφτή για το οποίο χρόνια αγωνίζεται η Τουρκομουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης χτύπησε και τους ομοεθνείς μας που ζούνε στην Βουλγαρία.
Έτσι, διαδήλωση διαμαρτυρίας έγινε στην Σόφια μετά τον διορισμό από τα Βουλγαρικά δικαστήρια ενός άλλου ατόμου στη θέση του αρχιμουφτή Μουσταφά Χάτζι που εξελέγη στις 31- 10-2009. 800 θρησκευτικοί λειτουργοί που είχαν έρθει από διάφορες περιοχές της χώρας αφού συμμετείχαν σε συγκέντρωση στη Σόφια, έκαναν διαμαρτυρία ενάντια στην απόφαση του Ανώτατου Εφετείο. Οι θρησκευτικοί λειτουργοί αντέδρασαν στην επανατοποθέτηση σε αυτό το αξίωμα του τέως αρχιμουφτή Νεντίμ Γκέντσεβ.
Ο αρχιμουφτής Μουσταφά Χάτζι δήλωσε πως το δικαστήριο με την απόφαση που πήρε δεν αποδέχτηκε την θέληση των Μουσουλμάνων. Λέγοντας πως βιώνοντας την θρησκεία σκοπεύει να συμβάλει στην εθνοτική ειρήνη, δήλωσε: "Ποτέ δεν εναντιωθήκαμε στο κράτος. Εμείς επιθυμούμε η Βουλγαρία να αποτελεί για όλους μας μια "μάνα". Θέλουμε να εκφράζουμε ελεύθερα τη θέληση μας. Θέλουμε ελευθερία, ειρήνη και ισότητα για όλο τον λαό της χώρας". Ο Χάτζι ανέφερε πως θα συνεχίσει την διεκδίκηση δικαιωμάτων με ειρηνικούς δρόμους.
Ο εκλεγμένος Μουφτής Χάτζι δήλωσε πως θα ήθελε να πει πως βιώνει ελεύθερα την θρησκεία, αλλά δεν μπορεί να το πει.
Ο ιμάμης Κεμάλ Ρασίτ που ήρθε από την Φιλιππούπολη είπε πως ο διορισμένος αρχιμουφτής Νεντίμ Γκέντσεβ την περασμένη περίοδο στήριξε τις περιουσίες των μουσουλμάνων και διεκδίκησε τα δικαιώματα τους.
Ο δικηγόρος της αρχιμουφτείας Ασάν Ιμάμοβ είπε πως παρά την απόφαση του δικαστηρίου, η εκλογή του Χάτζι στο συνέδριο έγινε με καθ΄όλα νόμιμο τρόπο. Η διακήρυξη που ετοίμασαν ιμάμηδες και μουφτήδες ως εκπρόσωποι 150 χιλιάδων μουσουλμάνων θα τεθεί υπόψιν των Βουλγαρικών και Ευρωπαικών αρχών.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]