Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα διδάγματα της κρίσης

  • Η καταπολέμηση της κρίσης στις χώρες της Ευρώπης είναι δυνατή μόνο με τις κοινές προσπάθειες όλης της διεθνούς κοινότητας
Σ΄αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι μετέχοντες στη τηλεδιάσκεψη Μόσχας-Βρυξελλών με θέμα «Η χρηματιστική κρίση στην Ελλάδα αποτελεί φοβερό μήνυμα για την ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία».
Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι η πρώτη σοβαρή κρίση στην ευρωζώνη σε όλη την ιστορία της. Εξαιρετική περίπτωση θεωρεί την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ ο αρχιοικονομολόγος του Κέντρου ευρωπαϊκής πολιτικής (European Policy Centre) Fabian Zuleeg. Κατα την άποψή του, αυτή η χώρα είχε τεράστιο χρέος και έλλειμμα του προϋπολογισμού της, όταν έγινε μέλος της ΕΕ. Η ευρωπαϊκή κοινότητα, θεωρεί ο Zuleeg, μπορεί να εισάγει σύστημα διεύθυνσης κρίσεων, το οποίο θα ρύθμιζε αρμονικά όχι μόνο την οικονομική συνιστώσα, αλλά και τη χρηματοπιστωτική.
«Η κρίση στην Ελλάδα ήταν αναπόφευκτη», - είναι πεπεισμένος ο Αλεξεϊ Κουζνετσόφ - επικεφαλής του Κέντρου ευρωπαϊκών ερευνών του Ινστιτούτου παγκόσμιας οικονομίας και διεθνών σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
«Οι χώρες, που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, και συγκεκριμένα - η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία - εδώ και πολύ καιρό υστερούν στην υπόθεση του περάσματος στην καινοτομική οικονομία. Και ενώ η ΕΕ προσπαθεί με κάθε τρόπο να εναρμονίσει το επίπεδο ανάπτυξης όλων των χωρών-μελών της, η Νότια Ευρώπη προωθείται προς το πρότυπο του επιπέδου του κατα κεφαλήν ακαθάριστου εθνικού προϊόντος βασικά χάρη σε τεχνητά μέτρα. Αν δούμε τις δαπάνες των ιδιωτικών επιχειρήσεων, η Ελλάδα βρίσκεται σε θλιβερή κατάσταση. Ακόμα και τα νέα μέλη της ΕΕ από την Αν. Ευρώπη έχουν δυναμικό για τη μείωση του χάσματος σ΄αυτό τον τομέα από τη Γηραιά Ευρώπη. Η Ελλάδα όμως με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών χωρών πρέπει να εκπονήσει μοντέλο μακρόπνοης ανάπτυξης στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις».
Κατα την άποψη των μετεχόντων στη βιντεογέφυρα, ρόλο-κλειδί στη δημιουργία της κρίσης στην Ελλάδα έχει διαδραματίσει η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και ανάπτυξης» το 2005 με πρωτοβουλία της Γερμανίας, η οποία ήταν ο δημιουργός του.
Η κρίση θα ξεπεραστεί και, πιθανόν, μέσω της εισαγωγής στη χρηματιστική δομή της ΕΕ υπερεθνικών θεσμών, θεωρεί ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Ρουσλάν Γκρίνμπεργκ. Όμως σήμερα υπάρχει λόγος να μιλάμε και για τη δημιουργία κοινού παγκόσμιου οργάνου για τη διευκόλυνση της ρύθμισης των οικονομιών.
«Πραγματικά, έχουμε πλησιάσει σε τέτοιο σημείο, που πρέπει να έχουμε ένα είδος Παγκόσμιας Κυβέρνησης. Θεωρώ ότι στα πλαίσια της «ομάδας των 20 μεγάλων» αυτό μπορεί να γίνει. Διαφορετικά το σύγχρονο επίπεδο ολοκλήρωσης μας μπορεί να πέσει αισθητά.
Ωστόσο, κατα την άποψη του εμπειρογνώμονα, η εφαρμογή αυτής της ιδέας θα είναι δύσκολη λόγω διάφορων πολιτικών λόγων.
Στην ερώτηση, αν η κρίση στην Ελλάδα θα επηρεάσει την ένταξη νέων μελών στην ΕΕ, η Διευθύντρια του Τμήματος ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης του Πανεπιστημίου ΜΓΚΙΜΟ Όλγα Μπουτόρινα απάντησε:
«Νομίζω ότι η κρίση στην Ελλάδα θα οδηγήσει σε πιό προσεκτική στάση των τωρινών χωρών της ΕΕ στο ζήτημα, κατα πόσο η υποψήφια χώρα εκπληρώνει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Και όμως παρόλ΄αυτά, δεν πρέπει να συγχύζουμε τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, που επιτρέπουν την ένταξη στην ΕΕ με τα κριτήρια του Μάαστριχτ, τα οποία επιτρέπουν την ένταξη στην ευρωζώνη. Όμως παρόλα αυτά, ο «πήχης πρόκρισης» θα ανεβαστεί. Το μόνο, στο οποίο συμφωνούν πολλοί εμπειρογνώμονες, είναι ότι η Τουρκία μπορεί να συναντήσει μεγάλα προβλήματα σε ό,τι αφορά την ένταξη στην ΕΕ.
Κατα την άποψη της Όλγας Μπουτόρινα, στην Ευρώπη σήμερα αναπτύσσονται συστήματα περιφερειακών λογαριασμών, συγκεκριμένα, στην Τράπεζα διεθνών λογαριασμών θα συσταθεί νέα ομάδα ρυθμιστικών κανονισμών, που αφορούν την τραπεζική δραστηριότητα. Πρόκειται για μηχανισμούς για περίπτωση κρίσης. Και η Ρωσία θα μπορούσε να προσχωρήσει σ΄αυτά τα προγράμματα. Αυτό θα οφελήσει και τις χώρες, οι οποίες για κάποιο λόγο δεν μπορούν να γίνουν μέλη της ΕΕ.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]