Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο χρόνος τελειώνει και το "παιχνίδι" χάνεται...

  • Η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον χρόνο.
  • Πρέπει να διασωθεί άμεσα και να εξυγιανθεί μακροχρόνια.
  • Δυστυχώς όμως, τα πράγματα δεν πάνε καλά...
Τα κρατικά έσοδα δεν αυξάνονται με τον ρυθμό που ήλπιζε ο κ. Παπακωνσταντίνου και αυτό σημαίνει ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι του έτους θα πρέπει τους επόμενους μήνες να αυξάνονται με ρυθμό άνω του 20%.
Κατά τη γνώμη μου αυτό αποκλείεται, διότι η οικονομία ασφυκτιά, οι συναλλαγές περιορίζονται, και μαζί τους τα φορολογικά έσοδα.
Ετσι, η Ελλάδα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη βοήθεια αντί να δανείζεται από τις αγορές και, καθώς τα δημοσιονομικά μεγέθη δεν θα βελτιώνονται, η τρόικα θα ζητεί επιπλέον μέτρα.
Είναι αμφίβολο αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να επιβάλει νέα μέτρα, αφού ήδη αυτά που έχει πάρει έχουν πνίξει τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τις επιχειρήσεις. Κάπου θα σταματήσει, διότι οι κοινωνικές αντιδράσεις θα είναι πολύ μεγάλες. Αυτό θα γίνει λίγο πριν από τη χορήγηση της τρίτης δόσης από την τρόικα, δηλαδή κοντά στο τέλος της χρονιάς. Το φθινόπωρο θα είναι θερμό και ο χειμώνας καυτός. Και τότε θα πρέπει να ληφθούν οι μεγάλες αποφάσεις που θα μας οδηγήσουν σε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και σε «ελεγχόμενη» πτώχευση...
Μπορεί αυτό το κακό σενάριο να αποφευχθεί;
Θα μπορούσε, αν η κυβέρνηση κατάφερνε να αλλάξει το σκηνικό στην οικονομία μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
Οι αποκρατικοποιήσεις που ανακοίνωσε μπορεί να εξασφαλίζουν ένα καλύτερο μέλλον, αλλά αυτό δεν λύνει το πρόβλημα σήμερα. Για να λυθεί άμεσα το πρόβλημα, πρέπει να ενισχυθεί η ρευστότητα και να εισρεύσει χρήμα στην αγορά και στα δημόσια ταμεία. Πώς θα γίνει αυτό; Κατ΄ αρχάς, πρέπει να αλλάξει η τακτική έναντι των ξένων επενδύσεων. Ουδείς ξένος θα φέρει τα χρήματά του στην Ελλάδα αν δεν εξασφαλίσει χαμηλή φορολογία, σταθερό πλαίσιο και μεγάλο κέρδος. Για να γίνει αυτό, πρέπει, πρώτον, να αλλάξει ο φορολογικός νόμος - που πρόσφατα ψηφίστηκε- άμεσα.
Δεύτερον, πρέπει να απελευθερωθεί ρευστότητα στην αγορά με την άρση διαφόρων διατάξεων που «πνίγουν» τις επιχειρήσεις.
Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να τα πληρώσουν όλα. Και ΦΠΑ και μισθούς και εισφορές. Δεν έχουν χρήματα και δεν μπορούν να πάρουν δάνειο.
Τρίτον, πρέπει να βρεθούν έσοδα από πωλήσεις γης άμεσα, και η γη που προσφέρεται σήμερα είναι το Ελληνικό, το οποίο είναι μεγαλύτερο από το Central Ρark της Νέας Υόρκης. Καλό θα ήταν να «κοπεί» ένα κομμάτι του και να πωληθεί ως οικόπεδα για να συγκεντρωθούν χρήματα. Οι κατασκευαστές εκτιμούν ότι η πώληση αυτών των οικοπέδων θα αποφέρει αρκετά δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία, άμεσα. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με άλλες εκτάσεις. Προϋπόθεση για αυτά είναι η κυβέρνηση να απεμπλακεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας και από το δημόσιο λογιστικό λόγω εκτάκτου ανάγκης, όπως είχε γίνει και στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων ώστε να προχωρήσει άμεσα και τις πωλήσεις γης αλλά και στη μηχανογράφηση των δημοσίων υπηρεσιών, ώστε να μειωθούν οι σπατάλες.
Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, λόγου χάρη, η οποία θα μπορούσε να εξοικονομήσει σύμφωνα με εκτιμήσεις 1,2 δισ. τον χρόνο, κολλάει στις διαδικασίες και πρέπει να γίνει άμεσα και με ανάθεση.
Η κυβέρνηση δεν δρα με την απαιτούμενη ταχύτητα.
Και επειδή το παιχνίδι της οικονομίας σήμερα είναι παιχνίδι με τον χρόνο, μάλλον θα το χάσει...


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]