Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι γίνεται με την Eurobank;

  • Eurobank: 6,6 δις. από το Δημόσιο και… λογιστικά τρικ για να καταφέρει να παραμείνει στον χώρο...
Έκτακτες ενέσεις ρευστότητας 4,662 δις. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο χρειάσθηκε η Eurobank για να ξεπεράσει το «μαύρο» δίμηνο Απριλίου – Μαΐου, όταν οι ακραίες πιέσεις στην ελληνική χρηματαγορά δοκίμαζαν τα όρια αντοχής ακόμη και των μεγάλων τραπεζών της χώρας. Επιπλέον, από τις οικονομικές καταστάσεις α’ τριμήνου της τράπεζας αποκαλύπτεται τώρα, ότι προσέφυγε σε ένα από τα καθιερωμένα, τελευταία, λογιστικά τρικ των τραπεζών για να αποφύγει ζημιές ύψους 418 εκατ. ευρώ το 2009 και 64 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2010.
Συνδυάζοντας όσα καταγράφονται στις οικονομικές καταστάσεις με τα πρόσφατα γεγονότα που οδήγησαν την Ελλάδα στο διεθνή μηχανισμό βοήθειας, εξάγονται ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα για την πραγματική ένταση της δοκιμασίας ορισμένων μεγάλων τραπεζών, όταν τα ομόλογα της χώρας «σφυροκοπούνταν» καθημερινά από τις επιθέσεις των κερδοσκόπων, ενώ το κλείσιμο της διατραπεζικής για τις ελληνικές τράπεζες, σε συνδυασμό με τις εκροές καταθέσεων, δημιουργούσαν ασφυκτικό περιβάλλον για τις τράπεζες:
Την Μεγάλη Τρίτη, ο Γ. Προβόπουλος συναντούσε εκτάκτως τον Πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, για να συζητήσουν θέματα του τραπεζικού συστήματος, ενώ αμέσως μετά το Πάσχα ο διοικητής της ΤτΕ συναντήθηκε επίσης εκτάκτως με τον υπουργό Οικονομικών και έγινε γνωστό, ότι αντικείμενο της συνάντησης ήταν η παροχή νέων ενισχύσεων στις τράπεζες.
Από τις οικονομικές καταστάσεις α’ τριμήνου προκύπτει, ότι η Eurobank είχε βρεθεί στο επίκεντρο των… προστατευτικών μέτρων που ελάμβαναν κυβέρνηση και ΤτΕ τις δύσκολες ημέρες Απριλίου και Μαΐου.
Όπως σημειώνεται στις οικονομικές καταστάσεις, τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2010, εκδόθηκαν ομόλογα αξίας 3.950 εκατ. ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Επιπλέον, τον Απρίλιο του 2010, η τράπεζα δανείστηκε επιπλέον ειδικά Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου ύψους € 712 εκατ. ευρώ, δηλαδή οι συνολικές ενέσεις ρευστότητας από το Δημόσιο έφθασαν τα 4,662 δις. ευρώ μέσα σε ένα δίμηνο!
Έτσι, η Eurobank έγινε μια από τις πιο ωφελημένες τράπεζες από τις κρατικές ενισχύσεις, καθώς μαζί με τα 950 εκατ. ευρώ που έλαβε για τη διεύρυνση της κεφαλαιακής βάσης της και το 1,025 δις. ευρώ των ειδικών ομολόγων που είχε δανεισθεί ως τα τέλη Μαρτίου 2010, οι συνολικές ενισχύσεις της έφθασαν το ποσό των 6,637 δις. ευρώ.
Οι οικονομικές καταστάσεις αποκαλύπτουν, όμως, και άλλη μια πτυχή των προβλημάτων που έχει σωρεύσει η κρίση στις ελληνικές τράπεζες, αλλά και των πρακτικών δημιουργικής λογιστικής που ακολουθούν για να μειώνουν τις πιέσεις στους ισολογισμούς τους. Αξιοποιώντας το «παράθυρο» που άνοιξε στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, για να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη ευκολία οι τράπεζες τις πιέσεις από ζημιές στα χαρτοφυλάκιά τους, οι τράπεζες μεταφέρουν τίτλους που έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αξίας τους, ή έχουν πάψει ακόμη και να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στις αγορές, από το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο στο χαρτοφυλάκιο τίτλων που διακρατούνται μέχρι τη λήξη τους. Έτσι, αντί να «γράφουν» τις ζημιές από τη μείωση της αξίας των τίτλων, οι τράπεζες τους αποτιμούν με βάση το αναπόσβεστο κόστος κτήσης τους και κρύβουν τις ζημιές.
Στην περίπτωση της Eurobank, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η πρακτική νόμιμης δημιουργικής λογιστικής ήταν καθοριστική για την αποφυγή τεράστιων ζημιών το 2009, αλλά και στην τρέχουσα χρήση. Όπως σημειώνεται στις οικονομικές καταστάσεις,
Τον Απρίλιο του 2010 και σύμφωνα με το Δ.Λ.Π. 39, η Τράπεζα μετέφερε ομόλογα εισηγμένα σε μη ενεργές αγορές από το χαρτοφυλάκιο των "Διαθέσιμων προς πώληση επενδυτικών τίτλων" στο χαρτοφυλάκιο "Δανειακών χρεωστικών τίτλων". (…) Εάν δεν είχε πραγματοποιηθεί η παραπάνω μεταφορά, η μεταβολή στην εύλογη αξία τους για την περίοδο από την ημερομηνία μεταφοράς έως την 31η Δεκεμβρίου 2009 θα είχε ως αποτέλεσμα € 418 εκατ. ζημιές μετά από φόρους, οι οποίες θα αναγνωρίζονταν στο αποθεματικό αναπροσαρμογής των διαθέσιμων προς πώληση επενδυτικών τίτλων.
Αντίστοιχα, η μεταβολή στην εύλογη αξία για την περίοδο που έληξε την 31η Μαρτίου 2010 θα είχε ως αποτέλεσμα € 64 εκατ. ζημιές μετά από φόρους, οι οποίες θα αναγνωρίζονταν στο αποθεματικό αναπροσαρμογής των διαθέσιμων προς πώληση επενδυτικών τίτλων.
Σαφές είναι, ότι χωρίς αυτές τις «τακτοποιήσεις», τα αποτελέσματα της Eurobank το 2009 και στο α’ τρίμηνο του 2010 θα εμφάνιζαν εικόνα… καταστροφής. Αν, για παράδειγμα, τα 64 εκατ. ζημιών που «κρύφτηκαν» είχαν προστεθεί στις ζημιές 22 εκατ. ευρώ που εμφανίσθηκαν στην κατάσταση αποτελεσμάτων α’ τριμήνου 2010, η Eurobank θα ήταν με διαφορά «πρωταθλήτρια» ζημιών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με αρνητικά αποτελέσματα 86 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]