Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το ευρώ δεν πρόκειται να επιβιώσει με τη σημερινή του μορφή

  • Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τους οποίους και θα έπρεπε να είμαστε σκεπτικοί, όσον αφορά στη μακροβιότητα του ευρώ, από την αρχή της εμφάνισης του. Η ιστορία είναι γεμάτη από νομισματικές ενώσεις, από όπου και μπορούμε να αντλήσουμε τουλάχιστον δυο χρήσιμα συμπεράσματα
Πρώτον, χωρίς δημοσιονομική ολοκλήρωση, όπως συνέβη στις ΗΠΑ μετά τον εμφύλιο πόλεμο, ή στη γερμανική Τελωνειακή Ένωση υπό την Πρωσία, οι νομισματικές ενώσεις δεν είναι περισσότερο μόνιμες, από όσο και άλλου είδους προσπάθειες νομισματικής ολοκλήρωσης, όπως ήταν ο κανόνας του χρυσού κλπ.
Χωρίς αυτοδύναμους μηχανισμούς που θα απορροφούν τις ανισορροπίες που αναδύονται σε διαφορετικά σημεία της αγοράς, και η Ευρώπη έχει πολλά τέτοια, τα κράτη συνήθως αναγκάζονται να βασίζονται σε νομισματικές αναπροσαρμογές. Η ΟΝΕ όμως δεν διαθέτει τέτοιου είδους μηχανισμούς προσαρμογής, αφήνοντας τα μέλη της με δυο μόνο σκληρές επιλογές: Εθνική χρεοκοπία ή μακρές περιόδους αποπληθωρισμού και ανεργίας.
Έτσι, μαζί με τα υψηλά επίπεδα μεταφοράς κεφαλαίων (που η Ευρώπη διαθέτει) και τη μετακίνηση εργατικού δυναμικού, η Ευρώπη θα έπρεπε να επιτρέπει ως ένα βαθμό και την δημοσιονομική αυτοδυναμία στα μέλη της ΟΝΕ. Υπάρχει βέβαια και μια τρίτη επιλογή, αυτή της αποχώρησης από τη νομισματική ένωση, που όμως πολλά κράτη τη θεωρούν ως χειρότερη από τη πτώχευση ή την μακροχρόνια ανεργία.
Δεύτερον, όταν οι νομισματικές ενώσεις πετυχαίνουν, αυτό γίνεται σε περιόδους υψηλής παγκόσμιας ρευστότητας και αυξημένων διεθνών κεφαλαιακών ροών. Καμία ένωση δεν μπόρεσε να επιβιώσει μετά από οικονομικές συνθλίψεις που συνήθως σημαδεύουν το τέλος μια παγκοσμιοποιημένης οικονομικής περιόδου. Τόσο η λατινική νομισματική ένωση του 190υ αιώνα όσο και η σκανδιναβική, που είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, και που στην αρχή τα πήγαν καλά, κατέρρευσαν μόλις χειροτέρεψαν οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες.
Θα δούμε λοιπόν κράτη μέλη της ΟΝΕ να αποχωρούν από αυτήν; Ο Ernest Hemingway περιέγραψε κάποτε τη διαδικασία της πτώχευσης ως «Αργή. Και μετά απότομη». Το παράδειγμα δεν είναι ιδιαίτερα πετυχημένο, όμως η υποστήριξη προς το ευρώ μάλλον θα αρχίσει σιγά σιγά να φθίνει, μετά θα φανεί ως κάτι το αναπόφευκτο, και στο τέλος η όλη διαδικασία θα γίνει αστραπιαία…


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]