Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΔΝΤ: Είχαμε προειδοποιήσει από πέρυσι

  • Μέχρι και για τον κίνδυνο αύξησης των spreads προειδοποιούσαν οι εμπειρογνώμονές του ΔΝΤ, όταν ήταν πολύ κάτω από τις 100 μονάδες βάσης (λέτε να ήξεραν τις απρόσμενες εξελίξεις;)
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είχε προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση από την περασμένη άνοιξη για την κρισιμότητα της κατάστασης στην οικονομία και κατ' επέκταση- για την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων.
"Eίχαμε κρούσει των κώδωνα του κινδύνου αλλά δεν εισακουσθήκαμε", τονίζει σήμερα στην εφημερίδα "Καθημερινή", αξιωματούχος του ΔΝΤ.
Τόσο στο «σημείωμα έγκαιρης προειδοποίησης» (Early Warning Exercise), που είχε συντάξει το ΔΝΤ όσο και στην επίσημη έκθεση του Ταμείου διαπιστώνονταν ραγδαία υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας και υψηλές δημοσιονομικές ανισορροπίες. Τα στελέχη του Ταμείου καλούσαν την κυβέρνηση να πάρει μέτρα, τονίζοντας ότι "η δημοσιονομική προσαρμογή δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο".
Μέχρι και για τον κίνδυνο αύξησης των spreads προειδοποιούσαν οι εμπειρογνώμονές του, όταν ήταν πολύ κάτω από τις 100 μονάδες βάσης και τίποτα δεν προμήνυε την έκρηξη των επόμενων μηνών.
Μελέτη πολιτικής αντοχής της κυβέρνησης
Μελέτη για λογαριασμό του ΔΝΤ σε 22 κρατικές χρεοκοπίες που συνέβησαν από το 1980 μέχρι το 2003 δείχνει ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι κυβερνήσεις κατέρρευσαν λίγους μήνες μετά, ενώ οι πολιτικοί και οι αξιωματούχοι που διαχειρίστηκαν τις διαδικασίες εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο.
Σύμφωνα με τη μελέτη, σε 19 περιπτώσεις χωρών για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία εκλογικών αναμετρήσεων, το κυβερνών κόμμα μετά τη χρεοκοπία ηττήθηκε στις εκλογές στις 18 περιπτώσεις!
Ενα επιπλέον εύρημα της μελέτης είναι ότι το κυβερνών κόμμα έχασε σε μέσο όρο το 16% της δύναμής του στις εκλογές που ακολούθησαν, με τα ποσοστά σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπερνούν ακόμη και το 40%.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΤΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΔΝΤ, ΔΕΝ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ, ΟΥΤΕ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ. ΛΕΦΤΑ ΗΡΘΑΤΕ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ. ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΚΥΡΟΣ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΦΕΡΑΝΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]