Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απάντηση κόλαφος και δίωξη κατά της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα»;

  • Πού βρίσκονται τα όρια του Τύπου;
  • Γιατί γίνονται συχνές επιθέσεις από έντυπα κατά στελεχών κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας;
  • Ποιοί επιδιώκουν να «καθαρίσουν» και για ποιόν;
Εδώ και αρκετά χρόνια, το «αγαπημένο θέμα» δημοσιογράφων και εντύπων είναι η ενασχόληση με μυστικές υπηρεσίες… Τι είναι αυτό που «τραβάει» μερίδα του δημοσιογραφικού κόσμου και ασχολούνται με θέματα που ποτέ δεν επαληθεύονται και όταν γίνονται έρευνες το αποτέλεσμα είναι πλήρης διάψευση των γραφομένων στον «τύπο»;
Η συνταγή είναι γνωστή για όσους θέλουν να ανεβάσουν τον αριθμό των πωλήσεων μίας εφημερίδας. Βάλε λίγο μυστήριο –αν είναι δυνατόν με κατασκόπους-, κάποια γυναίκα, ένα στόρι στην ομίχλη, ανακάτεψε λέξεις όπως παρακράτος και εξουσία, βάλε διαρροές εγγράφων, λίγο διαδίκτυο για να είσαι μέσα στην εποχή και την τεχνολογία, ρίξε αν μπορείς κι ένα όνομα, και τα έχεις όλα στο… πιάτο, έτοιμα για ξεπούλημα.
Κάπως έτσι και η ιστορία που δημοσιεύθηκε από μεγάλης κυκλοφορίας καθημερινή εφημερίδα, που θέλησε να κάνει μία καλή σαλάτα, με ολίγο παρακράτος και πολλές υπόνοιες κατασκοπευτικού θρίλερ… Αν μάλιστα, στο «έργο» κάποιος «γεννήσει» μία ομάδα και την ονομάσει «παρακρατική», που παρακολουθεί πολιτικούς (π.χ. τον Γιώργο Παπανδρέου), τότε το «θρίλερ» γίνεται και πολιτικό, δίνοντας και κάποια ψιλή «αβάντα» στον «τύπο» απέναντι στην ισχύουσα πολιτική κατάσταση…
Όμως, ο μονόλογος, ενίοτε συναντά και τον αντίλογο και τότε, μάλλον ο αναγνώστης γίνεται μάρτυρας και της άλλης πλευράς που τις περισσότερες φορές είναι η πλευρά που έχει αδικηθεί.
Παρατηρώντας το ιστορικό ως θεατής, ποτέ δεν φανταζόμουν πως θα βρισκόταν στα χέρια μου ένα δελτίο τύπου, όπου ο θιγόμενος τολμάει να τοποθετηθεί απέναντι στον κατήγορο «τύπο»… Εξάλλου, ένα ιστολόγιο που ποτέ δεν ασχολήθηκε με «ταινίες μυστηρίου» ποτέ δεν θα περίμενε στο «γραμματοκιβώτιό» του ένα τόσο σημαντικό δελτίο τύπου, που θέτει τα αυτονόητα προς γνώσιν όλων μας…
Η Ανακοίνωση - Δελτίο Τύπου, όπως μας στάλθηκε
«Αθήνα, την 10η Μαΐου του 2010
Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα σημαντική μερίδα του Τύπου και των ηλεκτρονικών μέσων μαζικών ενημέρωσης προέβη σε εκτενείς αναφορές στα καινοφανή τεκταινόμενα στους κόλπους της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), φροντίζοντας παράλληλα να καταλογίσει με έντονη (κατά)κριτική διάθεση, σοβαρές ευθύνες παραβατικής και παράνομης δράσης σε στέλεχος της εν λόγω υπηρεσίας, η ταυτότητα του οποίου, καίτοι δεν αποκαλυπτόταν ονομαστικώς για ευνόητους λόγους, φωτογραφιζόταν εμμέσως με απόλυτα διακριτό τρόπο, ώστε να μην καταλείπεται αμφιβολία περί αυτής.
Μάλιστα, η εσπευσμένη στοχοποίηση του συγκεκριμένου προσώπου, που εκπροσωπείται νομικώς από τη Δικηγορική Εταιρεία μας, απώλεσε τον μανδύα του «μυστικότητας» το Σάββατο, 1η Μαΐου, όταν πολιτική εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας υπερέβη τα όρια που τάσσει η ιδιαιτερότητα προβολής του θέματος, επιλέγοντας να ονοματίσει ευθέως τον εντολέα μας, συνδέοντας παράλληλα τη δράση του με έννοιες «παρακράτους» και «διεφθαρμένου συστήματος» λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών του τόπου μας.
Δεν θα θέλαμε να εισέλθουμε στη διαδικασία αξιολόγησης των ανωτέρω δημοσιογραφικών προσεγγίσεων, δεδομένου ότι η εξέταση της ανωτέρω υπόθεσης τελεί υπό την εποπτεία και εγγύηση των αρχών της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας. Εντούτοις, και με σκοπό τη διατήρηση των αναγκαίων ισορροπιών και την τήρηση των προσηκουσών αποστάσεων, θα θέλαμε, δεδομένης και της επιδεινωμένης κατάστασης της υγείας του εντολέα μας, η οποία δεν φαίνεται να έτυχε στοιχειώδους σεβασμού από τους κατά τα ανωτέρω «τιμητές» του, να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα.
Το στέλεχος της ΕΥΠ, στο πρόσωπό του οποίου κατατείνουν τα προκείμενα δημοσιεύματα, διατελεί στέλεχος της εν λόγω υπηρεσίας για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τα 22 συναπτά έτη, ώστε η πρόσαψη μομφών εναντίον του θα πρέπει να ενεργείται με διακριτή περίσκεψη, δεδομένου ότι η αβασάνιστη έκθεσή τους καταλήγει να αποκαθηλώνει στη συνείδηση του κοινού την ακεραιότητα της δράσης της πλέον ευαίσθητης κρατικής υπηρεσίας του τόπου μας. Σε όλο δε αυτό το διάστημα, το ανωτέρω πρόσωπο υπήρξε απόλυτα συντεταγμένο με την φύση των καθηκόντων του και τις οδηγίες που εκάστοτε ελάμβανε, πράγμα το οποίο αποτυπώνεται στην εμπιστοσύνη που διατηρήθηκε στο πρόσωπό του καθ’ όλο το διάστημα της σταδιοδρομίας του, εντός του οποίου οι κρείσσονες δυνάμεις αξιολόγησής του παρουσίασαν, ως γνωστόν, επανειλημμένη διαδοχή. Ως εκ τούτου, η διατυπωθείσα δημοσιογραφική κρίση ότι ο εντολέας μας πρόσφατα «κρίθηκε ανεπαρκής και έχασε την υπηρεσιακή θέση» που κατείχε, θα πρέπει να αναζητήσει το ουσιαστικό έρεισμά της σε άλλα αίτια και όχι στην αιφνίδια ανεπάρκεια ενός τόσο μακρόβιου και διακριτού στελέχους της εν λόγω υπηρεσίας.
Η έρευνα που ενεργείται επί του παρόντος στους κόλπους της ΕΥΠ, υπό την εγγύηση και της εισαγγελικής αρχής, βρίσκεται σε πρόωρη εξέλιξη, ώστε θα ήταν προσήκον να τηρηθούν εύλογες αποστάσεις προτού εξαχθούν τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα και αρχίσουν να αποδίδονται ευθύνες σε όσους τυχόν δεν τίμησαν τα υπηρεσιακά καθήκοντά τους. Δεν θα μπορούσαμε εντούτοις να μην προσεγγίσουμε με περίσκεψη τη σπουδή απόδοσης άμεσων κατηγοριών στο πρόσωπο του εντολέα μας με μόνο το γεγονός της έναρξης της εν λόγω διαδικασίας, πολύ δε περισσότερο την ευκολία με την οποίαν διαρρέουν τέτοιου είδους, απόρρητες κατά τα άλλα, πληροφορίες για μείζονα ζητήματα, οι προεκτάσεις των οποίων άπτονται ακόμα και της εθνικής ασφαλείας και θέτουν σε κίνδυνο ζωές εντός και εκτός Ελλάδος.
Η σκοπιμότητα της διαρροής των ανωτέρω πληροφοριών, το σύνολο των οποίων αποτελούν, στο μέτρο που αναφέρονται στον εντολέα μας, απόρροια μυθοπλασίας, καθώς και το επίκεντρο της εκπομπής τους, αναμένεται μετά βεβαιότητας να αποκαλυφθούν κατά την πρόοδο της εξεταστικής διαδικασίας που διεξάγουν οι αρμόδιες αρχές, η οποία θα ήταν ευκταίο να περατωθεί προτού πληγεί αναίτια το κύρος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με ανεπανόρθωτο τρόπο. Πέραν τούτου ωστόσο, φαίνεται να διαφεύγει από τους αυτόκλητους κατήγορους του εντολέα μας, ότι ο αβασάνιστος συσχετισμός του με υπηρεσιακά σκάνδαλα ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους ακόμα για τα προσωποπαγή έννομα αγαθά του, καθώς και την ασφάλεια των οικείων του προσώπων.
Επειδή τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα δεν εξυπηρετούν τον σκοπό εξυπηρέτησης του δικαιολογημένου ενδιαφέροντος του κοινού, αλλά, αντιθέτως, έχουν ως προφανή σκοπό την τρώση της προσωπικής και επαγγελματικής τιμής και της εν γένει δημόσιας εικόνας του εντολέα μας, δια της άμεσης ή έμμεσης προβολής ισχυρισμών, που αποκλίνουν πλήρως από την πραγματικότητα,
Επειδή ο εντολέας μας ουδέποτε αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις αρμόδιες αρχές για οποιοδήποτε ζήτημα αφορά στη διαδικασία ελέγχου που διεξάγουν, όπως κακόπιστα αφέθηκε να εννοηθεί από δημοσιεύματα που συνέδεσαν αυθαίρετα το σοβαρότατο πρόβλημα που έπληξε προσφάτως την υγεία του με δήθεν πρόθεση παρέλκυσης της προόδου του ανωτέρω ελέγχου,
Επειδή άσχετα από τις επίκαιρες συγκυρίες που ευνοούν τη δημόσια προβολή των ανωτέρω παραστάσεων η ίδια η φύση των τελευταίων θα απαιτήσει σε εύλογο χρόνο από όσους τις υποστηρίζουν να αναλάβουν και το βάρος της απόδειξης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους,
Δηλώνουμε
με τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος του εντολέα μας,
ότι οι ισχυρισμοί που περιέχονται στα ανωτέρω δημοσιεύματα στερούνται, στο μέτρο που αναφέρονται στο πρόσωπο του εντολέα μας, ως στελέχους της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, πάσης ουσιαστικής βασιμότητας, αποτελούντες απόρροια μυθοπλασίας, και, προσέτι, ότι ο εντολέας μας είναι απολύτως πρόθυμος και εναργής να παράσχει ανά πάσα στιγμή, και όταν η υγεία του το επιτρέψει, προς τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές πάσα πληροφορία και αρωγή απαιτηθεί για την πλήρη και οριστική διαλεύκανση της αληθείας.
Για τη Δικηγορική Εταιρεία…»
Δεν αναγράφουμε τα στοιχεία της δικηγορικής εταιρείας, για να μην κατηγορηθούμε από διάφορους πρόθυμους (που θα προκύψουν) για διαφήμιση…
Να σημειωθεί πως εμείς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι πραγματικά συνέβη. Όμως είναι παράξενο πως υπήρξαν δημοσιεύματα από τις μεγαλύτερες ημερήσιες εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας, στις οποίες γραφόταν πολλά και διάφορα. Άλλος έγραφε για 2 εισαγγελείς, άλλος έγραφε για εκβιασμούς ενδοϋπηρεσιακούς, άλλος έγραφε για παρακράτος, άλλος έγραφε για υπερτιμολογήσεις σε αγορές ευαίσθητου υλικού της ΕΥΠ... Δηλαδή ο καθένας έγραφε την δική του "ιστορία", διανθισμένη πάντα με μυστήριο και υπονοούμενα παράνομης δραστηριότητας. Η ασυνάφεια των καταγεγραμμένων δημοσιεύσεων δημιούργησε ένα παράξενο, νεφελώδες "περιβάλλον", που αν μη τι άλλο ανέδιδε (δια;)πλοκή... αφήνοντας την αίσθηση πως κάποιοι ανέλαβαν να "καθαρίσουν" για να γίνει γνωστή η "αλήθεια" (που ως γνωστόν φυλάσσεται ως πεντασφράγιστο μυστικό σε όλες τις μυστικές υπηρεσίες, ακόμη και ανάμεσα στα στελέχη τους) που τυγχάνει να είναι και... διαβαθμισμένη.
Συμπερασματικά, εάν τα δημοσιεύματα αληθεύουν, τότε δεν πρέπει να τιμωρηθεί ο υπάλληλος της υπηρεσίας, αλλά πρέπει να κλείσει η ίδια η κρατική υπηρεσία πληροφοριών, αφού είναι τόσο διάτρητη, που κάθε εφημερίδα έχει και τον δικό της άνθρωπο μέσα σε αυτήν... Εκτός και αν πρόκειται για... εσωτερικό "ξεκαθάρισμα" και άνοιξαν οι "κάνουλες" των πληροφοριών για όλους τους πρόθυμους να μετέχουν σε ένα (ενδο)κατασκοπευτικό θρίλερ...

Σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]