Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βαθύτερη ύφεση βλέπει το ΔΝΤ - Oι όροι χρηματοδότησης στην Ελλάδα

  • Η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα πιθανόν να μεταδοθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες λόγω της ανησυχίας των επενδυτών ότι η χώρα θα πάει σε στάση πληρωμών χωρίς βοήθεια, σύμφωνα με το ΔΝΤ
  • Οι όροι χρηματοδότησης της Ελλάδας που συζήτησε ο Παπακωνσταντίνου με την Τρόικα
«Ο κύριος κίνδυνος είναι ότι οι ανησυχίες των αγορών για τη ρευστότητα των κρατών και για την κατάσταση της Ελλάδας μπορούν να μετατραπούν σε μία γενικευμένη κρίση κρατικών χρεών, ωθώντας σε μερική μετάδοση», αναφέρει στην εξαμηνιαία έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το ΔΝΤ (World Economic Outlook, April 2010). «Αυτό ενισχύει την ανάγκη προσπαθειών απ’ τις ελληνικές Αρχές να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία της δημοσιονομικής της πολιτικής», αναφέρει η έκθεση.
Το Ταμείο υιοθετεί στις προβλέψεις του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε μεγάλο βαθμό τους στόχους που έχει καταγράψει η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Περιμένει όμως μεγαλύτερη ύφεση φέτος και δυσκολότερη ανάκαμψη. Συγκεκριμένα εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί 2% φέτος και 1,1% το 2011 με την ανεργία να αυξάνεται στο 12% και 13% αντίστοιχα. Περιμένει πληθωρισμό 1,9% φέτος και 1% του χρόνου καθώς και έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών 9,7% και 8,1% αντίστοιχα.
Προχθές το ΔΝΤ, στην άλλη εξαμηνιαία έκθεση του, αυτή της Παγκόσμιας Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (Global Financial Stability Report), χαρακτήριζε ως «εγερτήριο» την ελληνική κρίση καθιστώντας την αύξηση των κρατικών χρεών ως το Νο1 κίνδυνο της παγκόσμιας οικονομίας έναντι της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος.
Εν τω μεταξύ χθες άρχισαν οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τα κλιμάκια των ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν για τους όρους της βοήθειας που πιθανόν να λάβει το ελληνικό δημόσιο.
Τι συζήτησε ο Παπακωνσταντίνου με ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ
«Η Ελλάδα θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να βγει από το μηχανισμό στήριξης, όταν η ίδια το θελήσει». Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με το κλιμάκιο του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ.
Συγκεκριμένα, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν:
*Οι όροι και το ποσό της χρηματοδότησης
*Οι πολιτικές της χρηματοδότησης, δηλαδή τα μέτρα που υποχρεούται να πάρει η χώρα μας το 2011 και το 2012, συνέπεια της χρήσης της ευρω-βοήθειας
Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Κομισιόν θα έχουν συναντήσεις με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΕΣΕΒΕ, ενώ θα επισκεφθούν επίσης τα υπουργεία Οικονομίας, Απασχόλησης και Υγείας.
Η επόμενη επαφή με τον Γ. Παπακωνσταντίνου έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Παρασκευής, λίγο πριν αναχωρήσει για το ταξίδι τους στις ΗΠΑ.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]